Xabi Alonso ima IQ 1000, pred svaki meč njegov kapiten radi isto, a to je tek sada otkriveno

Novinar ESPN-a ga iznenadio kada mu je otkrio šta je shvatio

Xabi Alonso ima IQ 1000, pred svaki meč njegov kapiten radi isto, a to je tek sada otkriveno

Endin Čaušević

Xabi Alonso radi nevjerovatne stvari na klupi Bayer Leverkusena jer je nakon osvajanja Bundeslige ovaj tim uspio da odvede u finale Evropske lige. No, kakav mozak ima ovaj čovjek i da razmišlja o svemu pokazao je i detalj koji njegov tim radi na svakoj utakmici.

Leverkusen je prije nekoliko sedmica uspio da osigura titulu prvaka Njemačke i za ovaj klub je to prvi put da su osvojili Bundesligu.

Apotekari su još uvijek neporaženi u ovoj sezoni što je zaista nestvarno, a sinoć su još jednom oduševili fudbalsku javnost jer su uspjeli da se plasiraju u finale Evropske lige nakon što su u dvomeču bili bolji od Rome.

Pored toga Leverkusen će imati priliku da osvoji i DFB Pokal jer će igrati u finalu što znači da bi Alonsova mašinerija na kraju mogla doći do trostruke krune što bi zaista bio nevjerovatan rezultat.

Već sada je jasno da je Alonso fantastičan stručnjak što je za kratko vrijeme pokazao u Leverkusenu, te kada odluči da napusti Bayer sigurno da će moći birati u kojem velikanu će nastaviti trenersku karijeru.

Ovih dana njemački mediji uveliko pišu o kvalitetama Alonsa i činjenici koliko je inteligentan i kako dobro čita ovu igru.

Oglasi

Da ima IQ 1000 pokazao je najbolje potez za koji su mediji u Njemačkoj tek sada shvatili da radi. Novinar Archie Rhind-Tutt "provalio" je Alonsa i shvatio da njegov kapiten Lukas Hradecky pred početak utakmice uvijek radi istu stvar.

Naime, na deset od prethodnih 12 mečeva golman Leverkusena prilikom biranja strana uvijek je birao da njegov tim u drugom poluvremenu napada na gol gdje su protivnički navijači.

Kapiteni domaćih ekipa uvijek biraju da u drugom dijelu napadaju na tribinu gdje su njihovi navijači kako bi imali veliku podršku i dodatni vjetar u leđa prilikom svakog napada, no Leverkusen je u većini slučajeva ove sezone imao sreću u bacanju novčića, te je Hradecky bio taj koji je prvi birao stranu.

Hredecky je u tom slučaju svaki put birao da Leverkusen bude taj koji će napadati u drugom poluvremenu na gol iza kojeg su vatreni navijači protivničkog tima kako svojoj ekipi ne bi bilo vjetar u leđa u napadima, ali i vršili pritisak na odbranu protivnika.

Oglasi

Rhind-Tutt je to otkrio Alonsu prije nekoliko dana i poručio mu da je shvatio da to njegov tim radi, a Španac je bio iznenađen što je neko obraćao pažnju na taj detalj koji očito njegov tim planski radi već odavno.

"Kada igrate u gostima shvatio sam da volite raditi jednu stvar, a to je da u drugom poluvremenu domaći tim ne napada na gol iza kojeg su njihovi navijači", rekao je novinar ESPN-a, a Alonso se uključio.

"Ko ti je to rekao? Sam si istražio. Lukas je mudar dovoljno da zna šta da uradi. On zna šta da radi".

Novinar nije odustajao i pitao je još jednom Alonsa zašto to rade na gostujućim mečevima, a on je ovaj put odlučio dati nešto konkretniji odgovor.

"Imamo naše razloge. Ne možemo sve da objašnjavamo, ali uvijek postoje razlozi za neke manje detalje na koje moraš da misliš i bolje je da ti doneseš odluku nego da čekaš šta će protivnik napraviti", kazao je trener Leverkusena.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Alonso je time pokazao da zaista misli na svaki mogući detalj na utakmici i da uopšte nije iznenađenje što je za tako kratko vrijeme trenerske karijere već napravio sjajne rezultate.

Top Komentari

JuventinoBK
Pa vidis da je reko da je to lukasova ideja ne njegova jbm te glupa
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti