Xabi Alonso napravio revoluciju, svi pričaju o onome što se nalazi pored terena u Leverkusenu

Svaka im čast

Xabi Alonso napravio revoluciju, svi pričaju o onome što se nalazi pored terena u Leverkusenu

Endin Čaušević

Bayer Leverkusen ove sezone je najprijatnije iznenađenje u Njemačkoj jer ekipa koju predvodi Xabi Alonso igra zaista odlično. No, pored sjajne igre Španac je u Leverkusen donio i revolucionaran potez kada je u pitanju zadržavanje igre, a slike s utakmice Bayera su već danima glavna tema fudbalske javnosti.

Bayer je nakon reprezentativne pauze nastavio s odličnim igrama u prvenstvu jer je za vikend ubjedljivo savladao Werder iz Bremena sa 3:0.

Izabranici Xabija Alonsa u Bremenu su igrali fantastično i došli do nova tri boda i ponovo se vratili na prvo mjesto na tabeli Bundeslige ispred minhenskog Bayerna.

Gosti su poveli u devetoj minuti autogolom Demana, a do kraja utakmice mrežu Werdera zatresli su još Frimpong i Grimaldo koji su postavili konačnih 3:0 za važna tri boda Leverkusena u borbi za prvaka Njemačke.

Xabi je oduševio rezultatima u Leverkusenu i već neko vrijeme se piše o tome da je privukao interes Bayerna i Real Madrida koji bi narednog ljeta mogli krenuti po španskog stručnjaka.

Oglasi

Španac je donio veliku promjenu u igri Bayera koji djeluje zaista fantastično, a to rezultati u dosadašnjem dijelu sezone najbolje pokazuju. No, pored odlične igre Xabi je zaslužan i za još jedan revolucionaran potez.

Poznato je da mnoge ekipe kada vode u finišu na sve načine troše minute, a to se najviše odnosi na to kada lopta završi van granica terena. Tada i dječaci koji dobacuju lopte također to rade dosta sporije kako bi pomogli svojoj ekipi ukoliko ona vodi.

Međutim, Xabi takve stvari ne želi na domaćim mečevima svog tima bez obzira da li Leverkusen vodi ili gubi. Zabranio je da se rade takve stvari i napravio potez koji je oduševio fudbalski svijet.

Pored terena 19 lopti i to s razlogom

Naime, pored dječaka koji dobacuju lopte pored terena nalazi se još čak 19 lopti pored aut-linija koje igrači mogu sami uzeti ukoliko žure da izvedu aut ili gol-aut.

Oglasi

Tada ni dječaci ne mogu da odugovlače s vraćanjem lopte jer se ista nalazi svega metar ili dva od linije što igračima olakšava da što prije dođu do nje i vrate je u igru.

@bundesliga

No time wasting here! ⏱️ #bundesliga #fussball

♬ Moving Upwards - Philip Guyler

To pomaže Leverkusenu da ubrza nastavak igre, ali pomaže i protivnicima ukoliko imaju zaostatak jer domaći u tom slučaju ne mogu odugovlačiti vrijeme.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Potez iz Leverkusena oduševio je fudbalsku javnost i mnogi se nadaju da će ovakva praksa biti usvojena na svim terenima jer bi to itekako ubrzalo stvari i bilo bi dosta više igre, a manje bespotrebnog odugovlačenja.

Leverkusen su i čelnici Bundeslige pohvalili za takav potez jer su upravo oni objavili video na društvenim mrežama koji je postao pravi hit.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti