Xavi Hernandez napravio presedan: Barcelona ništa slično ne pamti već 21 godinu

Na utakmici protiv Porta

Xavi Hernandez napravio presedan: Barcelona ništa slično ne pamti već 21 godinu

Eldar Ganibegović

Barcelona je  prije dvije noći s 2:1 savladala Porto i obezbijedila osminu finala Lige prvaka. Na toj utakmici trener Blaugrane, Xavi Hernandez, napravio je ozbiljan presedan.

U okviru 5. kola grupne faze Lige prvaka preksinoć je Barcelona ugostila Porto i slavila s 2:1. Značio je ovaj trijumf i obezbijeđen plasman u osminu finala.

Portugalci su poveli s 0:1, no onda su upravo dva Portugalca donijeli pobjedu Barceloni. Strijelci su bili Joao Cancelo i Joao Felix. 

Na ovoj utakmici je Xavi Hernandez napravio nešto što Barcelona ne pamti već 21 godinu. Naime, u početnih 11 nije bilo nijednog igrača iz Katalonije.

Xavi se odlučio za klasičnu formaciju 4-3-3 protiv Porta, u kojoj su bili Inaki Pena, Araujo, Kounde, Inigo Martinez, Cancelo, Pedri, Frenkie de Jong, Ilkay Gundogan, Raphinha, Lewandowski i Joao Felix.

Oglasi

Međutim, čak i ako su Katalonci Alejandro Balde i Lamine Yamal ušli tokom utakmice, nije bilo igrača rođenog u Kataloniji u prvih 11 koje je sastavio Xavi za ovu utakmicu.

Posljednji put se to dogodilo prije 21 godinu, u polufinalu Lige prvaka protiv rivala Real Madrida, koje je Kraljevski klub slavio s 2:0. Tada su Katalonci počeli meč sa Bonanom na golu, Reizigerom, Abelardom, Frankom de Boerom i Motom u odbrani, Rochembackom, Cocuom i Luisom Enriqueom u veznom redu, odnosno Overmarsom, Kluivertom i Saviolom u napadu. Tek u drugom poluvremenu ušao je Katalonac Gabri.

Barcelona nakon dvije sezone pauze u osmini finala Lige prvaka

Otkako je Lionel Messi otišao iz kluba, Barcelona je po prvi put uspjela da se plasira u osminu finala Lige prvaka. Prethodne dvije sezone završavala je treća i otišla u Evropsku ligu. 

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Iako je Barcelona ove sezone dva puta savladala Porto, Xavi Hernandez je u šali rekao da se više ne želi susretati s ovim timom.

"Ne bih želio više da sretnem Porto. Oni su veoma teški, veoma jaki rivali. Danas smo pobijedili veoma važnog rivala", rekao je Xavi nakon utakmice. 

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti