Xavi: Kina će pobijediti Evropu

Tako smatra nekadašnji vezista Barce

Xavi: Kina će pobijediti Evropu

Sve više sjajnih evropskih fudbalera u posljednje vrijeme se odlučuje da Evropu zamijeni Dalekim istokom, tačnije Kinom.

Kinezi nude mnogo više novca nego najjači evropski klubovi, pa nije ni čudo što mnogi fudbaleri na vrhuncu karijere odlaze upravo tamo. 

Jedan od onih koji upozorava da bi kineski novac mogao da pobijedi Evropu je i nekadašnji vezni fudbaler Barcelone Xavi Hernandez.

"Evropa je desetljećima bila jedino odredište za najbolje fudbalere svijeta, ali sada Kina ima finansijsku moć da to preuzme. Kina će pobijediti Evropu u utrci za najbolje fudbalere, trebamo ih ozbiljno shvatiti. Njihova ekspanzija je tek počela, a već imaju nekoliko sjajnih fudbalera. Ukoliko Kina uspije posložiti ligu s najboljim igračima i trenerima, Evropa više neće biti jedina opcija", smatra Xavi.

On je iskoristio priliku da usporedi kinesku ligu sa MLS-om:

"Ne može se usporediti kineska liga sa MLS-om jer u MLS igrači odlaze na zalasku karijere, a Kina privlači najboolje fudbalere na vrhuncu njihove karijere", rekao je Xavi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi