Yannick Carrasco - Gdje je zapelo?
Zabijao je Bayernu i Realu, a sada ide da igra u ligi koja neće biti ozbiljna ni da se u nju uloži još 100 milijardi.

Nestvaran pad u karijeri

Yannick Carrasco - Gdje je zapelo?

Ko je prije dvije godine mogao slutiti da će Yannick Carrasco u 25. godini života odlučiti da se (na neko vrijeme) prestane baviti ozbiljnim fudbalom? Ne tako davno važio je za jednog od najperspektivnijih fudbalera u La Ligi, povezivali su ga sa Manchester Unitedom i Barcelonom, a on je završio u - Dalian Yifangu.

Možda ste zaboravili, ali Carrasco je onaj tip koji je u finalu Lige prvaka prije dvije godine postigao gol slavnom Real Madridu i otišao poljubiti djevojku na tribini. Od igrača koji je bio jedna od glavnih uzdanica Atletico Madrida postao je višak u madridskom klubu koji ga je danas, bez mnogo pompe i najavljivanja, iznenada prodao u Kinu.

Da stvari budu još čudnije, Carrasco uopće nije otišao za neki ogroman novac. Da jeste, njegov transfer ne bi bio ovoliko šokantan. Zvanično to nije potvrđeno, ali španski mediji pišu da je Atletico njegovom prodajom zaradio samo 30 miliona eura, što je za takvog fudbalera zaista skroman iznos. Još kada znamo da Kinezi plate minimalno 20 miliona svakog fudbalera iz Evrope koji zna da hoda...

Pad Yannicka Carrasca je teško objašnjiv. Ne može se reći ni da se Belgijanac pretjerano mučio sa povredama, iako je u posljednjih godinu dana povrijeđivao koljeno i ahilovu tetivu. Neke utakmice je propuštao zbog toga, ali je s vremenom polako ispadao iz prvih planova Diega Simeonea koji ga je sve češće ostavljao na klupi, nekad i na tribini.

Carrasco je prošle sezone odigrao 35 utakmica u La Ligi od čega je 27 puta bio starter. U Ligi prvaka je nastupio na svih 12 utakmica koliko ih je Atletico odigrao u ovom takmičenju, a samo jednom je u igru ušao sa klupe, a šest utakmica je odigrao i u španskom Kupu. To su ukupno 53 utakmice na kojim je postigao 14 golova.

Onda se preko noći Carrascu nešto desilo i prestao je biti važan u Atleticu. Ove sezone je u La Ligi odigrao 17 utakmica od kojih samo osam od prve minute, a slično je bilo i na utakmicama u Ligi prvaka i Evropskoj ligi. Carrasco je prestao biti onaj igrač koji je oduševljavao svojim potezima, a ko ga je gledao barem na dvije ili tri utakmice, mogao je vidjeti o kakvom je majstoru riječ.

Carrasco je bio sjajan i u Monacu, odakle je 2015. prešao u Atletico Madrid i samo je nastavio gdje je stao u Kneževini. Rijetko koji fudbaler danas može da se pohvali takvom tehnikom i lucidnošću, ali, eto, negdje je jednostavno zapelo i to više nije to.

Yannick Carrasco će se jednog dana vjerovatno vratiti u Evropu, a nešto nam govori da bi mogao nazad već za godinu ili godinu i po. Ne bi bio ni prvi ni posljednji koji to radi, ali je i sam njegov odlazak iz Evrope nešto u šta mnogi na prvu nisu mogli povjerovati. U svakom slučaju, danas smo svjedočili jednom od najčudnijih transfera u posljednje vrijeme, bez ikakve dileme.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi