Yaya Toure je znao gdje želi završiti karijeru, no život je imao druge planove: "Tamo imam još kuću"

Želi da se vrati u Barcelonu

Yaya Toure je znao gdje želi završiti karijeru, no život je imao druge planove: "Tamo imam još kuću"

E. Čaušević

Iskusni veznjak Yaya Toure početkom prošle godine odlučio je da završi svoju igračku karijeru nakon avanture u kineskom QD Huanghaiju.

Toure je najbolje dane svoje karijere proveo u Barceloni i Manchester Cityju u kojem je nastupao čak osam godina. No, nakon odlaska s Etihada na ljeto 2018. godine jednostavno više nije uspio da pronađe pravu formu, te je u januaru 2020. godine objavio kraj karijere.

Ovaj 37-godišnji fudbaler iz Obale Slonovače ponikao je u tamošnjem Abidjanu, a u Evropu je stigao na ljeto 2001. godine kada je potpisao za belgijski Beveren. Nakon toga igrao je još za Metalurg, Olympiacos i Monaco, a potom je na ljeto 2007. godine za devet miliona eura stigao u Barcelonu.

Toure je u dresu katalonskog kluba igrao tri sezone i ostavio je veoma dobar utisak. No, mnogi su bili iznenađeni kada je Pep Guardiola odlučio da ga proda 2010. godine jer za njega više nije bilo mjesta u početnoj postavi Blaugrane.

On je odlučio da prihvati ponudu Manchester Cityja koji ga je platio 30 miliona eura, te je u engleskom klubu zaista ostavio ogroman trag. Međutim, priznao je da je njegov san ispunjen kada je zaigrao za Barcu i poručio je da se nada povratku u ovaj klub.

Toure trenutno radi na trenerskoj licenci i želi da se bavi tim poslom u budućnosti. On vjeruje da će se vratiti u Barcelonu jer u ovom gradu još uvijek ima kuću, te da će dobiti šansu da trenira neku od omladinskih ekipa katalonskog kluba.

Oglasi

"U završnoj sam fazi dobivanja trenerske licence. Barcelona je tim u kojem želim završiti. Ne znam hoće li to biti Barça B ili neki mladi tim, ali želim raditi u Barceloni. U mlađim kategorijama mi je želja raditi, a u Barceloni još uvijek imam kuću", rekao je Toure.

On je poručio da mu je želja uvijek bila da karijeru završi u dresu Barcelone, ali da je jednostavno sudbina imala za njega neke druge planove.

"Želio sam karijeru završiti u Barceloni. To mi je bio san. Bio sam sretan kad sam tamo došao i bilo mi je teško kad sam odlazio, ali to je život... Htio sam biti važan igrač negdje drugo. Znam da me vole u Barceloni. Tamo sam imao sve: fudbal, život, atmosferu, igrao sam u veznom redu uz Xavija i Iniestu i nisam imao želju da idem negdje. Čak sam posjećivao katalonske opere. No, Busquets je bio odličan igrač i morao sam da idem".

Toure je dodao da se nada da će Lionel Messi na kraju sezone ostati u Barceloni jer on treba biti kao Maldini ili Totti igrač koji je cijelu karijeru proveo u jednom klubu.

"Nadam se da će Messi ostati u Barçi. On je poseban igrač. Želi se zabavljati i ne vidim ga izvan tog kluba. Laporta mora sve učiniti da ga zadrži. On mora biti kao Maldini ili Totti - igrači samo jednog kluba", kaže Toure.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Barcelona večeras igra finale Kupa kralja protiv Athletic Bilbaa, a Toure ima lijepo sjećanje na ovo takmičenje. Naime, on je 2009. godine zabio sjajan gol u finalu upravo protiv Bilbaa kada je Barcelona slavila sa 4:1. Toure je otkrio da je to za njega najbolji gol kojeg je postigao u dresu Barce.

"Gol u finalu Kupa kralja 2009. godine protiv Athletica moj je najbolji gol u dresu Barcelone bez ikakve dileme", zaključio je Toure na kraju.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi