Dok on zarađuje milione eura, njegovi roditelji će od 10. novembra biti izbačeni na ulicu

Moukoko "zaboravio" na roditelje

Dok on zarađuje milione eura, njegovi roditelji će od 10. novembra biti izbačeni na ulicu

Edmir Škorić

Jedan od najvećih dragulja iz Borussijine akademije svakako je Youssoufa Moukoko, koji je sa samo 16 godina postao seniorski član dortmundskog kluba, a sa 17 godina već je počeo da ruši brojne rekorde.

Moukoko je rođen u Kamerunu, ali je kao dijete s roditeljima izbjegao u Njemačku, gdje je napravio prve fudbalske korake. Iako još nije punoljetan, sve je važniji u timu Milionera, a ove sezone upisao je čak 17 nastupa i dao četiri gola uz pet asistencija.

On sada čeka 18. rođendan kako bi potpisao profesionalni ugovor. Inače, kako je objavio njemački Bild, Moukoko je u svađi s roditeljima i ostatkom porodice, a njegov otac za sve krivi njegovog agenta.

Pojavili su se detalji: Moukokovi roditelji žive samo od njegovog novca. Do 10. novembra moraju platiti više od milion eura za kuću (1300 kvadrata) u Hamburgu, inače će biti deložirani. Igrač s njima ne komunicira više od dvije godine, pa ne namjerava riješiti ovaj problem. On inače optužuje roditelje da su pohlepni.

S tim u vezi, Moukoko još uvijek nije obnovio ugovor s Borussijom (vrijedi do ljeta 2023.). Sada želi pričekati do svog 18. rođendana kako bi samostalno mogao da potpiše ugovor, pošto je kao maloljetnik trenutno pod nadležnosti roditelja i bez njihovog odobrenja ne može ništa.

Rođen u Kamerunu, živio je sa bakom i djedom do 10. godine, a zatim se preselio k ocu Josephu u Hamburg, koji od 90-ih ima njemačko državljanstvo. Izgledao je starije od većine svojih vršnjaka, pa je njegov otac to jednom prilikom morao da objasni.

Oglasi

"Odmah nakon rođenja prijavio sam ga u njemačkoj ambasadi u Yaoundeu (glavnom gradu Kameruna), u Njemačkoj imamo rodni list".

Počeo je u akademiji St. Paulija gdje je postigao 21 gol u 12 nastupa za U15 ekipu, a onda je odveden u Dortmund gdje je na 15 utkamica za U15 tim zabio čak 33 gola.

Godine 2017. 12-godišnji dječak prebačen je u ekipu do 17 godina. U svom debitantskom meču dao je dva gola te je prvi put privukao pažnju svih svjetskih medija. Ubrzo je dao dva hat-tricka i poker - postalo je jasno da Borussia ima posla s fenomenom. Zabio je rekordnih 50 golova u 28 utakmica.

Prije sezone 2019./20., 14-godišnji Mukoko prešao je u ekipu do 19 godina i u svom prvom susretu postigao šest golova. Tu je već srušio brojne rekorde, a u septembru 2019. godine je debitovao u Ligi prvaka protiv Barcelone i tada postao najmlađi igrča ikada u ovom takmičenju.

Moukoko je zabio prvi put u Bundesligi sa 16 godina i 28 dana, što je rekord njemačke lige. Prethodni je trajao manje od godinu dana - Bayerov Florian Wirtz zabio je Bayernu sa 17 godina i 34 dana.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Napadač već ima dugoročni ugovor s Nikeom za 10 miliona eura i grandiozne planove za budućnost: "Cilj mi je postati profesionalac u Dortmundu, osvojiti Ligu prvaka s Borussijom i osvojiti Zlatnu loptu", poručio je.

U međuvremenu, ne priča sa porodicom i želi u potpunosti sam da vodi svoju karijeru i svoj život, dok roditelji strepe, svjesni da bi mogli da ostanu na ulici...

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

volta
Pa što žive u kući of milion eura i čekaju da im sin plati kiriju, u Njemačkoj mogu živjet savim dobro ako oboje rade, al očito žele živjet na račun sina
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi