Zabavimo se uoči derbija: Ko su najbolji igrači Želje i Sarajeva od rata naovamo
Monteno i Popović da su živi ne bi im palo napamet dovoditi se u kontekst ovoga Sarajeva i ovoga Želje

Od susreta Vječitih rivala ostala je samo sjenka

Zabavimo se uoči derbija: Ko su najbolji igrači Želje i Sarajeva od rata naovamo

Sutra sa početkom od 17 sati bit će odigran vjerovatno jedan od najneposjećenijih sarajevskih derbija posljednjih godina. 

Posjećenost od rata naovamo inače nije uporediva s onom nekadašnjom, kao što ni sarajevski derbi više nije onaj kao kada su zelenim terenima trčali prvaci Jugoslavije ili akteri polufinala Kupa UEFA.

O periodu Asima Ferhatovića, Ivice Osima, Vahidina Musemića, Josipa Bukala i ostalih bolje je ne pisati. To je neki sasvim drugi svijet, dalek i stran.

Ipak, ako uporedimo ovo vrijeme sa onim od prije desetak, 15 ili 20 godina, ne možemo se oteti utisku da se i tada čak, kada smo smatrali da gore od onoga ne može, igrao fudbal na koji sada gledamo sa sjetom.

Interesantna je priča o nekim igračima Željezničara i Sarajeva koji su igrali poslije rata i koji imaju veliku reputaciju među navijačima, ljubiteljima fudbala.

Jedan od najboljih Željinih strijelaca, Đelo Muharemović je tako pred rat bio daleko od prvog tima, trener Nenad Starovlah poslao ga je na posudbu kao nedoraslog.

Almir Turković legendarni je fudbaler koji je svojim driblinzima na glavu izvrtao protivničke čuvare. Ipak nekada davno je kotirao tek kao dobar malonogometni fudbaler kojem su kao maksimum predviđali karijeru u nekom nižerazrednom klubu.

Fadil Žerić karijeru je počeo u Slobodi iz Švrakinog Sela...

Treba li to da nas vara, navodi li nas na krivi put? Sada kada pogledamo tadašnje ekipe Slobode, Vratnika, Hrida, Pofalićkog... one bi u aktuelnom kontekstu vjerovatno konkurisale za šampionsku titulu Premijer lige. Pola današnjih igrača Zrinjskog, Željezničara, Sarajeva ne bi mogli "primirisati" švrakinskoj Slobodi Fadila Žerića.

U tom kontekstu odlučili smo kreirati jednu mini anketu, koja u zavisnosti od broja glasača može postati i maxi, pa da, ako se već ne možemo zabaviti na stadionu, pokušamo to izvan njega. Godina je izbora, zar ne, izlaznost bi bila mnogo veća da se može glasati iz kuće.

Ko je po vama najbolji igrač Željezničara, a ko Sarajeva od rata naovamo? Mišljenja su kao oko svega podijeljena, što je dobar preduslov i za kvalitetnu raspravu.

Ako smo već hendikepirani zbog sramotnog kvaliteta fudbala, ako se iz godine u godinu derbi sve više srozava (kao što se usotalom srozavaju i osnovni životni uslovi) možemo se makar prisjetiti igrača koji su ličili na nešto u vrijeme kada je derbiji isto tako ličili na nešto.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

A bilo je raznih igrača, dobrih, manje dobrih, dragih, efikasnih, virtuoza i trkača, ljubitelja navijača s razlogom ili bez razloga.

Odabrali smo petnaest po subjektivnom dojmu, pa izvolite... Da vidimo postoji li barem išta oko čega se možemo složiti.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

encco
Pismenost novinara u rangu našeg nogometa.
3 2
kiki
"Almir Turković legendarni je fudbal koji je svojim driblintima........."
1 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije