Zadnje kolo Premier lige, a pred Cityjem je još sedam velikih rekorda

Građani imaju priliku ispisati historiju

Zadnje kolo Premier lige, a pred Cityjem je još sedam velikih rekorda

Iza Manchester Cityja je sezona za pamćenje u Premier ligi. Građani su pod trenerskom palicom Pepa Guardiole "protutnjali" domaćim šampionatom i dominantno stigli do titule prvaka Engleske.

Ipak, tu nije kraj dostignućima Cityja u Premier ligi za ovu sezonu. Sutra je na rasporedu zadnje kolo engleskog prvenstva u kojem Građani gostuju kod Southamptona i imaju priliku oboriti sedam velikih premierligaških rekorda.

Neki od tih rekorda samo čekaju na potvrdu, dok će se za druge Guardiolini izabranici morati itekako potruditi.

Titula sa najvećom bodovnom razlikom (Premier liga)

18 - Pobjedom nad Southamptonom City bi osigurao najmanje 19 bodova prednosti u odnosu na drugoplasirani Manchester United, dok bi eventualni poraz Crvenih đavola od Watforda (uz pobjedu Građana) značio 22 boda razlike na kraju sezone.

Najbolja gol razlika (Premier liga)

71 - Rekordna gol razlika Chelseaja u jednoj sezoni Premier lige. Međutim, City je trenutno na gol razlici od +78, pa je jasno da će ovaj rekord londoskih Plavaca biti oboren.

Najviše gostujućih pobjeda (Premier liga)

15 - Građani u ovoj sezoni imaju isti broj gostujućih pobjeda kao i Chelsea u sezoni 2004/2005, ali bi pobjedom nad Svecima oborili ovaj rekord i došli do 16 pobjeda van svog stadiona.

Najviše bodova na gostovanjima (Premier liga)

48 - Pobjeda Manchester Cityja bi značila i novi rekord Premier lige po broju osvojenih bodova na gostovanjima (50). Trenutno rekord od 48 gostujućih bodova drži Chelsea, također od sezone 2004/2005. City je trenutno na 47.

Najviše golova na gostovanjima

48 - Liverpool je u sezoni 2013/2014 postigao 48 golova na gostujućem terenu, dok je City u ovoj sezoni trenutno na 44. Guardiolinoj ekipi će tako trebati pet golova protiv Southamptona da obori i ovaj rekord.

Najviše pobjeda u jednoj sezoni (Prvi rang engleskog fudbala)

31 - Manchester City ima priliku biti prvi tim koji će upisati 32 pobjede u historiji engleskog fudbala kada je elitni rang takmičenja u pitanju. Trenutno su Građani izjednačeni sa Tottenhamom koji je u sezoni 1960/1961 upisao 31 pobjedu.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Najveći broj osvojenih bodova (Prvi rang engleskog fudbala)

98 - Ako pobijedi, Manchester City će postati prva ekipa koja je dostigla 100 bodova u jednoj sezoni u prvom rangu engleskog fudbala. Tako bi bio oboren rekord Liverpoola iz sezone 1978/1979 od 98 bodova (po današnjem načinu bodovnja - 3 boda za pobjedu).

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi