Zakarić: Selektoru Prosinečkom ne smeta što sam izabrao Partizan

Bivši igrač Željezničara za SportSport.ba

Zakarić: Selektoru Prosinečkom ne smeta što sam izabrao Partizan · Intervju

E. Škorić, foto: E. Haračić

Goran Zakarić je proteklih dana s Partizanom boravio na pripremama u Antaliji, a crno-bijeli su jutros napustili Tursku i vratili se u Beograd.

Sa bivšim igračem Širokog Brijega i Željezničara razgovarali smo u hotelu Sueno u Beleku (Antalija), u kojem se pored igrača Partizana nalaze i igrači te stručni štab Fudbalskog kluba Sarajevo.

Gorane, kako možeš da ocijeniš period proveden u Antaliji?

"Došli smo u Antaliju u nakon 10 dana provedenih u Beogradu gdje nas je snijeg omeo, ali uspjeli smo da odradimo ono što smo trebali. U Antaliji su uslovi fenomenalni, kako hotel, tako i tereni. Ovdje je bilo neko nevrijeme kada smo tek stigli, to nas je malo poremetilo, ali sva sreća da u sklopu hotela imaju i fitnes i teretana, tako da nismo ništa propustili".

Jesi li zadovoljan igrama Partizana?

"Imali smo pet kvalitetnih provjera gdje smo u nekim utakmicama pokazali dosta dobrih stvari, u nekim je falio nekih stvari, ali to je jednostavno taj period gdje se traži i taktika i neki smisao za igru. Što se mene lično tiče, ovo su moje prve pripreme s Partizanom i sretan sam da sam ih obavio bez povreda. Sutra se vraćamo u Beograd, ali zadovoljan sam pripremama u Antaliji. Pokazali smo da znamo da igramo".

Jučer je Partizan pobijedio Mladost iz Doboja kod Kaknja sa 2:0, a bh. tim se pokazao u pravom izdanju unatoč porazu.

"Mladost se pokazala dobro. Ja Mladost dugo poznajem, bili su nezgodni uvijek. Pokazali su se čvrstim, htjeli su da igraju, što je svakako dobro za njih i njihovo samopouzdanje. Bili smo malo slabiji u prvom dijelu, u drugom smo se probudili i 15-ak minuta prije kraja smo uspjeli dati dva gola. Mladost ima zanimljivih igrača".

Možeš li biti zadovoljan svojim nastupima?

"Tu sam pet mjeseci, skoro pola godine, a kada su stizale ponude Željezničaru, mene ništa drugo nije privlačilo. To je sve bilo slično onome što sam već imao, pa nisam htio da napuštam našu državu da bih otišao u Poljsku ili Rumuniju. Odlučio sam se za Partizan, to je veliki klub i od malih nogu sam navijao za Partizan. Vjerujem da ću nastaviti u dobrom ritmu kako je bilo i na ljeto. Trudit ću se da bude još bolje, ali najvažnije da mi kao kolektiv djelujemo dobro na terenu. Mislim da se Partizan dobro spremio i da ćemo spremni ući u prvenstvo. Zadovoljan sam svojim trenutnim stanjem i nadam se da ću pokazati na proljeće još kvalitetnije igre".

Otkud baš Partizan?

"To jednostavno ide kroz razgovore s menadžerom. Odlučivali smo zajedno šta je najbolje za nas. Jednostavno, našli smo zajednički jezik oko Partizana i od prvog poziva sam odlučio da želim da odem u Partizan. Zahvalan sam ljudima iz Partizana koji su trpili tih mjesec i po dana oko pregovora. nije bilo lako, ali na kraju smo bili zadovoljni. Ja sam otišao u Partizan, Željo je dobio neko pristojno obeštećenje. Zahvaljujem se Željezničaru, tamo sam proveo jedno lijepo vrijeme i stekao poziv u reprezentaciju".

Je li bilo velikog pritiska dok si igrao za Željezničar?

"Svi poznajete situaciju u BiH i u Željezničaru i Sarajevu. Bio sam dole godinu i po dana, imali smo situaciju da uzmemo titulu dvije godine zaredom, ali nismo uspjeli jer smo gubili na neke čudne načine. Na kraju smo osvojili trofej Kupa i ja sam zadovoljan. Žao mi je zbog toga što nismo osvojili prvenstvo, ali ja vjerujem u Željezničar i u sadašnjeg trenera Amara Osima. Vjerujem da će se Željo boriti za titulu. Pritisak je uvijek prisutan u velikim klubovima, pošto su ljudi navikli da se pobjeđuje, ali nekada to nije moguće. Tamo kada odigraš utakmicu 0:0, navijači su naravno malo razočarani i ljuti, ali to je fudbal i takva igra. Ne odlučuješ o tome sam nego još 21 osoba na terenu".

"Sigurno da je pritisak u Partizanu mnogo veći nego što je bilo u Željezničaru. Treći smo, zaostajemo 15 bodova za Zvezdom, a Partizan jednostavno nije navikao na to. Probat ćemo da popravimo na proljeće tu situaciju i pokušat ćemo da osvojimo Kup. Pritisak je prisutan i ja sam već naviknut na takav pritisak iz Željezničara.

Imao si tu čast da budeš akter velikog derbija Partizan - Zvezda...

"To je najveća utakmica u Srbiji i to je jedan poseban doživljaj. Igrao sam sarajevski derbi gdje je isto također najveća utakmica u državi i sigurno da je ovdje rivalstvo mnogo veće. Atmosfera na zadnjem derbiju je bila odlična, bilo je 1:1, bili smo bolji protivnik, a desio se taj gol kada je Stojković odbranio, ali sudija ga je priznao. U tom meču smo pokazali da možemo biti iznad Zvezde. Bili smo zadovoljni s tom utakmicom bez obzira što je bilo 1:1".

Je li selektor Robert Prosinečki kao legenda Crvene zvezde bio 'ljut' što si potpisao za Partizan?

"Nije mi zamjerio što sam u Partizanu. On to tako ne gleda. Ja i selektor imamo jako dobar odnos i poslije mog potpisa dobio sam poziv na okupljanje reprezentracije. Malo smo se i šalili, ali atmosfera je jako dobra u reprezentaciji".

Možeš li u budućnosti postati važan član Zmajeva?

"Sretan sam i zadovoljan što sam uspio da se vratim nakon jednog perioda u kojem nisam bio reprezentativac. Dobijam priliku svaku utakmicu, ulazim u igru, neke i počnem u prvih 11, tako da se sigurno vidim u timu i svojim radom i zalaganjem mogu sigurno steći još više povjerenja selektora".

Kakve su nam šanse u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo?

"Svi znamo da ne možemo bez te Grčke. Svake kvalifikacije nas zadesi Grčka, ali pokazali smo i u Ligi nacija da možemo puno. Protiv Italije će biti zanimljivo igrati i nadam se da će to biti pravi fudbalski spektakl. Nadam se najboljem ishodu za sve nas".

Koliko je Premijer liga bitna za reprezentaciju?

Potražite više informacija na temu Super liga Srbije:

"Ja sam sva ta okupljanja u reprezentaciji išao iz Premijer lige. Jednostavno, mislim da liga napreduje u BiH i mislim da je najveći problem ta infrastruktura. Ako se to popravi, to će biti još kvalitetnije i svi igrači mogu da budu motivisani i da se nadaju pozivu selektora. Vjerujem da tu ima kvalitetnih i mladih igrača koji tek nadolaze".

Zakarić je upisao 10 nastupa za A reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a prije Partizana igrao je za Željezničar, Dinamo Zagreb, Slaven Belupo, Zrinjski, Široki Brijeg...

Top Komentari

gumenakita
Dobar momak,sve najbolje.
0 0
KamberAdi
Dobar momak. Kulturan. Prosao sve nacionaliste i niko mu ne zamjeri. Valja to izvesti
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi