Bivši kapiten Javier Zanetti morao je da bira - Messi ili Maradona

Ko je najbolji ikad?

Bivši kapiten Javier Zanetti morao je da bira - Messi ili Maradona

Edmir Škorić

Argentina je pobijedila Francusku u nedjelju u velikom finalu Svjetskog prvenstva u Kataru i tako je stigla do trećeg naslova i prvog nakon 36 godian čekanja i ujednog prvog sa Lionelom Messijem.

Diego Maradona je bio vođa generacije koja je 1986. godine osvojila naslov, a sada je Messi vodio Argentine do trofeja. Smatra se da je osvajanjem Mundijala u Kataru Messi prosto ovjerio titulu najboljeg igrača svih vremena, ali ipak i dalje postoje sumnje jednog dijela svjetske javnosti jer za neke su ili Pele ili Maradona ispred PSG-ovog napadača.

Bivši argentinski kapiten Javier Zanetti ipak se nije složio s takvom usporedbom. "Po mom mišljenju, Messi nije pobijedio Maradonu. Ali ne volim te usporedbe. Mislim da trebamo biti zahvalni što dva najbolja igrača u povijesti dolaze iz naše zemlje. Ne mislim da će se Messi promijeniti. Samo je postao iskusniji i mogao je to prenijeti na tim", rekao je Zanetti.

On je još dodao da: "ekipa nam je priuštila velike emocije jer smo ovu titulu čekali dugi niz godina. Ova ekipa ispunila je snove miliona argentinskih navijača širom svijeta. Bilo je to veliko finale koje ćemo zauvijek pamtiti".

Zanetti je za argentinsku reprezentaciju debitovao 1994. godine i igrao je do 2011. U tom razdoblju nastupio je u 145 utakmica i postigao pet golova. Sada je 49-godišnjak potpredsjednik milanskog Intera.

Upravo je Inter klub koji je proslavio Zanettija. On je dres Nerazzurra nosio od 1995. do 2014. godine, a bio je prethodno član Talleresa i Banfielda.

S Interom je osvojio pet naslova prvaka Italije i Kup UEFA, kao i četiri trofeja Kupa Italije, ali nije uspio nikada osvojiti SP.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Inače, tokom dana Messi i društvo stigli su u Buenos Aires gdje vlada nezapamćeno slavlje koje se čekalo 36 godina. Već treći dan Argentinci luduju zbog naslova svjetskog prvaka, a nadaju se da će i za četir  godine ponovo imati istu radost.

Podsjećnja radi, 2026. godine se igra Mundijal u Sjevernoj Americi (SAD, Meksiko i Kanada), ali je veliko pitanje ko će ostati "živ" do tada i ko će nositi dres Argentine. Messi, s obzirom na godine, teško da će i tada biti u stanju da nosi svoj tim do nove titule.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi