Žao mi je što sa BiH nisam napravio mnogo više

Edin Bašić još uvijek igra na visokom nivou

Žao mi je što sa BiH nisam napravio mnogo više

Kada je 2010. tadašnji selektor Vojislav Rađa privolio Edina Bašića i Danijela Šarića da obuku dres rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine činilo se da nam niko ništa neće moći.

Uz ekipu koja je već ranije bila na okupu, s Terzićem, Toromanovićem, Harmandićem, Doborcem... imali smo tim kojeg se svako ozbiljan trebao plašiti, no nije imao za to potrebe.

Krahirali smo vrlo brzo i doživjeli kolaps poslije kojeg smo se dugo oporavljali i izuzevši nastup na SP u Kataru - što bijaše plod Božijeg davanja, a nekog sistemskog rada - još uvijek se bezuspješno oporavljamo.

Edin Bašić napravio je veličanstvenu klupsku u Evropi, ali žali zbog reprezentacije. Danas nastupa sa Nebojšom Grahovcem u Shartreu, a u razgovoru za balkan-handbal.com, nakon nedavnog turnira u Makedoniji, dotakao se teme naše reprezentacije i Saveza.

 - Igrao sam do 2003. Te godine sam prekinuo zbog privatnih problema. Bilo je priča da želim da igram za Hrvatsku ili Švajcarsku. Jeste bilo razgovora o tome, ali konkretnih ponuda nije bilo, i to zaista nije bio razlog mog neigranja za BiH. Ipak, 2010. sam se vratio u nacionalni tim, kada je Rađa bio trener. Rekli su mi tada da su se stvari promijenile, da želimo krenuti naprijed, da je reprezentacija postala ozbiljan projekat. 

Za mene je uvek bilo neshvatljivo da sa takvim igračima ne možemo napraviti solidnu reprezentaciju. Kada pogledamo kakve igrače imamo, gdje igraju, kakvim kapacitetom raspolažu. Ipak, kada sam vidio da ima mnogo stvari bitnijih od rezultata, ponovo sam se „ohladio“. Bilo je i dalje poziva, razgovarao sam sa selektorom Markovićem, ali onda nije imalo smisla da igram. Zasnovao sam porodicu i došao u godine kada svaki slobodan trenutak moram koristiti za odmor.", kazao je Bašić. 

Osvrnuo se i na nastup BiH u Kataru.

"Cijenim sve što je BiH reprezentacija uradila u tom periodu, ali smatram da je moglo i moralo mnogo više. I jako mi je krivo što nije. Realno, imali smo i sportske nesreće, ali smo sami dozvolili da uspjeh ode kako je i došao. Jeste iznenađenje izbaciti Island u kvalifikacijama, medutim, prelako smo se zadovoljili tim rezultatom, a mogli smo puno više. Ispustili smo taj momenat iz ruku. Znam puno dobrih igrača iz prošlosti, među njima je i aktuelni selektor Bilal Šuman, koji bi sve dali da odu na jedno takvo takmičenje. Ova generacija je to uspjela, ali je onda negativan uticaj izvršila nebriga ljudi koji su u rukometu zaduženi za stvari izvan terena."

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi