"Započeo sam privatni biznis, od fudbala u Drugoj ligi se ne može živjeti"
Zukan je ove sezone zabio je već 23 gola (Foto: Jusuf Rujanac)

Prvi strijelac Druge lige FBiH - Zapad Admir Zukan

"Započeo sam privatni biznis, od fudbala u Drugoj ligi se ne može živjeti"

E. Škorić

FK Vitez je godinama unazad član Druge lige FBiH - grupa Zapad i nikako da napravi iskorak, ali doduše može se pohvaliti da mu nije ugroženo mjesto u trećem rangu bh. nogometa.

Vitez ima premijerligaša, NK Vitez, ali i FK Vitez, koji je od 2004. godine neprekidno član Druge lige FBiH - grupa Zapad. I ove godine u klubu osnovanom 1947. godine nema prevelikih ambicija. Opstanak u ligi je osiguran, a prvo mjesto je isuviše daleko. 

U klubu bez ambicija igra ambiciozni Admir Zukan, koji je s 23 gola ubjedljivo prvi strijelac ove lige. Kako kaže, već godinama je na vrhu liste strijelaca u Drugoj ligi, ali to mu nije bilo dovoljno da se barem počasti nastupima u Prvoj ligi FBiH. Ističe da je bilo ponuda iz višeg ranga, ali da je ipak odlučio da pokrene vlastiti biznis i da ostane u Vitezu.

S 23 gola si vodeći strijelac lige. Koliko ti golovi znače i da li se na koncu lično isplate?

"Osim lične satisfakcije, nemam dodatne bonuse. Naravno da mi znače golovi koje postižem i vjerujem da će se jednog dana sve to na neki način isplatiti", kazao je Zukan za SportSport.ba.

Iako si daleko najbolji strijelac lige, FK Vitez je 13 ispod vodećeg Novog Travnika. Šta je nedostajalo da se možda dođe do boljeg plasmana?

"Ko god prati Drugu ligu Zapad, zna da sam već nekoliko sezona ubjedjivo vodeći strijelac. Što se tiče Viteza, nismo napravili neki bolji rezultat jer smo podmladili ekipu. Smatram da će FK Vitez naredne godine biti ozbiljan kandidat za prvo mjesto".

Smatraš li da bi nakon ovako sjajne sezone mogao da napraviš neki iskorak u karijeri i vidiš li sebe u nekom jačem i većem klubu u BiH?

"Kao što sam rekao, prvi sam strijelac već godinama u ovoj ligi, konstantno dakle igram dobro i mogu da se nadam nekom transferu. Imam ponude od nekih većih klubova, uglavnom iz Prve lige FBiH, ali još nisam donio nikakvu odluku".

Koliko je, obzirom na neki loš imidž, "jaka" Druga liga u našoj zemlji, ima li kvaliteta, može li se živjeti od fudbala?

"Ovo je amaterska liga i definitivno se ne može živjeti od igranja za neki klub u ovom rangu takmičenja. Barem ne pristojno".

Osim što igraš za FK Vitez, da li imaš i neke dodatne obaveze, radiš li dodatni posao?

"Da, pokrenuo sam u Vitezu privatni biznis i bavim se ugostiteljstvom. To je jedan od razloga zašto se nisam odlučio da igram u Prvoj ligi FBiH. Osim toga, aktivno igram i mali nogomet, a u prošloj sezoni nastupao sam za MNK Calp u Prvoj futsal ligi Sjever, gdje sam s 31 golom bio prvi strijelac".

Jesi li pomišljao da jednog dana napustiš BiH ili smatraš da za ljude, pa evo posebno fudbalere, ima budućnosti i ovdje, mada je sve veći broj onih koji odlaze u Njemačku, Austriju, Sloveniju...

"Kada sam bio mlađi - da, ali u BiH imam porodicu i posao i ne pomišljam da je napustim. Ostale ljude mogu da razumijem, kako mi to kažemo obično 'idu trbuhom za kruhom'. Svi idu tamo gdje im je bolje i naravno da je to sasvim normalno, ali ja sam sretan u BiH".

Postoji li neki klub iz Premijer lige BiH koji voliš gledati?

"Rano djetinjstvo sam proveo u Zenici i Čelik je klub koji volim i često ga gledam. Nadam se da će se ekspresno vratiti u Premier ligu i da će biti jači nego ikada prije. To su moje želje i svih onih koji vole Čelik, a šta će da bude, ko zna".

Da imaš priliku da izabereš veliki klub u kojem bi igrao, koji bi bio tvoj izbor?

Potražite više informacija na temu Druga liga Federacije BiH - Zapad:

"Barcelona! To je dječački san, a i najveći i najbolji je klub na svijetu".

Barcelona je mnogima nedosanjani san, tako i Zukanu, no ipak on će nastaviti da daje sve od sebe u dresu Viteza, igrat će 'za raju', a porodicu će prehranjivati nekim drugim djelatnostima, u njegovom slučaju ugostiteljstvom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi