"Zaslužio sam više od šireg spiska, ali nastavit ću da se trudim"

Nemanja Bilbija za SportSport.ba

"Zaslužio sam više od šireg spiska, ali nastavit ću da se trudim" · Intervju

E. Škorić

Fudbal je timska igra i kao takav nije podložan pojedincu, ali igre koje je pružao Nemanja Bilbija definitivno su pomogle Zrinjskom da postane prvak dvije godine zaredom, a Plemići bi mogli i ove sezone nastaviti tradiciju.

Dvadesetsedmogodišnji Banjalučanin svima je dobro poznato ime i u Premijer ligi, gdje ima skoro dvocifren broj godina "radnog staža". Imao je priliku da sa Sarajevom osvoji titulu u sezoni 2014/15, godinu dana ranije i Kup, a kao član Zrinjskog je osvajao titule u sezonama 2015/16 i 2016/17, a nije nemoguće da mostarski klub dođe ove godine do 'hat-tricka'.

Ne mogu se baš svi pohvaliti s tri osvojene titule Premijer lige i da su u dobi od 27 godina igrali za klubove kakvi su Vojvodina, Sarajevo, Boraca i Zrinjski.

"Tu smo, u vrhu, a nekako smo se i navikli da budemo ti koji se bore za titulu. Mada, vidite kako je neizvjesno prvenstvo i do posljednjeg kola se neće znati ko će biti prvak države. Što se nas tiče, važno je da ostanemo fokusirani i da ne 'trčimo pred rudu'. Moramo što bolje odraditi završnicu prvenstva i skupiti što više bodova. Šta bi moglo da bude presudno do kraja? Hmm, teško pitanje, možda ipak kontinuitet Zrinjskog", rekao je Bilbija u razgovoru za SportSport.ba.

Nekako se čini bitnim onaj bod u Mostaru protiv Želje (3:3). Ko je još vjerovao da ćete osvojiti bod nakon 0:3 u 87. minuti...

"Ko zna da li ću više odigrati takvu utakmicu, ali osvojili smo veliki bod, mada mislim da taj rezultat nije dao realnu sliku stanja na terenu i kompletne utakmice".

Stiže prinova u porodici

Inače, Mostar je lijep grad, vjerovatno je lijepo uživati u hercegovačkom suncu...

"U Mostaru mi je prelijepo, kao kod kuće se osjećam. Slobodno vrijeme provodim uz suprugu i čekamo nasljednika. Mogu reći da je to jedan predivan osjećaj, sretan sam što ću postati otac. To će biti dodatni motiv za mene, da nastavim da radim i da se borim u životu".

Što se kvalitete bh. klubova tiče, može li neko napraviti nešto više u Evropi? Svaki put imamo visoke ambicije, a onda nagli pad u surovu realnost.

"Mislim da može, ali opet se sjetim utakmice s Mariborom, tada smo bili bolji, ali nama iz BiH uvijek to nešto malo fali da napravimo dobar rezultat. Upravo se to ispostavi presudnim na kraju".

Koliko pratite bivše klubove, Borac i Sarajevo, koji očigledno ne stoje najbolje u ovoj sezoni i susreću se s raznim problemima.

"Naravno da pratim sve šta se tamo dešava i nije mi drago zbog toga, pogotovo Borac, jer Banja Luka kao grad zaslužuje puno više od ovoga. A Sarajevo, šta da kažem... Prije par godina smo osvojili trofeje, ali to nije bilo dovoljno!", tvrdi Bilbija.

Zaslužujem više od šireg spiska

Bio si na širem spisku selektora Roberta Prosinečkog. Možda ipak želiš više od 'potencijalni reprezentativac BiH'?

"Pa da, baš tako, mislim da sam zaslužio i više od šireg spiska i da sam trebao dobiti šansu u SAD-u, obzirom na moje igre, trud, zalaganja... Inače, moram reći da cijenim rad selektora Roberta Prosinečkog, mislim da će unijeti velike promjene u igri našeg nacionalnog tima i da će na kraju doći i dobri rezultati".

Nekako se u posljednje vrijeme sve više 'seliš' u razne klubove, u inostranstvo, no i dalje si tu - u Mostaru?

"Spominjalo se da odlazim, ali jedino mi je u glavi da sam ovdje u Mostaru i da pokušamo na sve načine osvojiti titulu, a onda ćemo vidjeti šta i kako dalje".

Možeš li nam reći ko su najbolji igrači Premijer lige, a koje trenere najviše cijeniš?

"Samo ću reći - Luka Menalo. Radi se o zaista kvalitetnom igraču i drago mi je što je napravio veliki transfer u Dinamo, a tu su i mlade nade poput Aćimovića i Nardina Mulahusejnovića. Kada su treneri u pitanju, cijenim rad Gorana Sablića, Husrefa Musemića i naravno mog trenera Bake Sliškovića".

Bez obrijane glave, tetovaže ili neke ludosti ako Zrinjski bude prvak

Možemo li očekivati da obriješ glavu, skočiš u fontanu, istetoviraš se ili uradiš neku ludost ukoliko Zrinjski postane prvak?

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Haha, mislim da ipak ne! Dosta sam osvojio trofeja, pa kada nisam ranije, neću ni sada, ali ne brinite - ako budemo prvaci, znat ću da proslavim titulu", zaključio je Bilbija.

U tekućoj sezoni Bilbija je u 26 premijerligaških mečeva postigao 11 pogodaka uz sedam asistencija i trenutno slovi za jednog od najboljih igrača domaćeg šampionata, a ako nastavi da igra dobro, vjerujemo da neće izostati dobar transer u inostranstvo, kao niti poziv selektora Prosinečkog. I sam je Nemanja svjestan da se ništa ne dešava preko noći i da će sve doći ako čovjek dovoljno vjeruje, želi i pokušava. Uskoro će postati i otac, a ako uz to bude prvak BiH po četvrti put i dobije poziv selektora, onda bi na kraju mogao i da napravi neku ludost pa na nekom dijelu tijela i istetovira 2018, kao godinu u kojoj se desilo toliko toga lijepoga...

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Joge Poćeraj
Zasluzio si ti k*** moj, dobar igrac k*** od covjeka
3 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi