Zašto baš Roma i kako bi moglo teći njeno preuzimanje?
(Foto: EPA) Roma je potencijalnim novim vlasnicima zbog "čistije" reputacije puno primamljivija za investicije od Lazija

Italijanski PSG

Zašto baš Roma i kako bi moglo teći njeno preuzimanje?

Proteklih dana su se u italijanskim, a potom i francuskim medijima pojavile špekulacije da je na pomolu stvaranje "italijanskog PSG-a".

Italijanski PSG bi, ukoliko se špekulacije obistine, trebala biti Roma. Naime, bogati vlasnik PSG-a Nasser Al-Khelaifi je "zagrizao" baš za rimsku Vučicu i u njoj vidi savršenu bazu za svoj novi projekat.

Ovakvi navodi su se prvobitno pojavili u italijanskim medijima, a ubrzo ih je demantovao aktuelni vlasnik Rome, američki biznismen James Pallotta. Međutim, i nakon njegovog demanta špekulacije su se nastavile, a francuski L'Equipe je dodatno razradio tezu uvjeren da su informacije o navodnom preuzimanju Rome tačne.

I španska Marca je donijela svoju priču, a svi evropski mediji koji su istraživali ovaj slučaj sigurni su da su prvi konkretni koraci već učinjeni.

Zašto baš Roma?

Nasser Al-Khelaifi želi proširiti svoje fudbalsko carstvo, a Romu je za svoj novi projekat izabrao iz jednostavnog razloga.

Naime, Al-Khelaifi želi ulagati samo u klubove iz velikih evropskih metropola, pa je tako za svoju novu bazu izabrao italijansku prijestolnicu.

Ne žele Al-Khelaifi i njegovi saradnici trošiti vrijeme i novac na klubove iz malih sredina, s obzirom da smatraju da oni po pravilu nemaju toliko potencijalno tržište kao oni iz velikih gradova, a i teško je zamisliti da bi mogli preuzeti već godinama najuspješniji italijanski klub - Juventus.

Dakle, izabran je Rim, a potom se biralo između Rome i Lazija. Roma je za Al-Khelaifija bila logičan izbor s obzirom na kontroverznu reputaciju Lazija koja bi mogla pokvariti njegove poslovne planove.

Treba istaći i da bi Roma uskoro, zajedno sa Gradom Rimom, trebala graditi novi stadion, a Al-Khelaifijeve kompanije u koje se, već je svima jasno, direktno upumpava državni novac iz Katara bi itekako mogle olakšati finansijsku stranu ovog krupnog zadatka.

Qatar Sports Investments

Al-Khelaifi nije direktni vlasnik PSG-a. On je vlasnik Qatar Sports Invenstments kompanije koja je vlasnik PSG-a, a upravo ta činjenica predstavlja malu prepreku njegovim navodnim planovima o preuzimanju Rome.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Pošto Qatar Sports Investments u svom posjedu već ima PSG, neće moći pod svoje okrilje uzeti i Romu. Zbog toga će preuzimanje Rome morati ići preko neke druge kompanije, novoosnovane ili već postojeće. Jedno je sigurno, biće to sestrinska kompanija Qatar Sports Investmentsa.

Na kraju treba podsjetiti da je Qatar Airways već jedan od najvećih sponzora Rome - logo ove kompanije igrači rimskog velikana nose na prsima. Vučica je dakle već u poslovnim vezama sa katarskim kompanijama, a Qatar Airways bi mogao biti ulaznica Al-Khelaifiju u novi poslovni poduhvat...

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi