Zašto respekt i zašto "najvećost"
S utakmice na Grbavici: Ugođaj kao na meču između Fulhama i Charltona, a juniori (Foto: T. Hebib)

Juniori, juniori gdje je vaša raja

Zašto respekt i zašto "najvećost" · Kolumna

Zadojeni lokalpatritizmom, a ustvari striktno obilježeni palanačkim, malograđanskim mentalitetom poznavaoci prilika u bh. sportu ne mogu nikako svariti da je generacija Željinih juniora koju više, nažalost, nećemo imati priliku gledati protiv bilo koga kvalitetnog, sociološki fenomen par exellance. Primjer sportske esencije. 

Pa, to su samo juniori, reći će mudri, oštroumni poznavalac. Lakonski će zaključiti i otkrivajući toplu vodu a priori obezvrijediti nešto što je u svojoj suštini sportskije od bilo kojeg seniorskog uspjeha bilo kojeg našeg kluba u bilo kojem loptaškom sportu.

Izviđaču je na noge dolazila Barcelona. Sarajevska Bosna igrala je osminu finala Lige evropskih prvaka. Osminu finala! To su podvizi za respekt, ali ne govore ni o čemu.

Šta su i jedni i drugi imali od toga, jesu li iskoristili to na bilo koji način. Jesu, aha. Toliko je dobro i jednima i drugima da je legendarni trener Izviđača Zdenko Grbavac otišao u Njemačku da vozi kamion, dok sarajevska Bosna polako, ali nezadrživo, već šest godina tone ka Ničemu, samodestrukciji.

Dakle, moguće je, za godinu dvije iskeširati ogromnu sumu, pokupovati sve i ostvariti instant uspjeh. Ne da je moguće, to je poželjno. Sve je danas instant i nizašta se vremena nema.
Da se razmumijemo, nije to lako, treba pameti i znanja. Evo skopski Vardar je primjer.

Bio je evropski prvak i to je super, ali trajat će idila samo dok bude iole raspoložen tamošnji kapo Samsonenko, pa će se starije generacije jednom sjećati kako je nekada lijepo bilo.

Bavljenje djecom nije instant rabota. Za utakmicu s Atletico Madridom trebalo je slovom i brojem deset godina rada (10). Selektiranja, učenja prvih koraka, znanja, stručnosti, živaca u realno skromnim uslovima. Da bi dobili generaciju čije će samo tri domaće utakmice navijači Željezničara pamtiti godinama jer su bolje, ljepše, želucu i oku ugodnije, sportskije od svih utakmica A tima u zadnjih pet godina.

Kada se A reprezentacija plasira na Mundijal to je najveći uspjeh bh. sporta koji su ostvarili Luksemburžani, Švicarci, Kanađani... s izuzetkom Edina Džeke. Bljesak jedne generacije. Kada RK Bosna igra među 16 najboljih u Evropi, to je dijelom zbog Igora Karačića, Luke Rakovića, Dragana Marjanca i Sandra Uvodića. Nenormalnog Irfana Smajlagića i prethodno uloženog finog novca.

Šta je uloženo u Žerića, Šehića, Hajdarevića, Šabanadžovića? Čista ljubav, znanje, energija, živci i - vrijeme. Mnogo vremena. Svih, sada Joldića, ranije Adžema, ali i Fadila Žerića, Ismeta Štilića, Ise Ahmetovića, Adina Mulaosmanovića, Edisa Mulalića... pa sve do Jusufa Šehovića, Sejfudina Tice, Amara Osima. Onih koji su sada tu i onih koji su nekada bili, od 1996.

Put koji su prevalil ovi juniori, kao kolektiv, da bi igrali jučerašnju utakmicu najduži je i najteži od bilo čijeg puta dosad u ovoj državi, a meč s Atleticom pečat je školi fudbala koja je dala... da ne nabrajamo.

Dali su i drugi pokojeg dobrog igrača, no incidentno. Ovo je sistem i kontinuitet. Činjenica navijali vi za Sarajevo, Mladost ili Rudar iz Han Bile.

A utakmica kao utakmica, i ova i ona s Ludogoretsom i Lokomotivom, ni po čemu se nije razlikovala od utakmica Fulhama i Charltona, bez ikakvih očekivanja, s fokusom na svoje, a ne na protivnika, bez psovki, bez kolektivnog arlaukanja i lažne euforije. Izađe tamnoputi virtuoz, nagrade ga aplauzom. Svojima se zahvale nakon izgubljenog meča. Čista ljubav. Rijetko evropski.

Gdje je ostali juniori, kolektivno? Većinom, na šiši!

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Mujagalol
Jeste li konačno definitivno postali mahalski portal? Nije da to niste bili već od nastanka, ali kakav je ovo seljačko-mahalski članak? U životu nisam pročitao više gluposti na jednom mjestu. Ko god da je autor, recite mu da korištenje "velikih" riječi ne znači kvalitet. Stid me bilo sve vrijeme čitajući ove nebuloze. A što se tiče sadržaja, u suštini je rečeno da zato jer su ostali klubovi u lošem stanju, ovi juniori su kao neki top uspjeha? Zašto nisu pobjedili Atletika? Zato jer ćemo dovijeka biti "bitno je učestvovati"? Kakav je ono teren? Koliko će od njih biti profesionalci? Dok god slavimo osminu finala ko da je najveći uspjeh u historiji, NIKAD nećemo biti uspješni ni u čemu.
41 10
genter
Kakav papak!
37 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi