Zašto UEFA toliko insistira da se sezona završi do 30. juna?

Potpuno opravdano

Zašto UEFA toliko insistira da se sezona završi do 30. juna?

A. Čaušević
Teme:

UEFA je zajedno sa predstavnicima svojih članica, asocijacijom evropskih klubova te međunardnim udruženjem profesionalnih fudbalera odlučila da odgodi Evropsko prvenstvo za 2021. godinu.

Savezima je savjetovano da se prvenstva privedu kraju, a krajnji rok je 30. juni. UEFA ima poprilično dobar razlog za to.

Kao što je poznato takmičarska godina kalendarski počinje 1. jula te se završava 30. juna naredne godine, upravo iz tog razloga fudbaleri i potpisuju ugovore do kraja juna.

Ukoliko bi se aktuelna sezona igrala i julu to znači da mnogi fudbaleri ne bi imali pravo nastupa jer bi im istekli ugovori ili posudbe, u zavisnosti od statusa.

Primjer radi povratnik u reprezentaciju BiH Asmir Begović u julu ne bi mogao nastupati za Milan s obzirom da ga je Bournemouth Rossonerima posudio do 30. juna.

Isto se odnosi i na fudbalere kojim na kraju sezone ističe ugovor i postaju slobodni agenti. Tako u julu Willian ne bi mogao igrati za Chelsea, Dries Mertens za Napoli, Edinson Cavani za PSG i slično.

Kako bi se spriječili ti slučajevi UEFA će insistirati da se ligaška takmičenja za koje Savezi odrede da se nastave igrati okončaju do kraja šestog mjeseca.

Potražite više informacija na temu Liga Evrope:

Evropska krovna organizacija je već ranije svojim članicama dala mogućnost da same odluče da li će se prvenstva pod njihovim okriljima nastaviti ili će se kao konačan plasman uzeti u obzir stanje na tabeli u trenutku prekida.

Plan UEFA-e je da se finale Europa lige igre 27. juna u Gdnjasku, a Lige prvaka tri dana kasnije u Istanbulu. 

Promo

Top Komentari

pjanke_1
Ja vas novinare ne kontam. Jeste li culi za anex ugovora? Pa sta je problem da, ako se nastavi, napravi anex postojeceg ugovora da igrac moze igrati?? Nije mi jasno gdje ste vi sticali svoje novinarske skills majke mi
2 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi