Zašto zamjenika predsjednika Monaca zovu 'mister 10 posto'?
Vasilyev je u Monacu od 2013. godine i od tada hje klub napravio nekoliko spektakularnih transfera.

Ruski biznismen dobro napunio džepove

Zašto zamjenika predsjednika Monaca zovu 'mister 10 posto'?

Mediapart donosi vrlo zanimljive informacije koje su vezane za ugovor zamjenika predsjednika Monaca Vadima Vasilyeva, pa će te u nastavku shvatiti zašto ovog biznismena zovu 'mister 10 posto'.

Podsjetimo, radi se o ruskom biznismenu koji obavlja funkciju potpredsjednika Monaca od ljeta 2013. godine, a od tada je 'mimo plate' zaradio veliki novac zbog bonuca od deset posto na prodaju igrača.

Obzirom da je Vasilyev glavni i odgovorni čovjek za transfer politiku Monaca, on ima tu privilegiju da u ugovoru ima klauzulu po kojoj dobija deset posto dobiti od svakog transfera, odnosno obeštećenja kojeg klub uzme kada proda nekog igrača.

Treba reći i to da ova klauzula ima i jednu caku, obzirom da se odnosi na apsolutno sve transfere, pa ako klub nekog igrača proda za manje novca u odnosu na onaj za koji su ga kupili, Vasilyev će u tom slučaju biti u minusu 10 posto.

Obzirom da svi vrlo dobro znamo kako Monaco posluje po tom pitanju posljednjih sezona, jasno je da je Vasilyev dobro napunio džepove, a navodi se da je samo u sezoni 2015/16 od ove klauzule ostvario dobit od čak 5,4 miliona eura.

Potražite više informacija na temu Ligue 1:

Očekuje se da će mu sezone 2017/18 donijeni još veći novac obzirom da su klub za velike cifre napustili igrači poput Bakayoka, Mbappea, Bernarda Silve ili Mendyja.

Svemu dodajmo da je Vasilyev kroz tri sezone (od 2013. do 2016.) ostvarivao i dobit na "komercijalne proizvode, marketing, računovodstvo, sponzorstvo, partnerstvo i dobit na prodaju imovine", pa je i od toga 'zgrabio' 1,8 miliona eura samo u sezoni 2014/15.

Top Komentari

Babo
Tip je milijarder tako da ove cifre sto vi navodite izgledaju smjesno.
9 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi