Željezničar i Izrael, jednostavno ne ide

Novi poraz i ispadanje

Željezničar i Izrael, jednostavno ne ide

A. Čaušević

Kada sljedeći put se Željezničar nađe u žrijebu za evropska takmičenja većina navijača Plavih s Grbavice će pomisliti: "Samo ne Izraelci!", jer bh. timu protiv izraelskih jednostavno ne ide. 

Evropski put za Željezničar u sezoni 2020/21 okončan je već u prvom pretkolu. Protivnik je bio Maccabi. Utakmica u Haifi je odigrana iz drugog pokušaja. Domaći su slavili s 3:1.

Dao je Ivan Lendrić nadu Plavim da se može do prolaska dalje. Lijepa akcija je krunisana golom u 34. minuti, međutim radost nije dugo trajala. Tjaronn Chery je zabio eurogol za izjednačenje, a u nastavku su za preokret pogađali Nikita Rukavytsya i Yuval Ashkenazi.

Tako je i treći izlet u Izrael u posljednjih desetak godina za Plave okončan porazom, s tim što se ovaj put zatresla protivnička mreža.

Prvo gostovanje u novijoj historiji bilo je u julu 2010. godine. U okviru kvalifikacija za Ligu prvaka Hapoel iz Tel Aviva je na stadionu Bloomfield pobijedio Željezničar sa visokih 5:0.

Naredna posjeta Izraelu bila je godinu kasnije. Ista lokacija, ali različito takmičenje i protivnik. Početkom augusta Maccabi iz Tel Aviva je u kvalifikacijama za Europa ligu pobijedio 6:0.

Interesantno da su ova dva tima uspjela pobijediti Željezničar i u Sarajevu. Hapoel je slavio s 0:1, a Maccabi za kojeg je tada nastupao Haris Medunjanin s 0:2.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Dakle, na Grbavici gostovanja u Izraelu sigurno ne pamte i neće pamtiti po lijepom. Treće gostovanje u novijoj historiji nije donijelo treću sreću već još jednu gorku pilulu.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ende
Sve bi to bilo ok da te izraelske ekipe ista vrijede u europskim okvirima.
15 0
hzsg
UREDNIČE...!!! Naslov je trebao da glasi, ZELJANA I NOGOMET ILI FUDBAL NIKAKO NE IDU SKUPA...! Pusti se Izraela, ovdje je nogomet u pitanju.
9 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti