Profitabilno ljeto vrijedno osam miliona za četiri bh. kluba: Ko je "pazario" najbolje?

Zarada od utakmica, transfera i bonusa

Profitabilno ljeto vrijedno osam miliona za četiri bh. kluba: Ko je "pazario" najbolje?

A. Čaušević

Prijelazni rok za bh. klubove je završen baš kao i evropski nastupi. Uzimajući u obzir zarađeni novac može se reći da je ljeto za predstavnike BiH u UEFA-inim takmičenjima bilo poprilično profitabilno.

Bh. klubovi koji su branili čast Premijer lige na eurosceni su zaradili nešto više od tri miliona eura, ukoliko se na taj iznos doda zarada od realizovanih transfera te bonusi od ranijih prodaja prema nezvaničnim podacima profit iznosi oko četiri milona eura, odnosno osam miliona KM. 

Najveći profit ostvario je FK Sarajevo. Odavno kasa nekog u BiH nije bila napunjena kao ona dvostrukog uzastopnog šampiona. Igranje u kvalifikacijama u Ligi prvaka te plasman u play off Europa lige donijelo je oko tri miliona KM. 

Bordo klub je dobio i dio kolača od prodaje Marka Mihojevića u Goztepe. Kada je prodat u PAOK Sarajevo je od narednog transfera Trebinjca imala pravo na 10 % od ukupnog iznosa. Mihojević je otišao u Tursku za iznos od pola miliona eura pa su Sarajlije inkasirale 50.000 eura, odnosno skoro 100.000 KM. 

Izlazak FK Borac u Evropu nakon skoro decenije je Banjalučanima donio zaradu od 500.000 eura. Za isti iznos je Vladan Danilović otišao u Nacional Madeiru pa se prostom računicom može doći podatka da je popularni Velikan iz Platonove zaradio oko 2 miliona KM. 

HŠK Zrinjski je ponovio prošlosezoni uspjeh. Plemići su ponovo izbacili dva rivala u Evropi te stigli do trećeg pretkola gdje ih je poslije boljeg izvođenja penala zaustavio APOEL. Ispadanje u toj fazi kvalifikacija značilo je zaradu od 780.000 eura, odnosno nešto više od 1.5 miliona KM. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

FK Željezničar je zaustavljen na prvoj prepreci u Evropi. Nastup u prvom kolu kvalifikacija za Europa ligu bio je vrijedan 240.000 eura. U posljednjim danima prijelaznog roka Damir Sadiković otišao je u Cracoviu za 200.000 eura.

Plasmanom AEK-a u grupnu fazu Europa lige aktivirana klauzula iz transfera Anela Šabanadžovića i to u iznosu od 100.000 eura. Plavi su tako inksirali 540.000 eura, tj. nešto više od 1 milion KM.

Naziv kluba  UEFA Transferi  Bonusi Ukupno 
FK Sarajevo 1.500.000 € - 50.000 € 1.550.000 €
FK Borac 500.000 € 500.000 € - 1.000.000 €
HŠK Zrinjski 780.000 € - - 780.000 €
FK Željezničar 240.000 € 200.000 € 100.000 € 540.000 €
Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

MangasColoradas
...3 miliona zarade u Europi,bez da smo prodavali neke bitne igrace,odlican posao.
16 2
Fk1921
Nama ovo taman da ne trazimo sadaku do nove godine
15 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi