Menadžeri, treneri, bankari, privatnici... Gdje su i šta rade akteri famoznog "Zubandana"?

Najvažnija utakmica u historiji sarajevskog derbija

Menadžeri, treneri, bankari, privatnici... Gdje su i šta rade akteri famoznog "Zubandana"?

A. Čaušević

Sarajevo i Željezničar su odigrali niz velikih utakmica, a najvžaniju svakako na današnji dan 1998. godine. U direktnim duelima su odlučivali titule prvaka, osvajače Kupa i Superkupa BiH, ali niti jedan meč se ne može porediti s derbijem od "petog šestog".

Od tada do danas su prošle 23 godine. Mnogo toga se promijenilo kako u svijetu tako i u fudbalu, ali o utakmici se i dalje priča istim žarom, barem u plavom taboru što je nekako i logično obzirom da je Željezničar slavio s 1:0.

Bilo je to finale razigravanja za prvaka BiH. Bordo momci su igrali u Mostaru i uspješno su prošli grupu sa Širokim i Čelikom, dok je Željezničar uz dosta sreće i poteškoća bio prvi u grupi sa Bosnom iz Visokog i Zrinjskim.

Sarajevo je duel na Koševu pred krcatim tribinama i atmosferi koja se i danas prepričava bilo favorit. Bilo je i bolje tokom većeg dijela meča. Promašivalo je kolosalne prilike, pogađalo okvire gola, treslo i mrežu preko Alena Avdića, ali njemačke sudije na čelu sa Lutza Michaelom Frohlichom su signalizirale ofsajd.

Na drugoj strani, Željezničar u napadu stidljiv, u odbrani borben i disciplinovan. Čekao je svoju priliku i dočekao u posljednjim minutama. Školska kontra i Hadis Zubanović za 1:0. Neopisivo sljave i velika erupcija na južnoj tribini, a na sjevernoj tuga, šok, nevjerica.

Za Sarajevo su tada nastupili: Dedić, Beganović, Hosić, Hadžispahić, Smiječanin, Selimović, Valentić (Čenan), Ihtijarević (Zahirović), Gogalić, Avdić i Granov (Begić), a trener je je bio Mehmed Janjoš.

Oglasi

Za Željezničar su igrali: Gušo, Hurić, Burek (Pehlivanović), Kunić, Bišćević, Mulaosmanović (Buljubašić), Fatić, S.Zerić (Šopović), Gredić, Vazda i Zubanović. S klupe je ekipu vodio Enver Hadžiabdić.

Svi akteri famoznog Zubandan su odavno u fudbalskoj penziji. Dobar dio njih je ostao u fudbalu i to u ulozi trenera, dok su se neki okrenuli drugim sferama te za život zarađuju na drugačiji način.

Mirsad Dedić je trener golmana, Elvedin Beganović je dobro poznato trenersko lice s bh. stadiona. Dženan Hošić se pokazuje kao vrlo perspektivan trener, dok je Azrudin Valentić trener bugarske ekipe Botev Plovdiv. I Džemo Smječanin se bavio trenerskim poslom.

Nermin Gogalić je angažovan u IT sektoru, dok radi kao trener u jednoj od sarajevskih škola fudbala. Emir Granov je vlasnik dobro poznate modnog brenda Granoff koja se bavi izdradom i prodajom elegantne muške odjeće.

Faruk Ihtijarević je prije nekoliko godina bio šef skauting službe FK Sarajevo. Ahmed Hadžispahić vodi privatni posao. Alen Avdić radi u firmi koja se bavi proizvodnjom i obradom drvenih ploča.

Senad Žerić, Adin Mulaosmanović, Jasmin Hurić i Adnan Gušo su u trenerskim vodama. Istovremeno Gušo je i politički aktivan kao vijećnik u općini Novi grad. I Bulend Bišćević je jedno vrijeme bio politički aktivan, dok danas vrlo aktivno prati dešavanja na Grbavici.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Adnan Pehlivanović, Rusmir Burek i Almir Gredić su zaposleni u bankarskom sektoru. Gredić koji je svojevremeno bio i predsjednik Željezničara, radi kao direktor segmenta srednjih preduzeća u UniCredit Bank d.d.

Nermin Vazda i Edin Šopović se bave ugostiteljstvom, dok Nermin Buljubašić već neko vrijeme živi u Norveškoj gdje radi u jednoj marketinškoj agenciji. Dželaludin Muharemović, tada jedan od najboljih igrača Plavih nije igrao zbog povrede, a sada je trener Unisa iz Vogošće. Hadis Zubanović je uspješni fudbalski menadžer.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

ratip irats
Jedino Vam je i ostalo da slavite pobjede iz proslosti...
13 11
Mackintosh
Veliki klub pobijedio vazda malog.
9 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi