Želji derbi, Sarajevo čuva prednost, nastavljena rezultatska kriza Slobode i Krupe
Sureti odigrani za vikend nisu bili efikasni, no donijeli su nam mnogo uzbuđenja. Derbi u Mostaru odlučio je Krpić, Sarajevo nastavilo sjajan niz. S druge strane Sloboda i Krupa u negativnoj seriji, a Mladost stigla do velike pobjede na Tušnju.

Šta nam je donijelo 14. kolo?

Želji derbi, Sarajevo čuva prednost, nastavljena rezultatska kriza Slobode i Krupe

A. Beganović

Proteklog vikneda odigrani su susreti 14. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine. Na šest mečeva postignuto je isto toliko golova što znači da napadači nisu bili pretjerano raspoloženi.

Derbi susret u Mostaru su igrali aktuelni pravak Zrinjski i Željezničar. Duel drugoplasirane i trećeplasirane ekipe nije opravdao epitet derbija. U poprilično lošoj fudbalskoj predstavi slavili su gosti iz Sarajeva koji su, čini se izašli iz rezultatske krize.

Pobjede protiv Čelika u prošlom, te Zrinjskog u ovom kolu sasvim sigurno su donijele prijeko potrebni mir u svlačionici Plavih i sada sa mnogo više optimizma dočekuju nastavak prvenstva u kojem će "juriti" gradskog rivala koji im bježi pet bodova. Plemići su porazom prokockali sve dobro urađeno u proteklim susretima i sada i oni za Bordo timom zaostaju pet bodova.

Sarajevo sa šest uzastopnih pobjeda, Sloboda u zadnja četiri kola bez gola i sa mršavim bodom

U Sarajevu na najvećem bosanskohercegovačkom stadionu odigran je još jedan derbi. Na noge vodećem Sarajevu stigla je Sloboda koju u posljednje vrijeme ne maze rezultati. Izabranici Husrefa Musemića su slavili s minimalnih 1:0 i sačuvali su prednost u odnosu na pratioce, a gosti su osim porazom nezadovoljni i suđenjem koje im u posljednjih par kola, ruku na srce, nije saveznik.

Ne igraju izabranici Zlatana Nalića ništa bolje niti slabije nego li prije mjesec dana, no izgleda da faktor sreće i iznenađenja nije više na njihovoj strani. Četiri vezana meča bez pobjede (tri poraza) uz nijedan postignut pogodak Slobodu su od borbe za treće mjesto, koje garantuje izlazak u Evropu doveli na samo šest bodova više od gradskog rivala Tuzla Cityja koji je prvi "iznad crte", koja garantuje ostanak u društvu najboljih.

Da stvar bude gora za crveno-crne, za vikend će snage odmjeriti upravo sa gradskim rivalom. Obje ekipe su pod ogromnim pritiskom, a upravo ovaj meč mogao bi odrediti sudbinu crveno-crnih za nastavak sezone. Da li će se za stogodišnjicu kluba boriti za izlazak na evropsku scenu ili pak za goli premijerligaški život? Pitanje na koje će odgovor dati upravo Nalić i njegovi izabranici.

Čeliku nesretna sudijska nadoknada, Krupa ne može do pobjede, Mladost i Zvijezda 09 slave velike pobjede

Dosta zanimljivo bilo je u Zenici gdje su snage odmjerili Čelik i Široki Brijeg (1:1). Domaći su bili na korak do "skidanja skalpa" još jednom favoritu, no u sudijskoj nadoknadi su ostali bez pobjede. Bodove u ovom kolu podijelili su Krupa i Radnik. U utakmici sa dosta prilika mreže su ostale netaknute, a Krupa je tako niz bez pobjede produžila na osam utakmica.

Do vrijednih bodova u borbi za opstanak stigli su Zvijezda 09 i Mladost. Nakon velike pobjede u Tuzli nad Slobodom, izabranici Darka Nestorovića su u derbiju začelja savladali GOŠK. Slavili su 1:0 pogotkom Miljana Govedarice te su premijerligaški fenjer prepustili ekipi iz Gabele.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Zanimljivo je bilo i na Tušnju gdje je Tuzla City dočekao Mladost. Iako znatno oslabljeni domaći su očekivali pobjedu, no i gosti iz Doboja kod Kaknja stigli su po pozitivan rezultat. Tako su se i postavili te su na kraju zasluženo slavili, a Slobodanu Starčeviću, šefu struke tuzlanske ekipe zadali su novu glavobolju. Preuzeo je Starčević odgovornost za slabe rezultate, a da li će mu prvi čovjek kluba Azmir Husić pružiti još jednu priliku ostaje nam da vidimo.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi