Željo čeka odluku NSBiH, ako bude negativna uputit će žalbu CAS-u!

Plavi ne odustaju od Evrope

Željo čeka odluku NSBiH, ako bude negativna uputit će žalbu CAS-u!

E. Čaušević

FK Željezničar ne odustaje od borbe da zaigraju u Evropi naredne sezone iako je Drugostepena komisija za licenciranje Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine odlučila da klub s Grbavice neće dobiti licencu.

Plavi su kroz Premijer ligu BiH izborili mjesto koje vodi u kvalifikacije za Evropsku ligu, ali su ostali bez licence za Evropu jer tvrde iz Drugostepene komisije nisu ispunili sve uslove za to. No, na Grbavici ne žele da odustanu tako lako.

Naime, Željezničar se žalio Izvršnom odboru NSBiH na odluku Drugostepene komisije za licenciranje. Na prvoj sjednici Izvršnog odmora NSBiH će se vjerovatno razmatrati žalba Plavih, a ukoliko odluka po Želju bude negativna s Grbavice neće stati.

Očito da su uvjereni u ispravnost prilikom licenciranja, te će se žaliti Međunarodnom sudu za sportsku arbitražu (CAS), a žalba nezvanično košta 30.000 franaka i tek kada CAS donese odluku biće poznato ko će predstavljati BiH u Evropa ligi.

U sarajevskom klubu su, saznajemo, dobro proučili odluke CAS-a iz prošlosti sa sličnom problematikom i vjeruju da će iz ove borbe na kraju izaći kao pobjednici. 

Upoznati su u Željezničaru da se slična stvar desila prije pet godina, a u centru pažnje bio je ruski Rostov. Fudbalski savez Rusije je suspendovao Rostov u maju 2014. godine zbog kašnjenja prilikom plaćanja dugova i nije dobio licencu za evropske mečeve.

No, čelnici Rostova nisu odustajali od borbe i poslali su žalbu CAS-u koji je na kraju to usvojio, te je poništio odluku FS Rusije i dopustio Rostovu da nastupi na evropskim mečevima u narednoj sezoni.

"Dobra volja dokazana je činjenicom da, iako je uplata zaista kasnila, klub je isplatio dugovanje neposredno nakon krajnjeg roka 31. marta 2014, tačnije 8. aprila. Iako se ovo ne treba protumačiti kao da su kasne uplate dozvoljene, jer je to u suprotosti sa duhom procesa licenciranja, Panel ovo vidi kao dokaz dobre volje koju je klub pokazao u trenutku kada FS Rusije nije tražio uplatu kao što je trebao, a ne kao indikaciju da je Klub namjerno kasnio sa uplatom jer FS Rusije nije uputio pismeni zahtjev", saopštili su tada iz CAS-a.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Podsjećamo, Željezničar nije dobio licencu za evropske utakmice zbog duga prema nekadašnjem treneru Slavku Petroviću. Plavi su su uplatom kasnili nekoliko dana, a Drugostepena komisija za licenciranje odlučila je da im neće izdati licencu. Donesena je odluka da umjesto Plavih u Evropu ide Radnik, ali jasno je da na Grbavici ne odustaju od Evrope tako lako.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Dzebra2019
Dugovanje izmireno davno, a 4 mjesto izboreno i to Željo dobio Radnika u Bijeljini na samom kraju lige.. Da je pravde ovi kupusari bi se sami povukli .. nego likuju kurtoni , uvukli politiku u Odluke , isto sranje kao i sa uspostavom Vlade , ucjene , kurvaluk ,nacionalizam...
0 24
Terminator
Dobiće Željo kurac.Bacaju samo džaba pare.Je li to pranje i dodvoravanje navijačima.Nije Željo kriv.Željo će dobiti licencu juče.
14 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti