Željo u Ligi prvaka - Šta i kako dalje?

Grbavica spremna za novi spektakl

Željo u Ligi prvaka - Šta i kako dalje?

Juniori FK Željezničar uspješno su preskočili prve dvije prepreke u Omladinskoj Ligi prvaka i plasirali se u playoff najjačeg klupskog takmičenja u Evropi, koje se igra po zanimljivom ali i pomalo konfuznom formatu.

Plavi su u 1. kolu bili bolji od bugarskog Ludogoreca ukupnim rezultatom 4:3 (1:1, 3:2), a u 2. kolu su savladali Lokomotivu iz Zagreba zahvaljujući postignutom golu u gostima (1:1, 0:0).

Željezničar se, dakle, plasirao u playoff Omladinske Lige prvaka u kojoj će na Grbavici ugostiti juniorski sastav nekog evropskog velikana. U opticaju su klubovi poput Real Madrida, Atletico Madrida, Borussije Dortmund, Tottenhama, PSG-a, Bayerna...

Slika u punoj rezoluciji

Ukrštanje dva tzv. podtakmičenja

Omladinska Liga prvaka je takmičenje podijeljeno na dva tzv. podtakmičenja. U prvom nastupaju 32 kluba i taj "Champions League Path" se igra po formatu po kojem se igra seniorska Liga prvaka - Osam grupa, po dvije prvoplasirane idu dalje. U njemu učestvuju juniorske selekcije klubova koji igraju Ligu prvaka za seniore.

Željezničar se takmičio u "Domestic Champions Pathu" u kojem su također nastupila 32 kluba koji su juniorski prvaci svojih zemalja. Tu je format nešto drugačiji, pa su sve ekipe odigrale dva dvomeča i osam ekipa se plasiralo u narednu fazu.

Sada slijedi play-off u kojem će se pobjednici "Domestic Champions Patha" sastati sa drugoplasiranim ekipama iz osam grupa "Champions League Patha", dok će prvoplasirane ekipe osigurati direktan plasman u osminu finala. Vrijedi istaći da će se u ovoj fazi igrati samo jedan meč i to na terenu "slabijih" ekipa, što u našem slučaju znači da će Željezničar tu utakmicu sigurno igrati na Grbavici.

Pobjednici tih osam utakmica plasirat će se u osminu finala Omladinske Lige prvaka, gdje će se također igrati jedna utakmica, baš kao i u četvrtfinalu. Domaćini tih utakmica odredit će se žrijebanjem, a zatim slijedi završni turnir koji će biti odigran na Colovray stadionu u švicarskom Nionu. Tamo će biti odigrane dvije polufinalne i finalna utakmica Omladinske Lige prvaka, s tim što neće biti utakmice za treće mjesto.

Ko su mogući protivnici Željezničara?

Potražite više informacija na temu Premijer omladinska liga BiH U-19:

Gledajući trenutnu situaciju u osam grupa Lige prvaka za juniore, na Grbavicu bi na proljeće mogli gostovati sljedeći klubovi: Manchester United, PSG, Atletico Madrid, Sporting, Spartak Moskva, Feyenoord, Monaco i Borussia Dortmund.

U svim grupama je odigrano pet kola i ostalo je još jedno, pa će se situacija na tabeli vjerovatno promijeniti. Nakon što za dvije sedmice bude odigrano posljednje kolo grupne faze, bit će poznat spisak osam drugoplasiranih ekipa koje će također ići u playoff, dok osam prvoplasiranih idu direktno u osminu finala.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi