Živio je u skloništu, bio je premršav, igrao je za 100 KM, a sada je reprezentativac

Nevjerovatno životno iskustvo

Živio je u skloništu, bio je premršav, igrao je za 100 KM, a sada je reprezentativac

A. Čaušević

Mnogi fudbaleri su imali unikatan uspon do vrha. Iako se u prvi mah ne čini tako, neki su kao u latinskoj poslovici prešli put preko trnja do zvijezda. 

Uspon Tyronea Mingsa je zaista nevjerovatan. Kao dječak je praktično jedva preživljavao, a sada je reprezentativac Engleske.

Mings je bio primoran da živi u skloništu za beskućnike sa majkom i sestrom prije nego što se sa osam godina upisao u akademiju Southamptona.

Međutim, kada je napunio 15 godina Sveci su ga otpustili jer nije imao dovoljan broj kilograma da bi uspio kao fudbaler i nakon toga je prepušten sam sebi.

Odustao nije. Uslijedile se probe u Cardiff Cityju, Swindon Townu, Portsmouthu i Bristol Roversima, ali sve su završile na za njega bolan način.

Uspio se skaristi u Chippenham Townu, klubu koji se takmičio tri ranga ispod konferencije. Bio je plaćen 40-ak funti, odnosno oko 100 KM. Istovremeno je da bi preživio bio primoran da radi u pubu.

Ali kako to ide u životu jednog dana mu se sreća osmjehnula. Preporučen je treneru Ipswich Towna, Micku McCarthyju koji ga je gledao na probi i zapamtio ga.

Nakon toga je zapao za oko mladom menadžeru Bournemoutha Eddije Howeu. Howe ga je platio osam miliona funti samo da ga vidi u svojim redovima.

Novi peh je uslijedio nakon teške povrede koljena. Predviđao mu se kraj karijere, bio je i psihički uništen, ali je nekako sve to uspio ostaviti iza sebe te se vratiti na teren.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Zatim je prošle sezone uslijedila posudba u Aston Villu koja ga je ovog ljeta otkupila za čak 20 miliona eura i na startu sezone ovaj 26-godišnjak igra odlično.

Kao šlag na tortu stigao je i poziv u reprezentaciju Engleske. Za Gordi Albion je debitovao u ponedjeljak protiv Bugarske. Odigrao je cijeli meč i zadovoljio Garetha Soutghatea i opravdano se može nadati i nastupima na Evropskom prvenstvu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi