Život "krvnika" Zmajeva iz Brazila nakon ofsajda: Prijetnje, penzija, direktorska pozicija...

Najomraženiji Novozelanđanin među Bosancima i Hercegovcima

Život "krvnika" Zmajeva iz Brazila nakon ofsajda: Prijetnje, penzija, direktorska pozicija...

Novozelanđanin Peter O'Leary je u aprilu 2015. godine odsudio svoju zadnju fudbalsku utakmicu. U BiH će se gotovo svi zapiteti: Zašto to nije uradio godinu dana ranije, prije nego što je na današnji dan, 21. juna 2014., "uništio" snove Zmajeva?

Na današnji dan je BiH na svom prvom i za sada jedinom Mundijalu (u Brazilu) igrala drugi meč grupne faze protiv direktnog konkurenta za prolaz, reprezentacije Nigerije.

Dobro je počela utakmica za Zmajeve, ali je onda došla 21. minuta i ukazao se Peter O'Leary sa svojim pomoćnicima. Misimović je izbacio Džeku u šansu, a Dijamant pogodio za 1:0, međutim O'Leary diže ruku i poništava naš gol zbog ofsajda - A ofsajd ne da nije bio...

I danas šest godina kasnije Bosanci i Hercegovci pamte O'Lerayja i njegovu podignutu ruku. Međutim šta se desilo sa Novozelanđaninom?

O'Leary je tog "kobnog" 21. juna 2014. godine postao drugi Novozelanđanin koji je sudio jednu utakmicu Mundijala, a manje godinu dana kasnije je odlučio okačiti pištaljku o klin - nakon 20-ak godina u ulozi fudbalskoj sudije.

Tada je poručio da je vrijeme da više vremena posveti porodici, uz svoj redovni posao školskog učitelja.

Karijera u školstvu

Posvetio se O'Leary nakon 2015. godine u potpunosti radu u prosvjeti, pa je tri godine kasnije dugurao i do direktora srednje škole Opunake.

Tada je za jedan list na Novom Zelandu poručio da je svoje vještine (bh. navijači bi ih vjerovatno osporili) iz sudijskih dana uspio prenijeti i na školstvo i svoju karijeru u prosvjeti.

Vratimo li se fudbalu, vrijedi se podsjetiti i O'Learyjevog intervjua iz decembra 2014. godine u kojem se prisjetio ofsajda i prijetnji koje je nakon utakmice dobijao od bh. navijača. Svoju grešku (i grešku pomoćnog sudije) je odmah priznao.

"Bila je to očigledna greška", izjavio je O'Leary za NZ Herald, pa nastavio: "Pomoćnik je rekao da je ofsajd, podigao je zastavicu, a ja sam rekao: Hvala puno, ofsajd. Nisam ja bio taj koji je odlučio da je ofsajd. Međutim, kao glavni sudija, ja sam odgovoran i nosim se s time".

Britanski Daily Mail je u danim nakon utakmice izvještavao o peticiji koju su potpisale 23.000 ljudi kojom se traži O'Leryjevo odstranjivanje iz svijeta fudbala, ali i o prijetnjama koje su upućivane Novozelanđaninu.

"Imao sam dugu međunarodnu karijeru i sigurno da nikada nisam iskusio nešto takvo. Mislim da nisu ni mnoge druge sudije...", istakao je O'Leary.

Zagraljaj sa golmanom i FIFA-ina istraga

Nije samo pogrešno dosuđeni ofsajd naljutio sve koji su prije šest godina navijali za BiH. Nakon utakmice TV kamere i fotoaparati na Areni Pantanal su "uhvatili" O'Learyja u zagraljaju sa golmanom Nigerije Eneyamom.

Bh. navijačima su odmah pomislili: Greška nije bila slučajna, O'Leary mora da je "dobar" sa Nigerijcima. Nisu to pomislili samo navijači BiH, pa je FIFA nakratko zaplijenila O'Learyjev mobitel i laptop i pokrenula istragu o mogućem namještanju. Dokaza nije bilo, pa je Novozelanđanin dobio poruku od FIFA-e: Nemamo problem s tobom.

O'Leary je imao svoje objašnjenje.

"Nigerijski golman je osebujna ličnost... Jako je veseo. Na kraju utakmice je lopta bila kod njega, a ja sam otišao da je uzmem. Čestitao mi je što sam dio Svjetskog prvenstva i stavio ruku na moje rame, a ja sam učinio slično. Dok smo bili tu, četvrti sudija mi je nešto rekao na uho i to me nasmijalo..."

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Nekadašnji novozelanski sudija je godinu nakon koje se penzionisamo opisao sljedećim riječima: "Bilo je teško. Ta situacija je iskomplikovala sve, ali i fudbal je samo igra i važno je da to zapamtimo".

Bilo kako bilo, O'Leary je poslušao svog pomoćnika, poništio Džekin gol, a BiH na kraju izgubila 1:0 od Nigerije što će je koštati prolaza u nokaut fazu....

Promo

Top Komentari

miki30
Nije bilo vara, nije bilo nikakve tehničke podrške, znači ako je iko kriv onda bi to valjda trebao biti pomoćni sudija. Al haj sve to, kod nas uvjek sudije krive za neuspijeh, nevezano sad za ovu tekmu.
4 1
Salihović23
Pustite čovjeka na miru.
3 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi