UEFA odredila sistem kvalifikacija za SP 2022, Zmajevi mogu igrati sa svima osim Kosova

Čeka se još potvrda FIFA-e

UEFA odredila sistem kvalifikacija za SP 2022, Zmajevi mogu igrati sa svima osim Kosova

A. Čaušević

Na sastanku Izvršnog komiteta UEFA razgovaralo se i o sistemu kvalifikacija za naredno Svjetsko prvenstvo koje će se održati od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine u Kataru. 

Evropa će u Kataru imati 13 predstavnika. Deset njih će otići direktno, dok će preostala tri biti poznata poslije baraža koji će biti odigran u novom sistemu.

Ukupno 55 selekcija će biti podijeljeno u 10 kvalifikacionih grupa, pet od po pet, te pet od po šest članica. Kvalifikacije će se igrati od marta do novembra 2021. godine.

Na Mundijal će se plasirati deset pobjednika grupa, dok će 10 drugoplasiranih te dvije najbolje reprezentacije iz Lige nacija koje nisu izborile direktan plasman ili baraž biti pridruženo play offu.

To znači da će u baražu za SP koji je programiran za mart 2022. godine nastupiti 12 selekcija, a samo njih tri će otići na Mundijal.

Kao i ranije u kvalifikacijama će biti zabranjeno nekoliko duela. Tako Bosna i Hercegovina neće smjeti igrati s Kosovom. S Kosovom neće moći igrati Srbija i Rusija. Zabranjeni su još dueli Armenija - Azerbejdžan, Gibraltar - Španija i Ukrajina - Rusija.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Finalisti Lige nacija će finalne mečeve tog takmičenja igrati u septembru ili oktobru 2021. godine pa će te četiri selekcije biti smještena u neke od grupa sa po pet članova.

Prilikom žrijeba reprezentacije će biti podijeljene u šest šešira na osnovu FIFA rankinga, a datum i održavanje žrijeba tek treba da budu odrđeni.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi