Najveća nepravda u historiji bh. fudbala: Čovjeka na drugom kraju svijeta i danas grize savjest

Na današnji dan odigran famozni meč BiH - Nigerija

Najveća nepravda u historiji bh. fudbala: Čovjeka na drugom kraju svijeta i danas grize savjest

A. Čaušević

Na svom jedinom velikom takmičenju Bosna i Hercegovina je doživjela i najveću nepravdu u svojoj historiji. Bilo je na Svjetskom prvenstvu 2014. godine. 

Nakon minimalnog poraza od Argentine u prvom kolu izabranici Safeta Sušića su u drugoj rundi igrali protiv Nigerije, direktnog konkurenta za prolazak u drugu fazu.

Meč na stadionu Arena Pantanal u Cuibai u BiH će ostati upamćen po sada već kultnoj rečenici: Nije bio ofsajd! I 2190 dana kasnije ništa se nije promijenilo. Svim ljubiteljima fudbala u našoj zemlji kroz glavu prolaze scene iz 21. minute.

World Cup 2014: Edin Dzeko has goal ruled out for Bosnia ...

Zvjezdan Misimović u svom stilu dodaje loptu Edinu Džeki, Džeko izlazi u pred Vincetna Enyeeamu i zabija. Počinje slavlje, radovanje koje je naglo prekinuto. Sve je bilo uzalud, pomoćnik je mahao ofsajd.

Svojestven običaj naroda s ovog podneblja je da zna reći kada nekog često spominjete da se toj osobi počne štucati. tako će danas biti i sa Peterom O'Learyjem, sudijom famoznog meča protiv Nigerije. Arbitri sa Novog Zelanda će u BiH ostati upamćeni po lošem i to se nikad neće promijeniti.

"Bila je to očita greška. Asistent je digao zastavicu i dosudio sam ofsajd. Iako ja nisam taj koji je digao zastavicu, bio sam glavni sudija i odgovoran sam za to. Da sam bio u boljoj poziciji, vidio bih šta se dogodilo i ne bih dosudio ofsajd. Ali nisam bio u boljoj poziciji i nisam to učinio", pokajao se poslije O'Leary, ali šta mu to u konačnici vrijedi.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Inače, Nigerija je taj meč dobila s minimalnih 1:0. U 29. minuti zabio je Petera Odemwingije. Koliko je Super orlove pratila sreća pokazuje i situacija iz sudijske nadoknade kada je Džeko pogodio stativu.

Iz Grupe F dalje su prošli Argentina i Nigerija, dok je Bosna i Hercegovina svoj premijerni i za sada jedini nastup na nekom Mundijalu okončala pobjedom nad Iranom s 3:1.

Top Komentari

milivoje
Dabogda svaka ovakva bila,sve izgubili dabogda
1 28
DamirS
Glavni sudija nema veze s ovom situacijom. Pomoćnici signaliziraju ofsajd a on samo svira na osnovu njihove odluke. U svakom slučaju šteta, mogli smo sa Francuzima odigrati dobar meč u 1/8 finala.
10 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi