Žižović o Zrinjskom, Premijer ligi, ambicijama... Kada bih mogao birati klub? Juventus

Trener Plemića govorio za SportSport.ba

Žižović o Zrinjskom, Premijer ligi, ambicijama... Kada bih mogao birati klub? Juventus · Intervju

Mladen Žižović važi za jednog od najboljih mladih trenera, kako u Bosni i Hercegovini, tako vjerovatno i u regionu. Trener HŠK Zrinjski danas ima samo 39 godina i karijera mu ide uzlaznom putanjom. 

Nakon što je završio igračku, odmah je započeo trenersku karijeru i nije mu dugo trebalo da pokaže šta zna. Nakon sjajne dvije i pol godine na klupi bijeljinskog Radnika, Žižović je prihvatio šansu da vodi Zrinjski što automatski znači veći pritisak, ambicije, ciljeve.. Toga ga, kako sam kaže, nije strah.

"Pa, igrao sam ovdje dosta godina, znam kako je. Očekivao sam pritisak, nije to meni čudno. Iskren da budem, jedva sam čekao sve to. I ja sam željan i rada pod pritiskom i ambicija i viših ciljeva i naravno da me to ispunjava. U Radniku sam dostigao jednu maksimalnu tačku, barem ja tako mislim. Bilo je vrijeme za neki novi korak i sa zadovoljstvom sam prihvatio ovaj izazov. Samo pod pritiskom se može vidjeti vrijediš li ili ne", kaže na početku razgovora za SportSport.ba Žižović.

Prošlo je nekoliko mjeseci otkad ste stigli. Kako Vam se čini organizacija kluba danas, znamo da ste tu bili i kao igrač...

"Pa, svi znate da je Zrinjski najtrofejniji klub u BiH. Samim tim organizacija je na vrhunskom nivou, ja sam i očekivao da će to tako biti tako da nema nepoznanica".

Jeste li još od igračkih dana znali da ćete nakon završetka karijere postati trener?

"Naravno da nisam, kada ste igrač razmišljate samo o stvarima koje su usko vezane za igru. Ali, znao sam da ću nastaviti raditi u sportu. Da li kao trener ili nešto drugo, nije bilo ni bitno, ali znao sam da ću ostati u fudbalu".

Zrinjski je klub sa visokim ambicijama. Takve su, pretpostavljamo, i Vaše.

"Pa sam klub nameće visoke ambicije. Znamo da će ove godine biti malo teže osvojiti dvostruku krunu. Četiri ekipe su ispred nas. Ipak, imamo svoje računice. Pokušat ćemo ostvariti neku igru koja će nam donijeti rezultat. Ja znam da ćemo imati svoju šansu, vidjet ćemo da li će to biti dovoljno".

Da li ste zadovoljni igračkim kadrom kojeg trenutno imate i da li će biti nekih promjena?

"Imamo dobru okosnicu tima. Možda trebamo nadogrtadnju od dva ili tri igrača i da napravimo jednu zdravu konkurenciju gdje se može iz svakog pojedinca izvući maksimum. Mi smo 80 posto ili možda više posla završili, ali svakako nas očekuje dolazak još dvojice ili trojice igrača".

Osim Žižovića u Premijer ligi BiH je bilo i trenutno ima mnogo dobrih stručnjaka. Ipak, rijetko ko napravi ozbiljnu inostranu karijeru. Zašto?

"Pa ne znam. Možda zbog same velike ponude dobrih trenera na tržištu i mnogo dobrih igrača koji su bili u nekim većim klubovima, pa se onda ti klubovi odluče na provjerene snage koje poznaju situaciju u ekipi. Kada uđete dublje u tu tematiku shvatite da nema mnogo ni naših igrača koji igraju naprimjer lige petice. S obzirom na to, te tako da kažem veze koje se stvaraju tokom igračke karijere su vrlo male. Možemo na prste nabrojati naše igrače koji igraju u najjačim ligama, samim tim vrlo teško je ući u tu konkurenciju zbog vrlo dobrih bivših igrača, menadžera i zbog samog govornog područja. Međutim, svaki trener teži ka tom vrhu, pa tako i mi koji spadamo među mlađu generaciju. Nadamo se da ćemo taj mit razbiti jednog dana".

Koji bi, lično Vama, klub bio ispunjenje sna?

"Iluzorno je sada pričati o tome. Ali evo, znamo da je engleska liga u zadnje vrijeme vrlo dobra, pratim i italijansku ligu. Jedan od omiljenih klubova mi je Juventus, iako igra s trojicom pozadi ponekad. Ja to ne preferiram, ali eto.. To je jedan od najboljih i najorganizovanijih klubova na svijetu".

... a reprezentacija? Nogometni savez se većinom ne odlučuje za trenere iz Premijer lige kada je u pitanju mjesto selektora. Imate li Vi ambiciju to promijeniti jednog dana?

"Vidjet ćemo u nekom narednom periodu, možda neki trener iz Premijer lige i dobije šansu. Mislim da su svake godine treneri koji rade u PL sve bliže reprezentaciji. Imamo iskustvo da su treneri koji su nekada radili u Premijer ligi na kraju došli do reprezentacije. Mislim da imamo jednu grupu talentovanih trenera. Nadam se da ćemo jedni druge gurati i da ćemo doći do svoje šanse i iskoristiti je".

"Da ne budem sada bahat, ali naravno da svako ima želju raditi na najvišem nivou. Mi koji sada dolazimo jednog dana bi trebali doći do tog kvaliteta, ali do tada moramo napraviti neke određene rezultate. Nadam se da ćemo u dogledno vrijeme biti u tom nekom užem izboru, jer ako nemate cilj i ambiciju u životu onda nemate ništa".

Da se vratimo na Premijer ligu. Postoji li neki fudbaler koji trenutno nije u Zrinjskom, igra Premijer ligu i voljeli biste ga dovesti?

"Ja imam najbolje igrače. Ne bih nikoga posebno volio dovesti, a da nemamo tu. Pokušat ćemo dovesti neke igrače koji trenutno nisu u Premijer ligi. Možda imam jednu želju, ali ne smijem je govoriti, to je 'kumovska', ne bi ispalo korektno".

Dobro, ko je onda najbolji igrač lige?

"Govorit ću samo igrače koji ne igraju za Zrinjski. Ahmetović., Vranješ, Krpić, Đurić, Štilić... Ima dobrih igrača, ali nema nekog izrazito dobrog da se ističe. Ali, ekipa koja na kraju bude prva vjerovatno će na kraju iznjedritti najboljeg igrača".

A, ko je najbolji trener?

"Onaj koji bude prvi na kraju sezone".

Ima li u Premijer ligi BiH igrača za reprezentacije?

"Pa, ovi koji su najbolji u ligi su uglavnom stariji. Mislim da trenutno ne vidim neko posebno ime koje bi moglo igrati prvih 11 u reprezentaciji, barem ne u ovim važnim mečevima koji nas očekuju".

Ko je najbolji igrač kojeg ste do sada trenirali?

"Bilo ih je dosta dobrih i u Radniku i u Zrinjskom. Evo, mogu reći da je pravi primjer jednog profesionalnog igrača i momka na kojeg se svi trebaju ugledati Velibor Đurić jer sa 38 godina igra fantastično".

Protiv kojeg kluba imate najveći motiv voditi Zrinjski?

"Naravno da je uvijek ovdje u Mostaru naboj gradski derbi protiv Veleža. To je meč koji uvijek nosi malo više sportskih tenzija. Nekada ljudi žele pod svaku cijenu da se to dobije. Ipak, svaka pobjeda se isto 'pika'. Tri boda su tri boda".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Za kraj, kako Vam je u Sport centru?

"Lijepo, super. Vrijeme nas je poslužilo, ambijent.. Osoblje je jako ljubazno. Sve pohvale...", kaže na kraju razgovora za SportSport.ba Mladen Žižović.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

papagaj
Smrdo kako je namjestiti titulu Zrinjskom, kad tad ce ti se to vratiti jade
12 2
K79
Dosadni ste sa ovim likom !
10 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi