Žižović: Saudijci žele u klupski fudbal uvući što više evropskih terenera

Javio se iz Saudijske Arabije

Žižović: Saudijci žele u klupski fudbal uvući što više evropskih terenera · Intervju

Adnan Beganović

Mladen Žižović, nekadašnji trener Radnika, Zrinjskog i Slobode, karijeru nastavlja u Saudijskoj Arabiji. Tamo je potpisao ugocvor sa Al-Kholoodom, drugoligašem s kojim će pokušati izboriti ulazak u elitni rang. 

Dolazak Cristiana Ronalda u Al Nasr pokrenuo je lavinu. Saudijska Arabija je baš poput Kine prije nekoliko godina, postala obećana zemlja za fudbalere i sve je više velikih zvijezda koje su donijele odluku o nastavku karijere u ovoj zemlji.

A, osim fudbalera i sve više fudbalskih stručnjaka odlučuje se za odlazak u Saudijsku Arabiju, a jedan od onih koji će u narednom periodu fudbalski hljeb zarađivati u pomenutoj zemlji je i nekadašnji trener Radnika, Zrinjskog i Slobode, Mladen Žižović.

Nekada sjajni fudbaler je odmah nakon što je objesio kopačke o klin uplovio u trenerske vode, a njegov rad očito nije ostao nezapažen, pa je tako stigla i ponuda iz Saudijske Arabije, odnosno iz drugoligaša Al-Kholooda.

Prije nekih 40-ak dana Žižović je sa svojim saradnicima otputovao za Saudijsku Arabiju, a za SpotrtSport.ba je govorio o uslovima koje je zatekao u svom novom klubu, zatim o ekspanziji fudbala u ovoj zemlji i mnogim drugim stvarima.

Oglasi

"Radi se o stabilnom klubu. Prošlu sezonu su završili na sedmom mjestu, a četiri najbolje plasirana tima su upala u elitni rang. U ovoj sezoni je cilj isti, odnosno biti stabilan i pokušati se ugurati među tri kluba koja će osigurati igranje u elitnom rangu", na početku razgovora istakao je Žižović za SportSport.ba.

"Po prvi put sam se otisnuo van granica BiH. Sa sobom sam doveo kompletan stručni štab. Tu je trener golmana Edin Ribić sa kojim sam radio u Slobodi, zatim nekadašnji sportski direktor Kuksija Pero Pejić, te kondicioni trener Nikola Petrović koji je prošle godine radio u Rijadu", dodao je Žižović.

Pripreme za novu sezonu Al-Kholood je odradio u Turskoj. Odigrali su Žižovićevi izabranici pet prijateljskih mečeva.

"Za sada je sve u najboljem redu. Momci rade odlično, pripreme smo odradili u Turskoj. Odigrali smo pet mečeva, ostvarili smo tri pobjede, poraz i remi. Zadovoljan sam kako smo odradili pripremni period, ali znate i sami da to ništa ne znači. Naša najbolja utakmica je bila protiv Al Arabija iz Kuvajta. Ekipa koja imao nevjerovatan budžet i koju vodi Tomas Brdarić. Upoznali smo ekipu i polako sklapamo ekipu", istakao je Žižović.

Zadovoljan je Žižović uslovima koje je zatekao u klubu, no visoke termperature njemu i saradnicima prave određene probleme.

Oglasi

"Što se tiče uslova za treniranje, sve je u najboljem redu. Imamo dobar glavni teren, te dva pomoćna i dvoranu i doista su uslovi za rad na visokom nivou. U našem gradu imamo i klub koji se u prošloj sezoni vratio u elitni rang i igramo na istom stadionu. Zanimljivo je da u Kupu igramo protiv moćnog Al-Itihada i očekujemo pravi spektakl. Što se tiče samog života, promjene su velike. Temperature su visoke, ovdje se život odvija noću. Evo, sada je temperatura 47 stepeni i nije lako funkcionisati, no privikavamo se polako. Treniramo u noćnim satima. Sve u svemu, zadovoljni smo i jedva čekamo da krene prvenstvo".

Prvenstvo u Drugoj ligi Saudijske Arabije počinje za pet dana.

"Otvaramo sezonu gostujućom utakmicom. U Turskoj smo bili 21 dan i za nekoliko dana ćemo zapravo vidjeti kako ćemo izgledati na terenu. Nadamo se najboljem".

Fudbal u Saudijskoj Arabiji je u ekspanziji, a sve više je trenera "stranaca", kako u elitnom rangu, tako i u onom ispod.

Oglasi

"Sve vidite, ne trebam vam mnogo toga govoriti. Fudbal je u ekspanziji, ne samo u elitnom rangu, nego i u Drugoj ligi. Ono što je zanimljivo je da tu imamo sedam-osam trenera sa prostora bivše Jugoslavije. Pokušavaju da evropske trenere što više uvuku u njihov fudbal s obzirom da nisu imali uspjeha sa azijskim ili afričkim trenenima."

Žižoviću ne ide na ruku to što je ekipa formirana prije nego li je on došao.

"Dobro, takva je situacija. Prije nego što sam stigao ekipa je formirana, no mislim da ćemo biti konkurentni svima. Analizirali smo i ostale ekipe, ima nekoliko favorita za ta tri mjesta ali pokušat ćemo ih iz sjene ugroziti. U stručnom štabu imamo i prevodioca, a što se tiče igračkog kadra tu su tri Brazilca, po jedan Portugalac i Argentinac, a trebao bi nam se priključiti i reprezentativac Tunisa. Radi se o kvalitetnom napadaču s kojim ćemo zaokružiti kadar na koji računamo".

Iako je u Saudijskoj Arabiji, Žižović ne može bez bosanskohercegovačkog fudbala.

"Pratim, naravno da pratim. Gledao sam i prije dva dana Velež - GOŠK. Gledao sam i evropske nastupe, Zrinjski ima veliku priliku da se domogne grupne faze. Radio sam u tom klubu i doista su Zrinjski pratile nesretne okolnosti. Kada sam radio ispali smo recimo od APOEL-a na penale, pa zatim prošle godine od Slovana također na penale i vrijeme je da se, što se kaže, vrate neke stvari. Želim Zrinjskom mnogo uspjeha. Pratio sam Borac i Željezničar, mislim da su korektno predstavili bh. fudbal, dok je Sarajevo razočaralo. Ali, to je ono što sam već rekao. Ti rezultati u pripremnom periodu mogu zavarati i Sarajevo je najbolji primjer. Što se tiče samog prvenstva, rano je za neka predviđanja. Svi ćemo biti pametniji nakon sedam-osam kola, no mislim da je jasno ko će se boriti za titulu i za Evropu, a ko za ostanak u Premijer ligi. Vidi se to po ulaganju".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi