Poznato trenersko ime iz Premijer lige pronašlo angažman u "obećanoj zemlji"

Žižović u Saudijskoj Arabiji

Poznato trenersko ime iz Premijer lige pronašlo angažman u "obećanoj zemlji"

Admin Čaušević

U BiH je vodio nekoliko premijerligaša uključujući Zrinjski i Slobodu, a sada će svoju trenersku karijeru nastaviti u novoj "obećanoj zemlji" za fudbalske radnike - Saudijskoj Arabiji.

Mladen Žižović je realizvao svoj prvi inostrani angažman kao trener. Perspektivni stručnjak je u četvrtak zvaničeno imenovan za novog trenera Al-Kholood.

Al-Kholood je klub koji se takmiči u 2. ligi Saudijske Arabije i prošlu sezonu je završio na sedmom mjestu te će se u novoj sezoni boriti za vrh tabele.

Žižović je bez posla nakon odlaska sa klupe Slobode u martu prošle godine i posao u Saudijskoj Arabiji će za njega sigurno predstavljati veliki izazov.

Saudijci su posljednjih mjeseci postali itekako poželjna destinacija za mnoge, prvenstvno radi novca i odlazak na arapsko polustrvo se može smatrati trenerskim uspjehom.

Oglasi

Ovaj 42-godišnjak je svoju trenersku karijeru počeo u Radniku koji je sa Žižovićem na klupi igrao zapaženu rolu u Premijer ligi BiH, a jedno vrijeme je bio i trener Zrinjskog.

Inače, Žižović neće biti jedini bh. trener u 2. ligi Saudijske Arabije pošto je trenerski angažman u istom takmičenju pronašao i Rusmir Cviko koji preuzima ekipu Al-Orobah.

Saudijska Arabija polako, ali sigurno postaje "obećana zemlja" za sve sportske radnike, ali Saudijci moraju biti itekako oprezni i ne smiju ponoviti grešku Kineza od prije desetak godina na što je upozorio i predsjenik UEFA-e, Aleksandar Čeferin.

"Saudijska strategija transfera je greška za saudijski fudbal. Novac trebaju ulagati u akademije, dovoditi trenere i razvijati svoje igrače. Kupovina igrača na kraju karijere nije sistem koji razvija fudbal. Slična greška kao u Kini", poručio je Slovenac.

U prvenstvo Saudijske Arabije su do sada između ostalih stigli Karim Benzema, Cristiano Ronaldo, N'Golo Kante, Ruben Neves i drugi.

Ipak, knjiga se neće svesti na tra četiri zvučna imena te se u narednom periodu očekuje i dolazak drugih brojnih evropskih zvijezda.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti