Zlatan Ibrahimović, čarobnjak ili šarlatan?
Ibrahimović je definitivno legendaran fudbaler, odveć kontroverzan, ali je iz Evrope otišao pretiho

Lijepo je bilo u Manchesteru, doviđenja u Los Angelesu

Zlatan Ibrahimović, čarobnjak ili šarlatan? · Komentar

Da je rođen u Bosni i Hercegovini pitanje je da li bi došao do ovog nivoa, nivoa fudbalskog božanstva. Takve kao što je on kod nas najčešće šikaniraju, iz neznanja da usmjere talenat, naprosto diskvalificiraju. 

Ako ste izvan onoga što je zacrtano da trebate biti, ako vam padaju na pamet stvari kao njemu, neće vam to donijeti nikakvu privilegiju. Recimo, kada bi se zagrijavali odvezanih pertli, u ovome našem staromodnom sistemu, gdje je kruta disciplina presudna bez obzira radi li se o razigranoj djeci ili ozbiljnim ljudima koji bi neka pravila bez daljnjeg trebala poštovati, to bi vam bio eliminatorniji faktor nego da zabijete gol petom sa 16 metara. Namjerno, smisleno, ne slučajno.

Talenat Zlatana Ibrahimovića i njegov fakinluk, koji nesumnjivo potječe iz ovih krajeva, Šveđani, tada kada je najviše trebalo, znali su usmjeriti i ispoštovati. Kod njih se to rijetko viđa, kod nas je svakodnevnica, pa i ako propadne od desetoro djece šestoro, imat ćemo mi četiri Zlatana Ibrahimovića, šta nas briga.

Zlatana, ovakog kakav je, međutim imaš jednom u sto godina. Jednom prilikom jedan učevan čovjek je rekao da su zaista kvalitetni ljudi samo oni oko kojih su podijeljena mišljenja. Kontroverza je po ovome profesoru-virtuozu presudno obilježje nečije vrijednosti. Kao, ako svi nekoga mrze, nije dobro. Ako svi nekoga vole, također nešto nije uredu. Tek onda kada te ili vole ili mrze, onda ima nešto u tebi.

Zlatana Ibrtahimovića, gledajući s emotivne strane, mogu mrziti samo oni koje je kao navijače suprotnih klubova unesrećio (recimo tifozi Liverpoola), oni koje je uvrijedio ili one koje je oborio na kladionici. Svi drugi nemaju razloga da ga mrze. Niti se može osporiti činjenica da je INDIVIDUALNO jedan od najboljih igrača svih vremena, definitivno među nekolicinom najatraktivnijih, od centarfora možda i najatraktivniji.

Koliko ga trenera ne smatra takvim? Sigurno ima jedan - Pep Guardiola. Njemu se nije nimalo sviđao iako ga je prvobitno smatrao majstorom. Guardiola ipak na fudbal gleda kao na kolektivni sport gdje moraš raditi tačno ono što ti se odredi. E haj ti to dokaži individualcu koji zabija golove Mai Geri udarcima.

Zlatan Ibrahimović je sa svim klubovima i u svim ligama (osim u Engleskoj i sa Manchesterom) osvojio po titulu prvaka. To je statistika da se zabezekneš, vjerovatno se niko ne može pohvaliti takvim podatkom.

Ali jedan drugi ne ide mu u prilog - nikada nije osvojio Ligu evropskih prvaka. Da stvar bude još gora, do dolaska u Barcelonu nikada nije zabio gol u nokaut fazi, a da sve poprimi još nevjerovatniju notu - obično bi klub koji se otarasi Ibrahimovića poslije osvajao naslov evropskog prvaka (Inter i Barcelona). PSG nije bio ni blizu osvajanju, kao ni Juventus kojeg je napustio kada su izbačeni u drugu ligu.

Zlatan je završio avanturu u Manchester Unitedu gdje možda nije trebao ni dolaziti. Interesantno je da ga u karijeri nije volio trener koji od svih više voli atraktivnost (Guardiola), a tobože jeste najveći pragmatik koji sve gleda kroz osvojene trofeje (Mourinho). Apsurd je stoga da u karijeri Ibrahimović nije bio prvak samo s Unitedom, premda je tamo osvojio dva trofeja.

Da li je Zlatan bio genijalac ili atraktivni šarlatan nesposoban na za najozbiljniji nivo, ostat će pitanje da se po kafanama, kada nestane tema, nastavi raspredati.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Kako bilo, preblago je napustio Evropu, nekako pretiho u odnosu na to koliki je čarobnjak. Nastavit će zabavljati one u Los Angelesu, gradu show businessa. Ako igdje pripada, onda je to tamo.

Promo

Top Komentari

pegazus
Opet pišete kretenske članke. Zaposlite nekog da vas išamara prije objavljivanja. Zašto niste pitali nekoga ko ga ne podnosi, zašto je to zapravo tako? Evo, da vam kažem. Prvo, kao što je Pep u pravu, fudbal je timski sport, previše lijep da bi ovakav šarlatan mogao stati u rečenicu sa Paulom Scholsom, a kamoli sa najboljima ikada. Drugo, svako ko za sebe tvrdi da je kralj, legenda ili Bog, pokazuje prepotentnost, neozbiljnost i suštinski - kretenizam. Treće, on nijednom timu u kojem je igrao nije pomogao da bude bolji tim, iako je individualnom igrom donosio prevagu (čak je Švedska - meni - zaigrala bolje od kad svaka lopta ne mora njemu u noge, tj. od kada njega nema). Četvrto, taj lik smatra da je uspjeti iz Švedske preko Ayaxa katastrofalno težak put (!!!), a mi svi treba da klimamo glavom na to, kao da nemamo lika koji je sa grbavičke šljake, preko Teplica postao najbolji strijelac Njemačke, Engleske i Italije? I na kraju da naglasim činjenicu da ne svršavamo svi na likove sa brkovima, kljunom i repom na glavi, kao pisac ovog "članka".
13 10
Danilov piš
samo malo, meni nešto nije jasno..u ovom pasusu autor kaze .."ako svi nekoga mrze, nije dobro. Ako svi nekoga vole, također nešto nije uredu. Tek onda kada te ili vole ili mrze, onda ima nešto u tebi."...po meni ili ili su isključive kategorije koje ne idu u prilog tom profesoru čije ti, autoru ovog teksta, razmišljanje nisi do kraja ispratio...jesi li možda mislio i vole i ne vole?? :)...u svakom slučaju zlatan je fudbalski majstor, čarobnjak ali i karikatura od čovjeka, potencijal za zgrtanje para i primjer nabildanog ega!!.. ja sam ZLOTAN!!
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi