Zašto Zlatan Ibrahimović nikad nije zaigrao za reprezentaciju BiH? Jedna rečenica zaista boli

Legendarni Šveđanin okačio kopačke o klin

Zašto Zlatan Ibrahimović nikad nije zaigrao za reprezentaciju BiH? Jedna rečenica zaista boli

A. Čaušević

Zlatan Ibrahimović je završio karijeru na kraju sezone 2022/23 i to nakon više od dvije decenije igranja na vrhunskoj sceni. Uradio je to sa suzama u očima svjestan da iza sebe ostavlja jedno veliko životno poglavlje. 

Svima je poznato da je Ibrahimovićev otac, Šefik, iz Bijeljine, dok mu je majka Jurka iz Hrvatske, a on je rođen u Švedskoj, tačnije u Malmeu gdje je i počeo svoju fudbalsku karijeru.

Iako je Šveđanin, Zlatan je zahvaljujući roditeljima, prvenstveno ocu Šefiku, poprimio dosta običaja tipičnih za naše podneblje. Čak je imao i prvo da igra za reprezentaciju BiH.

Zašto čuveni napadač nije nikada obukao dres nekadašnjih Ljiljana, odnosno današnjih Zmajeva, možda i najbolje objašnjava izjava njegovog oca Šefika.

Kada je Zlatan imao 16 godina otvarala se mogućnost da igra za repreznetaciju BiH, ali tadašnji čelnici Saveza su mu poručili "imamo mi takvih koliko hoćeš".

Oglasi

"Pričao sam sa ljudima iz Saveza, sa Jusufom Pušinom sam imao korektan odnos. Insistirao sam da pozovu Zlatana, na što su mi rekli ‘ma imamo mi takvih koliko hoćeš’. Pogodilo me to, nisam više zvao."

"Šveđani su u njemu vidjeli svjetskog napadača, a ja sam to znao od kako je Zalatan počeo igrati fudbal. Neću reći ime trenera koji nas je odbio – neka ide njemu na čast."

Ibrahimović se na kraju odlučio za Švedsku za koju je debitovao kao 20-godišnjak u januaru 2011. godine.

Sa Šveđanima je nastupio na nekoliko velikih takmičenja, a svjetsku slavu je doživio svojim golom petom Gianlugiju Buffonu tokom Eura 2004. godine.

Na Evropskom prvenstvu 2012. godine nosio je i kapitensku traku, a od reprezentacije se prvi put oprostio 2016. godine. U martu 2023. godine protiv Belgije je upisao svoj posljednji nastup za Švedsku, ali i profesionalnoj karijeri. Na 112 utakmica u dresu skandinavske selekcije zabio je 62 gola.

Inače, tokom duge i bogate karijere Ibrahimović je svlačionicu dijelio sa dvojicom sadašnjih ili bivših reprezentativaca. Bilo je to sa Asmirom Begovićem i Radetom Krunićem u Milanu.

Promo

Top Komentari

makelele
Kad je Zlatan imao 16 godina otvarala se mogucnost da zaigra za BiH rep... dakle Ibra je rodjen 1981 u oktobru, dakle 1997 je imao 16 godina, a 1997 selektor Bosne je bio Muzurovic Fuad, a 1998 Mušović Dzemaludin... znaci "stručnjak" koji nije htio pozvat Zlatana jer "imamo takih koliko hoces" je bio jedan od dvojice nabrojanih
2 0
Mowzilla
Tema toliko puta izzvakana, ostaje naravno zal sto nikad nije zaigrao za nas, ali nije bilo realno u to doba da pustis nekog sa 16 godina da ti igra u A ekipi, a kamo li danas. I naravno da ce ti doci jedan krkan i reci na to da ih imamo koliko hoces, sto je bila istina u to vrijeme...
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi