Dalić otkrio ko je trebao izvesti penal protiv Španije: "To je stvar koju ću ja riješiti"

Press Hrvatske jutro nakon poraza od Španije

Dalić otkrio ko je trebao izvesti penal protiv Španije: "To je stvar koju ću ja riješiti"

Endin Čaušević

Reprezentacija Hrvatske poražena je jučer na startu Evropskog prvenstva od Španije sa 3:0, a jutros se selektor ove selekcije Zlatko Dalić obratio prisutnim novinarima na press konferenciji u Neuruppinu.

Jasno je da se od Hrvatske očekivalo dosta više na otvaranju Evropskog prvenstva, ali ni pored ogromne podrške na Olimpijskom stadionu u Berlinu izabranici Zlatka Dalića nisu uspjeli pružiti ozbiljniji otpor Crvenoj furiji.

Na kraju Španija je slavila rezultatom 3:0, dok će fokus Hrvata biti na preostale dvije utakmice grupne faze protiv Albanije i Italije.

Jutros je u Neuruppinu održana press konferencija na kojoj se Dalić obratio prisutnim novinarima, a među njima bila je i ekipa SportSport koja prati Evropsko prvenstvo u Njemačkoj.

Kakva je bila noć, da li već spremate i mislite o nekim promjenama za utakmicu protiv Albanije?

"Naravno da nije bilo lagano nakon jučerašnjeg visokog poraza, zasluženog i to moramo biti realni i priznati. Nimalo ugodno... Mi smo uglavnom rijetko imali ovakve situacije na velikim takmičenjima, ali trebamo se nositi s porazom i dobro djelovati. Danas ćemo napraviti analizu Albanije i sigurno pokušati drugačije igrati i nešto promijeniti. Mi moramo pobijediti, konkretno ne mogu o detaljima što se tiče promjene, ali definitivno moramo nešto mijenjati. Nije bilo dobro, zaslužen poraz, ali moramo se okrenuti ovim utakmicama. Ne smijemo potonuti, desio se dobar dan i idemo dalje", rekao je Dalić na početku.

Oglasi

Da li su vas malo zavarali pripremni mečevi i pobjede protiv Sjeverne Makedonije, a posebno Portugala?

"Govorio sam pogotovo nakon Portugala da je to samo trening utakmica koja ne znači puno. Da li su to bile naše slabosti i loš dan ili protivnik koji je bio jako dobar... Loše smo krenuli u meč, bili smo predaleko od igrača i kasnili smo u svakom duelu. Zaista jedan loš ulazak u meč. Nakon toga smo uspostavili kontrolu i igru, a onda primimo gol iz neke situacije koja nije uobičajena za nas. Sva tri gola smo primili na prejeftin način, svaki šut je završio u našem golu. Izostala je agresivnost, predaleko smo stajali od igrača i kasnili u duelima".

Promijenili ste Modrića i Kovačića, kakva je bila njihova reakcija nakon izmjena?

"Bili smo svjesni da nakon sat vremena ne uspijevamo preokrenuti rezultat i onda smo shvatili da moramo se okrenuti meču protiv Albanije i pokušati nekog odmoriti pogotovo Modrića i Kovačića i zbog toga sam napravio izmjene. Ne zbog loše igre nego smo gledali na naredni meč i to je to", dodao je.

"Imamo iskusne igrače koji su skupa sve prolazili. Danas ćemo razgovarati nakon treninga, kratko smo jučer pričali. Ne smijemo dopustiti neki pesimizam i moramo napraviti sve što možemo jer je sve i dalje u našim rukama i kontroli. Moramo biti bolji i okrenuti se mečevima koji su pred nama. Na meni je taj posao da sve to okrenem i istaknem loše stvari, ali nemamo koristi od toga da se puno bavimo Španijom. Igrači su sami svjesni da je bilo loše. Moramo gledati šta je pred nama i biti pozitivni, ja prvi.

Oglasi

Petković je šutirao jučer penal da li je on trebao biti izvođač?

"To je isto jedna situacija koju moramo riješiti. Penale pucaju Kramarić i Modrić, a u igri nisu bili niti jedan niti drugi. Postoji hijerarhija u ekipi, nije on trebao pucati penal jer je pravilo da ne izvodi onaj na kojem je skrivljen. Nema potrebe za dokazivanjem i to je stvar koju ću ja riješiti. Ko je trebao pucati? Ili Perišić ili Majer...".

Da li je Perišić spreman da odigra cijeli meč na turniru?

"Koliko je on napravio truda, želje i energije da se vrati u reprezentaciju je nešto fantastično i to moramo cijeniti. Sigurno je napredovao, ali da li je to za cijeli meč vidjet ćemo. Stavili smo ga da igra tih 35 minuta jučer u jakoj utakmici, vidjet ćemo situaciju dalje. On nama jako puno znači, ali činjenica je da on nije u stanju u kojem je bio nakon povrede i tu se teško vratiti, ali trudimo se svi da on bude na starom nivou".

Jeste li uspjeli pogledati nešto od sinoćnjeg meča Albanije i Italije?

Oglasi

"Gledao sam kasnije cijeli snimak. Poveli su i bili dosta ravnopravan protivnik i mogli u zadnjem meču izjednačiti. Protivnik kojeg ne smijemo podcijeniti i koji ima ambiciju i energiju sa selektorom. Nisu bili lošiji od Italije i ne smijemo ih podcijeniti. Samo je na nama kako ćemo ući, pristupiti, odigrat i postavit se. Imat ćemo dominaciju i na nama je to kako ćemo riješiti te situacije".

Kako vam je izgledala situacije prije penala nad Petkovićem, da li je možda mogao zabiti gol i prije tog pada?

"Kada sam pogledao kasnije snimku mogao je dati gol. Imao je sve otvoreno ka golu, trebao je pokušati sve napraviti da zabije gol. Moj dojam je takav kada sam gledao snimak.

Kako ste zadovoljni igrom Budimira?

"U globalu kada izgubiš sa 3:0 znači da nisi igrao dobro. Cijela ekipa nije bila na nivou. Taj trud nije bio na nivou kao protiv Portugala, nismo bili kompaktni i dobri. Ne mogu da razumijem da sve ono što smo se dogovarali nismo uspjeli da napravimo u tih prvih 15 minuta. To je u velikoj mjeri i do Španaca koji su brzi, ali mi nismo bili na nivou. Kao ekipa nismo pokazali kvalitet i nismo bili ono što moramo biti".

Veliki broj navijača, emocije su bile dosta jake, da li je to možda malo poremetilo igrače?

"Prvo bih se zahvalio i ispričao navijačima na ovom jučer. Dovest 100.000 navijača u Berlin je ponos. To je sjajno, a s druge strane žao mi je što smo ih razočarali što nismo doživjeli neku bolju i kvalitetniju utakmicu. Moja isprika svima njima koji su došli u Berlin. Uvjeren sam da nas neće ostaviti na cjedilu i da će biti naša snaga i u ostalim mečevima. Možda je i ta euforija bila malo previše, ali to znam da ne možeš spriječiti. Nema opravdanja, moraš pokazat više i to je to. Zaključak je da je to bio loš meč Hrvatske i loš dan. Isprika navijačima i idemo učiniti sve što možemo da izađemo iz ove situacije. Najlakše je sada potonuti i predat se, nije gotovo, glava gore i idemo dati maksimum i ostvariti cilj, a to je prolazak grupe".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi