Messijeva Zlatna lopta izazvala je dosta reakcija, ali prije 16 godina desio se još veći "cirkus"

Najprestižniji laureat u svijetu fudbala

Messijeva Zlatna lopta izazvala je dosta reakcija, ali prije 16 godina desio se još veći "cirkus"

Haris Zilić

U ponedjeljak je završena još jedna manifestacija za izbor najboljih u svijetu fudbala.

Laureat "Zlatna lopta" za najboljeg fudbalera svijeta u protekloj kalendarskoj godini otišla je u ruke Lionela Messija što je podijelilo fudbalsku javnost. Neki su mišljenja da je Robert Lewadowski zaslužio ovaj prestižni laureat.

Zlatna lopta je kroz historiju nudila dosta iznenađenja, ali i velike borbe, pa je tako France Football izdvojio 2005. godinu. Pomenute godine je bio jedan od najuzbudljivjih izbora.

Svi su očekivali da će Zlatna lopta otići u ruke Stevena Gerrarda koji je te godine Liveprool predvodio do osvajanje Lige prvaka u antologijskom istanbulskom finalu protiv Milana, ali na kraju nagrada je otišla u ruke brazilskog čarobnjaka Ronaldinha, koji je interesantno bio tek peti favorit za osvajanje laureata te godine.

Ispred Ronaldinha su pored pomenutog Gerrarda favoriti još bili Zlatan Ibrahimović, Thiery Herny i Andriy Shevchenko, a konačni poredak je mnoge iznenadio.

Zlatna lopta je kao što smo već napisali otišla u ruke Ronaldinha, drugoplasirani je završio Frank Lampard, a na trećem mjestu Steven Gerrard. Thiery Henry je bio četvrtoplasirani, a peto mjesto je pripalo Andriyu Shevchenku.

U TOP 10 završili su još Paolo Maldini, Adriano, Zlatan Ibrahimović, Kaka i Samuel Eto'o.

Da iznenađenja te godine budu na vrhuncu pobrinuo se nizozemski napadač Ruud Van Nisterlooy koji je bio najbolji strijelac Lige prvaka, jedan od najboljih golgetera engleskog Premiershipa, ali na kraju nije završio ni u TOP 10.

Inače, mnogi smatraju da je 2005. godine ispravljena nepravda prema Ronaldinhu koji je godinu ranije trebao dobiti Zlatnu loptu, kada su ispred njega završili Andriy Shevchenko i Deco, a u cijeloj toj kompezaciji 2005. godine oštećeni su ostali fudbaleri koji su imali sjajnu godinu iza sebe.

Top Komentari

Vienner
Pogino ti meni Messi zbog sinoc 0 :0 zlatna lopta
1 3
denimen9
U zivotu Ramosa dva puta samo predriblao i to kada je ovaj imao 19 godina. Vec dvije godine nakon toga Ramos je preuzeo ulogu babe i tuako je svu djeco narednih 15 godina oleee
1 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi