Ovo su trenutno najbolji fudbaleri svijeta, mnogi bi čovjeku koji je četvrti dali Zlatnu loptu
Realovci su veliki favoriti za nagradu (AP Photo/Christophe Ena)

Realovi igrači dominiraju

Ovo su trenutno najbolji fudbaleri svijeta, mnogi bi čovjeku koji je četvrti dali Zlatnu loptu

Midhat Šljivak

Izbor za najboljeg fudbalera svijeta za sezonu 2023/2024 donijet će zaista veliku borbu za trofej, a na kraju će nagradu vjerovatno dobiti neko od fudbalera madridskog Reala.

Lionel Messi neće odbraniti naslov najboljeg fudbalera svijeta za prošlu sezonu. Leo je rekordnom osmom titulom završio dominaciju, a sada je došlo za neke nove klince da se popnu na tronu.

Zlatna lopta za sezonu koja je iza nas dobit će novog vlasnika. U konkurenciji za najboljeg na svijetu bit će momci koji nikada ranije nisu uzeli prestižno priznanje, a već se polako nazire i kome bi ona mogla pripasti.

Sudeći prema nastupima tokom ove sezone najbliži Zlatnoj lopti je napadač Real Madrida i brazilske reprezentacije Vinicius Junior. On trenutno predvodi listu najboljih igrača svijeta po onom što radi na terenu, a trenutno je i prvi favorit kladionica za osvajanje najveće individualne nagrade u svijetu fudbala.

Imat će Vini Jr žestoku konkurenciju u saigraču Judeu Bellinghamu. Osvajača bi na kraju moglo odlučiti finale Lige prvaka jer su razlike na vrhu zaista male.

Ipak, mnogi su mišljenja da bi čovjek koji se našao na četvrtoj poziciji trebao dobiti nagradu. Toni Kroos je mađioničar i kreator svega što rade na terenu mladi ofanzivci Reala i apsolutno niko se ne bi bunio da Zlatna lopta pripadne njemu za kraj velike karijere koji mu slijedi nakon okončanja ove sezone.

Oglasi

Ispred Tonija Kroosa na trećoj poziciji ugurao se Kylian Mbappe. Iza njega je još jedna odlična sezona u Ligue 1, ali teško da će baš on biti proglašen najboljim, iako je njegov PSG ponovo bio dominantan u Francuskoj.

Francusko prvenstvo možda i spada među pet najboljih u Evropi, ali nije realno da igrač iz ove lige bude proglašen najboljim samo zbog dominacije u njoj.

Na petom mjestu liste za Zlatnu loptu je napadač Manchester Cityja Phil Foden.

Najbolji igrač engleske Premier lige za proteklu sezonu iza sebe ima zaista vrhunske nastupe, no ni njega ne treba, barem za sada, očekivati na tronu kao najboljeg fudbalera svijeta.

Oglasi

France Football koji dodjeljuje Zlatnu loptu će u narednim mjesecima izdvojiti kandidate za glasanje i vidjet ćemo ko će na kraju ponijeti titulu trenutno najboljeg na svijetu.

Podsjetimo, apsolutni rekorder po broju nagrada za najboljeg na svijetu je Lionel Messi s osam trofeja, a najbliži pratitelj mu je Cristiano Ronaldo.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Obojica su završila 'ozbiljnim' fudbalom i ozbiljnim ligama, te prepuštaju tron mlađim.

Zaprati Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ecosport
Kakva individualna postignuća su radili Messi i Penaldo, ovo sada što su ovi napravili, prije ne bi ušlo ni među 10 najboljih. Vinicius na mjesto prvog favorita stavlja samo to što igra u VARdridu, da je u bilo kojem drugom klubu, ne bi bio ni među 5.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi