"Zločin" u Mostaru, "bomba" u Zenici
Emir Spahalić masakrirao je GOŠK u Mostaru, Aldin Šišić postigao jedan od najljepših pogodaka u Premijer ligi

Odigrano 19. kolo Premijer lige BiH

"Zločin" u Mostaru, "bomba" u Zenici · Komentar

A. Beganović

Nakon višemjesečne pauze u vikendu iza nas nastavljeno je takmičenje u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Odigrane su utakmice 19. kola kojeg su obilježile sudijski zločin u Mostaru, te rijetko viđen pogodak u Zenici.

S mnogo nestrpljenje ljubitelji domaćeg fudbala čekali su početak drugog dijela premijerligaške sezone, no nakon premijernog kola čak i oni najzagriženiji ostali su razočarani.

"Što meni ovo treba? Ovo nema nigdje! Bruka i sramota! Ovako se ne sudi ni u "beton ligama", samo su neki od komentara nakon susreta Zrinjskog i GOŠK-au kojem je u centru pažnje bio sudija iz Mostara Emir Spahalić.

Spahalić je dosudivši dva penala za Zrinjski masakrirao GOŠK. Svojim odlukama direktno je uticao na konačan ishod meča, ostavio je ekipu iz Gabele bez bod(ov)a koji im na kraju mogu biti od krucijalne važnosti u borbi za ostanak u eliti, dok je Plemićima poklonio bodove koji im na kraju mogu donijeti titulu.

I nije problem kada sudija pogriješi, dešava se to i u mnogo boljim ligama od Premijer lige ali problem je kada se u sudijskim greškama vidi tendencija ili neznanje. Kod Spahalića je to bilo očito, pa zbog toga Komitetu za suđenje ne preostaje ništa drugo nego da ga suspenduje najmanje do kraja sezone. Istina, GOŠK-u bodovi neće biti vraćeni ili Zrinjskom oduzeti, no poslat će se porukama ostalim sudijama uoči po svemu sudeći nikad zanimljivije završnice prvenstva.

Ipak, u 19. kolu bilo je i lijepih stvari zbog koji se na kraju krajeva i voli domaći fudbal. Jedna od tih je i povratak na tribine navijača Čelika, te pomalo nestvaran pogodak njihovog ljubimca Aldina Šišića. Iskusni veznjak iz slobodnog udarca sa nekih 30 metara je postigao pogodak koji bi se, da je recimo postignut u Španiji ili Engleskoj, vrtio na televizijskim špicama mnogobrojnih eminentnih tv stanica. Čelik je zahvaljujući tom pogotku pobijedio Vitez i stigao je do velika tri boda u borbi za ostanak u eliti.

Sjajnu partiju, pogotovo u ofanzivnom dijelu, prikazao je Željezničar u gostujućem trijumfu protiv Krupe (4:2). Iako u pripremnom dijelu sezone nisu briljirali, izabranici Admira Adžema snagu su pokazali na otvaranju drugog dijela sezone, kada je zapravo i najvažnije. Postići četiri gola u Krupi ne može biti slučajnost, a ovim trijumfom Plavi su pokazali da su najozbiljniji kandidat za osvajanje naslova.

Do velike pobjede kojom su koliko-toliko "kupili" mir, stigli su i fudbaleri Slobode. Na Tušnju su izabranici Slavka Petrovića, reklo bi se, rutinski savladali Mladost (2:0), te sasvim sigurno u dobrom raspoloženju dočekuju susret 20. kola kada će gostovati na Grbavici. U duelu Radnika i Borca, ekipa koje se bore za ulazak u Ligu 6, ekipa iz Bijeljine je pokazala mnogo više. Slavio je Radnik 3:0, te se "dokopao" pozicije broj 6 koja vodi u Ligu za prvaka. Osim poraza navijače Borca sasvim sigurno može zabrinuti i igra njihovih ljubimaca i ukoliko nastave u istom stilu ne piše im se dobro.

Derbi opravdao očekivanja, Široki na krilima domaćih snaga

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Derbi kola odigran u Širokom Brijegu između istoimene domaće ekipe i Sarajeva opravdao je očekivanja. Domaći su u dobrom susretu slavili rezultatom 2:1, iako su gubili 1:0. S nova tri boda Širokobriježani su ostali na istoj udaljenosti od vodećeg Željezničara (6 bodova), dok Sarajevo nakon poraza zaostaje 9 bodova i bez obzira što je do kraja sezone ostalo jos 13 kola, teško će do naslova prvaka, što za klub poput Sarajeva uvijek mora biti primarni cilj.

Osim pobjede i tri boda navijače Širokog Brijega može radovati i to što je čak šest igrača od početnih 11 praktički stasalo u njihovom klubu. Radi se o Dini Ćoriću, Stipi Markoviću, Damiru Zlomisliću, Stejpanu Lončaru, Josipu Ćorluki i Luki Menali s tim da je i Josip Ćorić porijeklom iz Širokog Brijega. No, to nije sve, odnosno na klupi su bila još četiri igrača stasala u ovom hercegovačkom klubu (Danijel Kožul, Stipe Jurić, Mateo Marić i Josip Kvesić) i nekako se stiče dojam da bi se bar po ovom pitanju i ostali klubovi trebali ugledati na Širokobriježane.

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

ratip irats
Budite principijelni, pa kad se poklone penali i golovi Sarajevu i Zelji pa ovako "udrite" po savezu... P.S. Ovo je lice našeg fudbala. I onda se čudimo što smo na dnu evropskg fudbala.
10 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi