Zmajevima i struci 40 posto od UEFA-ine nagrade, premije i članovima Izvršnog odbora

Svi se raduju plasmanu u Ligu A Lige nacija

Zmajevima i struci 40 posto od UEFA-ine nagrade, premije i članovima Izvršnog odbora · Ekskluzivno

A. Beganović

Evropska fudbalska federacija novčano je nagradila Fudbalski savez Bosne i Hercegovine zbog plasmana Zmajeva u Ligu A Lige nacija. Od nagrade igračima i struci ide 40 posto, a određeni iznos u vidu premija po ranije utvrđenoj odluci dobijaju i članovi bosanskohercegovačke fudbalske vlade.

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine uspješno je okončala nastup u Ligi B Lige nacija, odnosno naš nacionalni tim izborio je učešće u Ligi A Lige nacija.

U grupi sa Finskom, Rumunijom i Crnom Gorom, izabranici Ivayla Peteva su osvojili prvo mjesto te su se tako plasirali među elitu ovog takmičenja.

Osim plasmana u Ligu A Lige nacija, odnosno sjajnog sportskog rezultata, Fudbalski savez Bosne i Hercegovine je i novčano sjajno prošao. Naime, Evropska fudbalska federacija odvaja ogromne novce za sve učesnike u zavisnosti od Lige u kojoj igraju, kao i za učesnike završnog turnira (pobjednici grupa Lige A) te za pobjednike grupa Liga B, C i D.

Sam nastup u Ligi B Lige nacija donosi oko tri miliona KM, a nagrade za pobjednike grupa Lige B još uvijek nisu zvanične (znaće se nakon zavšnog turnira), no procijenjuje se da će krovne kuće pobjedničkih reprezentacija inkasirati oko dva miliona KM.

Oglasi

Svakako da će ova finansijska injekcija dobro doći svakoj krovnoj fudbalskoj kući Starog kontinenta, no treba naglasiti da dio novca ide i fudbalerima, te članovima stručnih štabova.

Tako će prema informacijama do kojih je došao SportSport.ba fudbalski reprezentativci naše zemlje i članovi stručnog štaba dobiti 40 posto od ukupne nagrade, dok će nagradu za plasman u Ligu A Lige nacija dobiti i članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.

Po ranije usvojenoj odluci, odnosno takozvanoj tabeli premiranja, članovi bosanskohercegovačke fudbalske vlade, neslužbeno, dobit će premije u visini šest mjesečnih honorora.

SportSport.ba je pokušao doći do službenih informacija, odnosno kontaktirali smo generalnog sekretara Adnana Džemidžića, no nije odgovarao na naše pozive, ali jedan od članova Izvršnog odbora nam je potvrdio postojanje takozvane tabele za premiranje, dok nam je drugi kratko rekao:

"Leglo mi je 9.000 KM na račun. Vjerujte mi da nisam znao o čemu se radi, pa sam kontaktirao banku i objasnili su mi da se radi o uplati iz Fudbalskog saveza BiH".

Premiranje izvršnih odbora nije ništa novo, HNS za 2. mjesto na Mundijalu nagradio članove I0 sa gotovo milion KM

Kolike su i da li postoje zasluge fudbalskih vlada za dobre rezultate reprezentacija može se diskutovati, no praksa njihovog premiranja nije ništa novo, bar u našem regionu.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

Tako su članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza naše zemlje svojevremeno premirani za odlazak Zmajeva na Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine, a ogromnu premiju za osvojeno 2. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine dobili su članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Hrvatske.

Prema pisanju tamošnjih medija, 16. članova Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Hrvatske tada je između sebe podijelilo gotovo milion KM, tačnije 3.200.000 kuna.

Top Komentari

Brazuka
Zatrebalo im najmilijima duricu zeljkovicu rascicu sarajcicu, pilavu, soldi i ostaloj mafiji. Bojkot obavezno budi se narode ako imamo imalo mozga. Uzimaju i dodatne pare dok nam gase nogomet !
8 1
zilan66
Igracima ok,a navijacima koji su najzasluzniji odmah iza igraca kur*c .ovi sportski mrtvaci iz IO imaju mjesecnu naknadu od saveza i putuju na sve utakmice repke o trosku saveza.mi smrtnici,fanatici ispadosmo budale i dajemo zadnju marku i ebemo se po autobusima da bi gledali repku.e neide to vise.sto se tice mog putovanja vani da gledam repku je kraj a vidjecu hocu li i ovdje gledati.neka ih gledaju clanovi IO.brane se ima odluka,pa gospodo donesite odluku da se obezbjedi nekoliko autobusa o trosku saveza kada se gostuje.ENDE .
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti