Zolotić: Željo mi je u krvi, a poziv u reprezentaciju bio bi kruna moje karijere
Bivši igrač Željezničara, Genta, Istre, Roselarea ove sezone akter je najljepše nogometne priče u Portugalu, gdje njegov tim kao debitant u eliti postiže sjajne rezultate, a naš internacionalac je standardan član udarne postave. Foto:Nermin Zolotić

Bh. defanzivac standardni član najvećeg nogometnog iznenađenja u Portugalu

Zolotić: Željo mi je u krvi, a poziv u reprezentaciju bio bi kruna moje karijere · Intervju

D. Kurbegović

Portugalska nogometna liga spada među jače lige u Evropi,  to iz godine u godinu pokazuju i dokazuju klubovi iz ove države koji se takmiče u Evropskim takmičenjima, gdje postižu respektabilne rezultate, a igrači iz ove lige pojačavaju najveće klubove iz Liga petice.

U Portugalskom prvenstvu ostalo je još jedno kolo do pauze, koja će uslijediti zbog Svjetskog prvenstva, koje se igra u Kataru. Na tabeli vodeća je Benfica, a prati je Porto. Najveće iznenađenje nakon 12 odigranih kola je novajlija u ligi, Casa Pia, koja zauzima četvrto mjesto.

Za ovaj klub nastupa i bh. internacionalac Nermin Zolotić. Sa bivšim omladinskim reprezentativcem BiH razgovarali smo o svemu pomalo. Popularni „Zola“ za SportSport.ba kazao je nešto više o svome klubu, prvenstvu Portugala, svojim nastupima, matičnom klubu Željezničaru, ali i reprezentaciji BiH.

Nermine prije svega čestitke za igre u ovoj sezoni u kojoj vi kao debitanti igrate veoma dobro te se možda pomalo iznenađujuće nalazite u vrhu tabele, kaži nam nešto više o klubu u kojem nastupaš od oktobra 2020, igrali ste u drugom rangu takmičenja, izborili promociju u najviši rang i ove sezone igrate sjajno?

„Hvala Vam što ste se javili i što pratite moje igre u Portugalu. Pa vidite nakon 83 godine jedan mali klub iz Lisabona je ostvario plasman u elitu, to je historijski rezultat za ovaj klub i za sve ljude oko kluba. Amerikanci su vlasnici našeg kluba, a oni drže još neke klubove u Italiji i Danskoj. Niko se nije nadao da ćemo se plasirati u najviši rang takmičenja, ali imamo dobru ekipu koja je već duže skupa zajedno i na kraju smo sasvim zasluženo ostvarili veliki uspjeh. Na tome se nismo zaustavili, te smo trenutno najveće iznenađenje prvenstva Portugala i zauzimamo visoku četvrtu poziciju u ligi“

Casa Pia u posljednjem kolu pobijedila je Bragu, vi ste odigrali cijeli meč, kažite nam nešto više o samoj portugalskoj ligi, stilu i sistemu nogometa, vaša liga slovi kao jednu od pet-šet najboljih u Evropi, kakav se to nogomet igra u Portugalu?

„Liga je veoma kvalitetna sigurno među pet-šest kao što kažete u Evropi, vidjeli ste kakve igre su U Ligi prvaka pružali Porto, Benfica i Sporting. Tu imamo još Bragu, Victoriu Guimares i stvaro je čast i zadovoljstvo igrati u ovom takmičenju. Niko od nas nije očekivao da ćemo se umiješati između ovih ekipa u toj borbi za vrh, ali mi imamo dobru ekipu, doveli smo par pojačanja i trenutno dobro idemo i na nama je da nastavimo u istom ritmu“.

Oglasi

Kakva je to najjača divizija u Portugalu, kako si se navikao na novi stil igre?

„Liga je tehnički dosta zahtjevna, ima mnogo igrača iz Brazila, meni odgovara taj način igre, šteta što nisam ranije ovdje došao jer mi stil igre mnogo odgovara. Nakon igranja u drugoj ligi Belgije i Portugala, mislim da sam zaslužio da igram u eliti sa tako vrhunskim igračima i na vrhunskim stadionima. Zato svaki trening i utakmicu uživam i iznova se trudim da to bude sve bolje i bolje iz utakmice u utakmicu“

Benfica i Porto igraju sjajno ove sezone u Ligi prvaka,dok je Sporting takmičenje nastavio u Ligi Evrope, na opšte iznenađenje cjelokupne javnosti, kakve su to ekipe, imao si priliku igrati protiv njih, kako je igrati protiv igrača koji pobjeđuju jedan Liverpool, PSG, Tottenham, Juventus?

„To su strašne ekipe vidite kako igraju u Evropi i kakve transfere prave ti klubovi, pa iz Benfike se igrači prodaju za 100 miliona, nevjerovatno dobar posao rade. Zadnjih 10-tak godina svi top igrači iz Brazila su igrali u Benfici ili Portu, te su kasnije pravili velike transfere. Liga je dosta drugačija, bolja, zahtjevnija od Belgijske lige, gdje se dosta igra zatvoreno sa dosta duela. Mislim da je ove sezone Benfica najbolja, dosta su uložili i da će oni biti prvaci. Porto im je jedini konkurent, ali mislim da će Benfica prva proći kroz cilj i da će daleko dogurati i i u Ligi prvaka“.

Igrao si standardno prošle sezone i ove si u početnoj postavi, igraš na poziciji stopera, iako si po vokaciji zadnji vezni, kako ti se čini igranje na stoperskoj poziciji, gdje imaš sigurno prednost u odnosu na druge budući da igraš lijevom nogom, te se sada traže stoperi koji igraju tom nogom?

Oglasi

„Zadnje tri godine igram na poziciji stopera, trener nam preferira sistem igre sa tri stopera i ja sam se tu uklopio i vidim se na toj poziciji i u narednom periodu. Svaka akcija kreće od zadnje linije, dosta imam loptu u svojim nogama i odgovara mi ova pozicija, defanzivno trudim se da napredujem još više, možda mi fali još malo agresivnosti, ali pokušavam da i taj segment popravim na treninzima, ali i na utakmicama. Nema nabijanja ovdje puno, dosta je aktivne igre što mi se baš sviđa i odgovara mi, naravno da po potrebi ja mogu igrati i zadnjeg veznog, ali se trenutno i u narednim godinama vidim na toj stoperskoj poziciji“.

Kakvi su ciljevi kluba ove sezone, da li je to samo opstanak u ligi ili nešto više?

„Normalno da nam je na početku cilj bio da opstanemo u ligi. Nemamo mi velike ciljeve, novajlije smo u ligi idemo iz utakmice u utakmicu, dobro radimo, pošteno radimo znamo šta možemo i šta ne, nadam se da ćemo što prije osigurati teoretski opstanak u ligi. U fudbalu je sve moguće, idemo iz utakmice u utakmicu, tako razmišljamo pa vidjet ćemo na kraju kako će se sve to završiti“.

Pratiš li igre svog bivšeg kluba Željezničara i čuješ li se s nekim od bivših saigrača?

„Pratim svoj klub Željezničar to mi je u krvi i uvijek sam pratio, dobro igraju, imaju dosta zanimljivih igrača i nadam se da će napraviti što bolji rezultat ove sezone. Vjerujem da će i neki igrači na kraju sezone ostvariti lijepe transfere, te da će klub zaraditi na njihovim odlascima. Čujem se sa Hodžićem, Hajradinovićem, Turkovićem, mojim drugovima sa kojima sam igrao, nedavno sam bio u BiH pa sam vidio neke igrače u Sarajevu, uglavnom postoje neki kontakti s nekim igračima sa kojima sam igrao“.

Pomisliš li ponekad šta bi bilo sa tvojom karijerom da nisi imao onu strašnu povredu u dresu Željezničara prije šest-sedam godina, da li si to ostavio iza sebe ili ti i dalje ta slika prolazi kroz glavu?

„Iskreno ne razmišljam o tome, to je takva sudbina bila, kako je bilo moglo je biti i gore, ali hvala Bogu od te situacije nisam imao neke teže povrede. Šta je bilo, bilo je, da mi se tada nije desila ta povreda ko zna šta bi bilo s mojom karijerom, ja samo gledam naprijed, fokusiran sam na svoj sadašnji klub, dajem sve od sebe i gledam samo u budućnost“.

Kako ti se čini nogometna reprezentacija BiH, kako igramo i pratiš li igre naše seniorske selekcije?

„Pratim svaku utakmicu reprezentacije, napravili su sada dobar rezultat u Ligi nacija, ima nekoliko dobrih mladih igrača, nadam se da će to biti sve bolje i bolje, te da ćemo se plasirati ponovo na veliko takmičenje“

Potražite više informacija na temu Primeira liga:

Budući da igraš u jednoj veoma jakoj ligi u Evropi, nadaš li se u narednom periodu pozivu u reprezentaciju, to bi sigurno bila kruna tvoje karijere jer si prije toga nastupao za sve reprezentativne selekcije BiH?

„Što se tiče reprezentacije, ja sam prošao sve omladinske selekcije i normalno da je svakom igraču, cilj i želja da zaigra za seniorsku reprezentaciju BiH i dok se god se bavim nogometom bit će mi želja da debitujem za A- reprezentaciju i to je normalno. Dugo godina sam igrao u drugoj ligi i realno nisam se imao čemu nadati, ali hvala Bogu sada sam u Prvoj ligi Portugala, igram standardno i skoncentriran sam na svoje igre i svoj klub, a na selektoru i ljudima oko Saveza je da odluče. Ja uvijek stojim na raspolaganju pa vidjet ćemo, samo da me zdravlje posluži to je najvažnije“, kazao je za kraj razgovora za SportSport.ba 29-godišnji Nermin Zolotić stoper najvećeg iznenađenja Portugalske lige ove sezone, koji svojim igrama sigurno zaslužuje u narednom periodu da stručni štab seniorske reprezentacije BiH na njega obrati pažnju.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije