Zmajevi tuđeg neba: Ko su Bosanci koji su igrali za reprezentaciju Austrije?

"Molio sam ljude iz N/FSBiH da pozovu Junuzovića"

Zmajevi tuđeg neba: Ko su Bosanci koji su igrali za reprezentaciju Austrije?

Logičnu ili moralnu granicu po pitanju odabira reprezentaciju u svijetu nogometa teško je postaviti. Samo među Zmajevima imamo Bosance rođene u Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Španiji..., te igrače koji bi teoretski mogli nastupati za druge selekcije iako su rođeni u BiH. Recimo, otac Amera Gojaka je iz Srbije, Miralema Pjanića su željeli Francuska i Luksemburg...

Dres Austrije, s kojom ćemo u četvrtak na Ernst-Happel stadionu u Beču odmjeriti snage u sklopu Lige nacije, također je u prošlosti nosilo dosta igrača čiji korijeni potiču s prostora Bosne i Hercegovine. Mnogi od njih su rođeni u 'obećanoj zapadnoj zemlji', tamo napravili i prve nogometne korake, pa ne bi bilo pristojno kriviti ih što su umjesto za našu zemlju, zaigrali za Austriju.

Neki su u toj zemlji ostavili veći, neki manji trag, ali jedno je sigurno - dobar postotak njihove ljubavi usmjeren je ka svojoj matičnoj domovini i za njih će dueli Austrije i Bosne i Hercegovine uvijek biti posebni

Možda i najveći žal ostaje za Zlatkom Junuzovićem. Sa roditeljima Vahidom i Maricom je početnom devedesetih godina izbjegao iz naše zemlje i utočište pronašao u Austriji, a kada se još kao klinac probijao u GAK-a na njega je pažnju obratio Samir Muratović, nekadašnji reprezentativac Bosne i Hercegovine, koji je apelovao na ljude iz N/FSBiH da ga pozovu.

"Molio sam za Junuzovića, da ga pozovu u reprezentaciju BiH. Tada smo igrali u GAK-u. Vidio sam da posjeduje neviđeni potencijal. Međutim, niko me nije ozbiljno shvatio. Znao sam da će Junuzović biti veliki igrač", kazao je Muratović.

U međuvremenu Junuzović je stekao zvjezdani status u Austriji, za njihovu reprezentaciju je odigrao preko 50 utakmica, a danas je član tamošnjeg šampiona Red Bull Salzburga.

Slična situacija je i sa Sanelom Kuljićem koji je kroz karijeru igrao za nekoliko austrijskih i švicarskih klubova. Porijeklom je iz Gornjeg Šepka, baš kao i Sejad Salihović, a za reprezentaciju Austrije je odigrao 20 utakmica. Danas se, nažalost, njegova karijera ne spominje koliko skandal u kojem je učestvovao prije nekoliko godina. Tačnije, proveo je tri godine iza rešetaka jer je namještao utakmice i za to primao ogroman novac.

U "A" reprezentaciji Austrije danas je rezervni golman rođeni Bijeljinac Cican Stanković koji nosi dres Red Bull Salzburga. Nedavno nam je kazao kako o Bosni i Hercegovini nikada nije razmišljao, jer nije imao ni prilike za to, pošto kontakta nije bilo.

Povremeno poziv dobije i Wolfsburgov Pavao Pervan, inače rođeni Livnjak. S roditeljima je u Beč došao kao četverogodišnjak, a osim rata, razlog zbog kojeg je porodica Pervan izbjegla je taj što je Pavao imao bolesne bubrege. Kako su u međuvremenu prebrodili sve to, Pavao je zaigrao nogomet i izgradio karijeru među stativama.

Potražite više informacija na temu UEFA Liga nacija:

I najveća zvijezda austrijske reprezentacije Marko Arnautović također vuče korijene iz Bosne i Hercegovine, tačnije njegov otac Tomislav, dok se na širem spisku u nekoliko navrata našao mladi Osman Hadžikić koji je, kao i svi nabrojani, prošao omladinske selekcije Austrije.

I kroz U21 selekciju Austrije je prodefilovalo mnoštvo Bosanaca. Anel Hadžić, Emir Dilaver, Haris Bukva, Arnel Jakupović, Marko Kvasina, Adrian Grbić... Danas je tu i Bišćanin Husein Balić.

Promo

Top Komentari

addi
neznam zasto se piše o njima uopste. koga zanima? imamo mi svoje prave zmajeve!!! forza bosna!!!
13 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi