Neviđena dominacija Zrinjskog u fudbalsku orbitu izbacila Bašića i Savića

Mladi fudbaleri nosili su vezni red Plemića

Neviđena dominacija Zrinjskog u fudbalsku orbitu izbacila Bašića i Savića · Riječ, dvije...

A. Beganović

Mostarski Zrinjski osvojio je sedmu titulu prvaka Bosne i Hercegovine i to na dosad neviđen način. Dominacija kakvu ne pamti bh. fudbal, a da li je ona plod ekstra kvaliteta Zrinjskog ili pak nikad slabije konkurencije?

Sedam kola prije kraja prvenstva mostarski Zrinjski je osvojio titulu prvaka Bosne i Hercegovine. U historiji nijednom timu nije uspjelo da u tako ranom periodu proslavi osvajanje naslova, ali Plemići su po svemu prikazanom u dosadašnjem dijelu prvenstva to apsolutno zaslužili.

Dominirali su Plemići od 1. kola, no malo ko je očekivao da će se na ovaj način "poigrati" sa konkurencijom. Pogotovo, uzmajući u obzir da su na kraju prošle sezone ostali bez Evrope.

Svakako da je to bio veliki udarac za uvijek ambiciozni klub, no iako se tada po kuloarima šaputalo o određenim promjenama, prije svega na klupi Plemića, rukovodstvo kluba na čelu sa izvršnim predsjednikom Dankom Šulentom, nije gubilo glavu.

Hrvatski stručnjak, koji je svojeveremeno nastupao i za bh. reprezentaciju Sergej Jakirović, dobio je povjerenje da nastavi sa poslom, odnosno već po njegovom dolasku pola godine prije zauzet je jedan novi kurs i odlučeno je da se sa njega ne skreće.

A, to je značilo, prije svega odustajanje od neke ranije politike gomilanja poprilično istrošenih igrača, dobro poznatih bosanskohercegovačkoj javnosti i pružanje prilike mlađim, željnim dokazivanja te poprilično nepoznatim ljubiteljima Premijer lige.

Oglasi

Takvu politiku najbolje su iskoristili 19- godišnji Ivan Bašić i dvije godine stariji Igor Savić, koji su na svojim leđima nosili vezni red Zrinjskog. Obojica su prošli omladinske selekcije Zrinjskog s tim što su Jakirovićevi prethodnici Savića eliminisali pa se zaobilaznim putem preko GOŠK-a vratio Pod Bijeli Brijeg. Bašić i Savić su opravdali povjerenje, a najveći uspjeh Zrinjskog u pauzi će biti ukoliko obojicu uspije ostaviti u kadru jer mnogobrojni skauti Pod Bijeli Brijeg ponajviše dolaze radi spomenutog dvojca.

Odbrambeni bedem uglavnom su činili prekaljeni premijerligaški asovi, Slobodan Jakovljević i Hrvoje Barišić, dok su po bokovima najčešće "špartali" Kerim Memija i Josip Čorluka, koji igra svoju najbolju sezonu i koji je ruku na srce, morao biti u kadru Ivayla Peteva.

Napad je predvodio Nemanja Bilbija, fudbaler koji iz sezone u sezoni igra sve bolje, a pod komandom Sergeja Jakirovića je prosto eksplodirao. U 26 utakmica postigao je 27 pogodaka, no njegove fenomenalne partije i neumoljiva egzekucija očito da nisu ostavile dojam na selektora našeg nacionalnog tima, pa je Bilbija neopravdano zaobilažen od strane bugarskog stručnjaka.

Ne treba zaboraviti ni iskusnog Marija Tičinovića, fudbalera bez kojeg ozbiljna ekipa ne može. Gdje god da je Jakirović stavio Tićinovića, odnosno bilo kakvu mu je ulogu namijenio, znalo se da će je odigrati bez greške. Svoj obol tituli dali su i Karlo Kamenar, Amer Bekić, Ivan Jukić, Dragan Juranović, Matija Malekinušić, Damir Zlomislić i Danilo Šipovac, koji u 360 odigranih minuta postigao tri pogotka i nagovijestio je da bi u narednoj sezoni mogao biti strah i trepet za odbrane konkurenata. Tu je svakako i Niko Janković, 20-godišnji ofanzivac koji je u Mostar stigao tokom zimske pauze, a u samo sedam odigranih mečeva pokazao je svoj kvalitet.

Ekstra kvalitet Plemića ili nikad slabija konkurencija?

Pogled na tabelu izgleda nestvarno. Samo jedan poraz Plemića i to od Radnika na čijoj klupi je tada sjedio nekadašnji selektor mlade reprezentacije BiH Vlado Jagodić, te četiri remija u 26 odigranih mečeva, dovoljno govore o dominaciji Zrinjskog.

Pobjede nad Borcem (5:1i 4:1), Željezničarem (dva puta 3:0), Tuzla Cityjem (5:0, 2:0) i Sarajevom (4:0, 2:0 i 1:0) za sve konkurente izgledaju zastrašujuće, no u isto vrijeme oni zagriženi ljubitelji bh. klupskog fudbala pitaju se da li se doista radi o ekstra kvaliteti Plemića ili je pak riječ o nikada slabijoj konkurenciji i općenito nikada slabijoj Premijer ligi.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Rezultati i srušeni rekordi govore samo jedno - u Bosni i Hercegovini odnosno u Premijer ligi nikada nije igrala ekipa kvalitete kakvu ima ova Zrinjskog, ali u isto vrijeme pogled na tabelu, igre i rezultati konkurenata govore i da isti nikada nisu bili slabiji.

Ipak, brojke su neumoljive i one su na strani mostarske ekipe. A, da li će Plemići uspjeti i u Evropi napraviti iskorak, zavisit će i od žrijeba, no jedno je sigurno, nastupi Zrinjskog u Evropi daće odgovor na gore postavljeno pitanje. 

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Brazuka
Sta im podilazite i vi ste ko i oni. Pale zastavu bih psuju državu a vi ih hvalite.
18 12
SeoRusilac
Čuj plemići, više su krimići nego plemići
13 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi