Zvijezda Leicestera pokreće vlastiti esport team

Christian Fuchs nije jedini fudbaler koji je zaljubljen u društvene igre

Zvijezda Leicestera pokreće vlastiti esport team

S. Grebović

Igrač Leicestera Christian Fuchs, osvajač senzacionalnog naslova iz 2016. godine i bivši reprezentativac Austrije, pokreće vlastitu esport organizaciju u kojoj će ga profesionalni gameri predsavljati u FIFI 18, ali i u nekim drugim igrama. 

Austrijanac je samo jedan u nizu profesionalnih fudbalera koji su prepoznali potencijal u esport industriji, koja bi ove godine trebala premašiti nestvarnih milijardu dolara, prema izvještaju Newzooa.  Radi se o rastu od 38 posto u odnosu na prošlu godinu, a očekuje se da će publika na globalnom nivou dostignuti oko 400 miliona ljudi. 

Fuchs će navodno u svojoj organizaciji imati igrače FIFA-e 18, a tražit će prilike da se proširi i na druge igre. FIFA 18 po mnogima je idealan izbor za ulazak u esport timova širom svijeta, ali i samih igrača, a posljednjih godina i EA Sports odlučno razvija igru u tom smjeru te s partnerima ulaže ogromna sredstva u formiranje kvalitetnog esport sistema.

Timovi širom svijeta već su napravili ozbiljna ulaganja u esport. Moćni PSG je tako nedavno postao partner vrhunskog kineskog Dota 2 tima u sklopu LGD Gaminga koji imaju igrače i timove u drugim igrama, a Schalkeov League of Legends tim takmiči se u evropskom Championship Seriesu. Danski  Kopenhagen je uz pomoć partnera napravio vlastitu profesionalnu esport organizaciju North. 

Potražite više informacija na temu Premier league:

Zanimljivo kako Fuchs nije jedini fudbaler koji je zaljubljenik u esport ludilo. Dele Alli je pred polufinale Lige prvaka na svom Twitch.tv kanalu zaigrao Fortnite sa saigračima iz Tottenhama.

Brojne umirovljene i aktivne sportske zvijezde već su investirale u esport, ali se dosad pretežno radilo o onima koji dolaze iz američkih sportova, dok se to u Europi događalo nešto rjeđe. Veznjak Barcelone Andre Gomes jedan je od investitora u G2 Esports, jednu od najpoznatijih esport organizacijam, a njegov saigrač Gerard Pique osnovao je firmu koja organizira esport takmičenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi