Zvonimir Boban sprema fudbalsku revoluciju

Dvije velike promjene?

Zvonimir Boban sprema fudbalsku revoluciju

Savjetnik predsjednika FIFA-e Giannija Infantina Zvonimir Boban spreman je napraviti dvije velike promjene u svjetskom klupskom fudbalu.

Prva se odnosi na novi način nagrade za najboljeg igrača svijeta. Nakon razlaza France Footballa i FIFA-e, Boban osmišljava novu nagradu i trebao bi uskoro prezentovati svoju ideju.

Osim toga, sa Infantinom je posjetio Barcelonu s kojom je krenuo u obnavljanje porušenih odnosa, te razgovarao o reformi Svjetskog klupskog prvenstva.

FIFA i klubovi to takmičenje vide kao tvornicu novca, ali njegov sadašnji format nije previše atraktivan i ne daje željene rezultate. Bobanova ideja je da osmisli novi turnir koji bi se igrao svake dvije godine počev od 2019.

Svjetsko klupsko prvenstvo postalo bi turnirsko takmičenje sa 16 ili 24 kluba, a Evropa i Južna Amerika bi imale osam sigurnih mjesta.

O tome će u narednom periodu biti još govora, a FIFA-in Savjetodavni odbor se sastaje u mjesecu oktobru kada bi mnoge stvari mogle biti jasnije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti