Šahist s istetoviranim imenom djeda iz bivše Jugoslavije: "Najinteligentiji igrač? Rade Krunić!"

U Milanu je brzo postao zvijezda

Šahist s istetoviranim imenom djeda iz bivše Jugoslavije: "Najinteligentiji igrač? Rade Krunić!"

Edmir Škorić

Ovog je ljeta došao u Milan kao pojačanje u ofanzivnom dijelu i odmah postao starter, a u prvih nekoliko utakmica oduševio je i trenera Stefana Piolija i sve navijače Rossonera.

Američki reprezentativac (24) Cristian Pulišić prešao je iz Milan iz Chelseaja. U Londonu je često bio u drugom planu, a u Milanu su ga gurnuli u prvi plan od samog početak i to im se barem za sada isplaćuje.

Bivši igrač Borussije Dortmund je veoma interesantan tip. Odigrao je 7000 partija šaha za godinu i po dana i na lijevoj ruci ima istetoviranu šahovsku figuru - kraljicu - kao i natpis "Mate". Ime je to njegovog djeda koji je iz Jugoslavije otišao u Sjedinjene Drđave i upravo ga je on naučio igrati šah.

"DNK je nešto što se ne može izgubiti", pohvalio se Pulišić.

Milan u subotu igra veliki derbi s Interom u 4. kolu, nakon što je ostvario tri ligaške pobjede. Kakvi su Pulišićevi prvi dojmovi na San Siru?

Oglasi

"Bila je to ljubav na prvi pogled, posebno kada sam vidio navijače. Nikada nisam naišao na ovakvu strast", kazao je Pulišić u intervjuu za italijansku Gazzettu.

Dva do sad najdraža momenta od dolaska u Milan? "Bila je to prva utakmica u Bologni, a zatim zagrijavanje prve utakmice na San Siru. Dok sam hodao podigao sam glavu i vidio sve te navijače. Divno!".

Je li to najljepši stadion na kojem ste bili? "Igrao sam na nekim od najboljih stadiona na svijetu, ali San Siro je jedan od najimpresivnijih. Sjećam se i atmosfere koja je vlada na stadionu kada sam bio protivnik, kada sam igrao za Chelsea. Bilo je nevjerovatno".

San Siro nikada nije tako lijep kao tokom derbija. Direktno: je li Milan jači od Intera? "Recimo da je derbi savršena prilika da saznate".

Interov najveći kvalitet? "Tim je jak i teško je igrati protiv njih, što pokazuje i finale Lige prvaka. Ako moram da biram kvalitet, kažem da se znaju jako dobro braniti niskim blokom, a da u isto vreme imaju kvalitet da daju golove iz kontranapada".

Oglasi

San za derbi? "Gol, što bi rekao svaki napadač. Ili da upišem asistenciju, što je uvijek lijepo. Želim da igram derbi i Ligu prvaka, jedva čekam. Počeli smo odlično, znam da ćemo dati sve od sebe i želim da pobijedimo, što je na kraju uvijek najvažnije".

Svi novajlije još od ljeta govore da je Milan spreman da osvoji Scudetto. Nije bilo tako očigledno. Da li su u pravu? "Sigurni smo za Scudetto, imamo jake igrače, stigli su sjajni igrači, velika je mješavina talenata. Možemo da pobijedimo, samo moramo da nastavimo da radimo i igramo ovako".

Život u Milanu u odnosu na onaj u Londonu? "Kultura je ovde veoma drugačija nego u Londonu. U nekim stvarima u Italiji je tempo sporiji i jako mi se sviđa što mogu imati sunce svaki dan. Italijani... pa, ne govore dobro engleski, ali su veoma ljubazni, uvijek mi pomognu, veoma su ljubazni".

A kakav je Christian Pulišić u životu? Kao Italijani? "Ne, ja sam introvertiran, nisam najopsežnija osoba na svijetu. Volim da budem sam, opustim se, radim svoje. Ali u jednoj stvari sam izuzetak: ja sam hiperkompetitivan".

Oglasi

Kakav utisak ostavlja Rafael Leao? Šta mu nedostaje da dođe do vrha? "Rafa je već sada jedan od najboljih igrača na svijetu, na tom krilu sa njim i Theom smo jako jaki. Zaista uživam igrati s njima".

Ko je najluđi saigrač, u dobrom smislu? "Yacine Adli. Taj dečko me mnogo nasmijava".

Najinteligentiji na terenu? "Rade Krunić".

Nogometaš s kojim bi bilo lijepo igrati jednom u životu? "Messi. Cijeli život ga gledam..."

Sportista za inspiraciju van terena? "Aaron Rodgers, kvoterbek koji je upravo stigao u moje Jetse. Iako sam pristrasan, volim i Sauce Gardner i Breece Hall. U košarci Kyrie Irving i LeBron James".

Šah? "Ah, još uvijek ga igram, svakog dana igram. Tako će i ostati", dodao je Pulišić u intervjuu za italijansku novinu.

Rossoneri su sjajno otvorili sezonu, ali najveći izazovi tek slijede. Prvo će u subotu odmjeriti snage s Interom u velikom derbiju, a onda u utorak sa Newcastleom na San Siru u prvom kolu Lige prvaka. U grupi smrti nalaze se još PSG i Borussia Dortmund.

Top Komentari

Convict
Kolko ja vidim ovo je Krunic.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi