Aleksandar Sokolović: Ko ne zna igrati basketa ne zna ni košarku, Igokei je mjesto u Ligi 6
Rođeni Subotičanin Aleksandar Sokolović je pravu košarkašku afirmaciju stekao u gradu na Neretvi.

Playmaker prvaka BiH za SportSport.ba

Aleksandar Sokolović: Ko ne zna igrati basketa ne zna ni košarku, Igokei je mjesto u Ligi 6 · Intervju

Aleksandar Sokolović, ili Sale kako ga zovu prijatelji, dečko iz Subotice, točnije iz Novog Kneževca u kojem živi već drugu sezonu u nizu jedan je od košarkaša bez kojih je teško zamisliti postavu HKK Zrinjski, aktualnog prvaka naše zemlje. Zrinjski nije Sokolovićev prvi klub u Bosni i Hercegovini.

Nešto malo vremena proveo je u Sparsima, te nešto više u Bosni iz koje je došao u prošloj sezoni u Mostar. S dozom sportske drskosti prijeko potrebne za njegovu poziciju te odvažnosti, nekako karakteristične za srbijanske košarkaše Sokolović je osvojio mostarsku publiku s kojom ovaj odlični playmaker nerijetko komunicira gestikulacijama koja ju podiže na noge. Njegovo ime je jedno od 12 kojih će ostati zauvijek zlatnim slovima upisano u anale mostarske košarke, ime uz koje će zauvijek stajati zapisano da je bilo prvakom Bosne i Hercegovine u sezoni 2017/18. Za SportSport.ba ovaj 25-godišnjak kaže da je imao sreće peći zanat uz Sašu Vasiljevića i Vedrana Princa, s prvim u Bosni, s drugim u Zrinjskom.

„To su dva velika majstora“ – počinje Sokolović razgovor za SportSport.ba i dodaje: - „dva tako različita a opet slična košarkaša. Saša je strašan, pun trikova, fora koje vam proda kad se najmanje nadate, produžena ruka trenera na terenu, isto kao i Veka (Princ) od kojeg skoro nikad nisam vidio igrača bržeg na lopti i nevjerojatno snažnog obzirom da je playmaker. Velike bitke s njima na treninzima od mene su sigurno napravile boljeg košarkaša i mogu sa sigurnošću reći da su i jedan i drugi na meni ostavili dosta traga, dali mi ovu patinu i iskustvo koje sada imam i zahvalan sam na toj šansi što sam imao šansu trenirati i dijeliti svlačionicu s takvim asovima kao što su Vasiljević i Princ".

Aleksandre, kako vidiš dosadašnju dio sezone iz perspektive HKK Zrinjski? Može li se povući kakva paralela s prošlom koja je u Mostar donijela povijesni naslov prvaka?

„Generalno, prošle godine sjajan posao je napravljen u pripremnom periodu kada nije bilo problema koji su nas pratili ove sezone. Svi su došli na vrijeme, sve je išlo kako treba. Stub ekipe činili su domaći i grači i košarkaši koji su tu već bili neko vrijeme pa su ovi koji su došli samo uspjeli sjajno popuniti sve to što je nedostajalo. Vremenom nam se uz dobar trening i sve što je bilo sve vratilo i došli smo do tog velikog rezultata. Moram istaći da su nas u prošloj sezoni ozljede napale tek oko nove godine dok ih se ove od samog početka ne možemo nikako riješiti. Sada je dosta toga uz ozljede štekalo, pripreme smo odradili nekompletni, neki igrači nisu bili s timom od samog početka. To se vratilo nevjerojatnim porazima na početku sezone od kojih za neke nikada neću saznati kako je do njih došlo. Ipak, malo smo se posložili i izdigli. Vezali smo nekoliko pobjeda u ABA 2 ligi a u našem prvenstvu smo u velikom nizu koji smo prekinuli također jednim nevjerojatnim porazom od Sparsa u Sarajevu, ali obzirom na sve, jako smo zadovoljni, u vrhu smo što je najbitnije. Solidno je zasada, vidjet ćemo kako će biti dalje. Teško nam je, malo nas je zdravih i puno se trošimo ali se ne damo.

Imate li snage i ambicije za ponavljanjem prošlogodišnjeg uspjeha?

„Sada ti mogu pričati samo o sebi, a vjerujem da i ostali momci slično razmišljaju. Treću godinu sam u ovoj ligi, u prvoj sezoni igrao sam finale, u drugoj stigao do titule. Sigurno da neću tek tako dopustiti da ispadnemo odmah u Ligi 6 i da svi idemo kući. Jednostavno nisam takav igrač. Ambicija naravno da postoji ali se prvo moramo pomoliti Bogu da se još neki naš igrač ne ozlijedi jer izostane li još netko, uz saznanje da možemo dovesti još samo jednog stranca u rotaciju mislim da su nam u tom slučaju izgledi jako mali“.

Kako si zadovoljan svojim igrama u dresu Zrinjskog?

„Kao prvo da istaknem da se u Mostaru zaista osjećam fenomenalno. Druga stvar je da sam ovdje sticajem okolnosti, prije svega zbog toga što je Veka završio sezonu a i karijeru tamo negdje oko nove godine pa sam dobio pravu šansu koju sam iskoristio više od maksimalnog. Znao sam da imam to u sebi, kuhalo je dugo u meni i znao sam da sam spreman ali nigdje mi se nije kao ovdje otvorila takva prilika. I trener je puno uticao na to. Znate, Vlaja (Hrvoje Vlašić) je lik koji izvlači 100% iz svakoga od nas. Upozna svakog igrača i zna šta od svakog može očekivati tako da je i njegova zasluga tu ogromna. Prvih mjesec dana ove sezone nisam vjerovao šta radim, šta promašujem ali poslije toga se popravilo sve. Realno, u ovoj sezoni, gledano čisto statistički imam bolje brojke nego u prošloj, ali daleko je to kada se gleda timski. Ali vjerujem da će biti još bolje“.

Kako ocjenjuješ snagu Premijer lige u ovom trenutku? Mnogi podcjenjuju naše prvenstvo, zbog čega?

„E da znate da sam znao da ćete me ovo pitati pa sam se malo i pripremio jer imam neko svoje viđenje bh prvenstva. Nije da pametujem ali mislim da se na ovim prostorima košarka poznaje do samog maksimuma. U nedostatku nekog napadačkog kvaliteta mislim da se timovi više baziraju na nekoj čvrstoj obrani i na opstrukciji igre drugog tima da bi došli do pobjede jer drukčije nemaju mogućnosti. Ne može da se igra neka „run and gun“ košarka kad nema centara koji trče i zabijaju trojke, playeva koji lete i bekova koji ne promašuju. Jako teška liga za igranje, fizički zahtjevna s mnogo opstrukcije u igri tako da ta priča o podcjenjivanju ne pije previše vode“.

Sparsi dobro kotiraju u ABA 2 ligi, protiv vas su slavili sva 4 puta u oba natjecanja. Kako vidiš sezonu vaših najvećih konkurenata ( uz Široki) i misliš li da mogu do kraja u regionalnom natjecanju?

„Iskreno, ove godine imaju sjajan tim. Krenuli su s pobjedama i u njih se usadio taj pobjednički mentalitet i jako dobro kotiraju a dovođenje Hasandića i Bajramovića dobili su napadačku dimenziju koja im je nedostajala. Fizički su u sjajnom stanju i na visokoj razini a glede njihovih šansi u ABA 2 nisam skroz siguran. Glavno je da su skoro sigurno osigurali Final Four a tamo je sve moguće. Mislim da MZT-u sigurno mogu parirati ali za Primorsku ne znam. Mislim da su Slovenci sa svojim rosterom i budžetom ipak prvi favoriti ali vrijeme će pokazati jesam li bio u pravu“.

Sale, kakve su tvoje osobne ambicije? Gdje misliš da su tvoji limiti?

„Odmah da vam kažem, postoje dva tima za koje kada bih potpisao, odmah bih završio karijeru haha. Partizan i Gran Canaria kao neke velike želje i snovi. Ispočetka određenih ciljeva nije bilo pošto sam krenuo od samog dna i nisam bio nešto pretjerano ni talentiran. Mnogo sam radio, prošao dril svih mogućih nižih liga i evo polako sam došao i do ove ABA 2 lige i još nedostaje samo prvi ABA razred da bih mogao reći da sam odigrao apsolutno sve na ovim prostorima. Jedna me stvar pokreće a to je želja za napretkom, bilo statističkim, financijskim, ali bitno je da iduća sezona uvijek bude bolja. Idem korak po korak, nisam htio u inostranstvo pod svaku cijenu. Sigurno je da ću se otisnuti vani jer mi je to velika želja ali nema nikakve žurbe“.

U tvojoj košarci ima puno basketaških finti? Igraš li 3x3 i preporučuješ li to mladim igračima?

„Igram i mogu da kažem da sam dosta toga naučio na basketu. Prošlih sezona sam igrao dosta više. Imao sam priliku igrati protiv najboljih ekipa u regiji pa i ovih svjetskih prvaka Al Wahde iz Novog Sada. Na basketu se može dosta naučiti i dosta toga s basketa se može prenijeti u „veliku košarku“. I još nešto. Mislim da tko ne zna igrati basket, ne može igrati ni košarku. Uz basket ćeš sigurno dosta napredovati ako ga igraš, posebno u razdoblju mrtve sezone, preko ljeta“.

Možeš li prognozirati ishod našeg prventva?

„Teško je, ne bih htio nikoga ni uzdizati ni podcjenjivati. Mislim da smo mi ekipa koja igra napadački najtečniju košarku. Sparsi i Široki su fizički predominantne ekipe i to ih dosta izvlači a mislim da Sloboda trenutno ne izgleda kao netko tko može da se umiješa u borbu za naslov, posebno ako se ostvari ovo što se govorka po kuloarima, tj. ako se priključi Igokea. Mislim da jedna takva ekipa ipak treba da igra, ne ulazim u konotacije nevezane za sport. Ekipa poput Igokee punit će dvorane širom BiH, nebitno gdje, bolje bi bilo da su i oni tu. Završnica bez Igokee oslikava savez kao loš. Sad šta se tu događalo ja stvarno ne znam. Ali znam da će se, obranimo li naslov prvaka naći netko tko će osporiti taj naslov i reći „nije igrala Igokea“. Gledano košarkaški, sportski, njima je mjesto tu“.

Danas igrate s Lovćenom u ABA 2 ligi?

„To je ekipa koja igra s dosta tranzicije i dosta pokretljivu košarku. Imaju par igrača od kojih su neki i reprezentativci. Popović koji igra na unutarnjim pozicijama je glavni igrač, jako neugodan a imaju i dosta polivalentnih košarkaša od pozicije playa do niskog krila. Imali su jedan period dobre igre, zaredali s nekoliko pobjeda. Sad su prekinuli taj niz i mislim da će htjeti da se vade na nama ali mi ipak nismo neko topovsko meso i nećemo im to dozvoliti. Odigrat ćemo utakmicu u skladu s našim ambicijama, a naša ambicija su pobjede“!

Rođeni Subotičanin koji je u gradu na Neretvi doživio svoju pravu košarkašku afirmaciju i razvio se u odličnog playmakera. Momak kojeg novinari vole jer nikada neće dati one uobičajene, protokolarne, da ne kažemo dosadne izjave. Lik od koga se uvijek može očekivati nešto novo, kako na parketu tako i van njega.

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi