Džanan Musa nije mogao sam - Barcelona srušila Real u još jednom košarkaškom El Clasicu
Bh. košarkaš bio je najefikasniji u timu Reala, a posebno dobar bio je u prvoj dionici kada je ubaico 13 poena (Foto: EPA)

Odlična partija bh. košarkaša

Džanan Musa nije mogao sam - Barcelona srušila Real u još jednom košarkaškom El Clasicu

E. Škorić

U okviru 19. kola Eurolige u Blaugrani su se sastali Barcelona i Real Madrid, a ovaj španski, ali i evropski košarkaški klasik na kraju je pripao domaćinu koji je slavio sa 83:78.

Real Madrid i Barcelona sami su vrh evropske košarke. Madriđani su uvjerljivo prvi u Euroligi, u derbi su ušli s omjerom 16-1, dok je Barcelona imala šest poraza, ali bilo je svima jasno da nas čeka nova poslastica. Nakon velike borbe Barcelona je slavila i nanijela svom ljutom rivalu tek drugi poraz.

Barcelona je bolje ušla u meč, a onda se raspucao Džanan Musa, ubacio četiri trojke iz pet pokušaja u prvoj četvrtini, ukupno 13 poena, pa je Real vodio sa 25:21 na prvoj dvominutnoj pauzi.

Real je tokom druge četvrtine imao osam poena prednosti, nekoliko puta je bilo +7, ali je Barcelona uspjela da smanji zaostatak do poluvremena (45:47).

Tokom trećeg perioda igre Katalonci prelaze u vodstvo, no u završnici treće dionice Real je opet vodio, pa je u zadnjih 10 minuta ušao sa +2 (62:60).

Oglasi

Početak posljednje četvrtine donosi žestok okršaj među igračima, pa su tehničke dobili Laprovittola i Sergio Rodriguez. Kada su se stvari smirile, Barca je napravila 5:0 seriju, pa je povela 67:62. Sveukupno 9:0 serija kojom su Katalonci došli korak od pobjede.

Jan Vesely potom zakucava za 69:62, produžava seriju na 11:0 i Real se našao u jako teškoj situaciji iako je bilo dovoljno vremena do kraja.

Vesely je u utakmici sezone briljirao, pa je na 5:20 upisao 25. poen, a gosti iz Madrida bili su totalno nemoćni. Seriju Barce prekida Campazzo koji je poentirao uz faul, a onda tricom Causeura Real uspijeva da se vrati i da smanji na šest razlike.

Chus Mateo pozvao je timeout kako bi zaustavio nalet Barcelone. Međutim, nastavila se fantastična igra Barce, Kalinić pogađa treću tricu i donosi prvi put svom timu dvocifrenu prednost (72:62). Real, vjerovali ili ne, pola zadnje četvrtine nije uspio da poentira. Real je imao napad za potpuni povratak, ali ne realizira ga, pa Parker u kontri zakucava za +8.

Musa se tek u završnici ponovo "probudio"

Pokušavao je Real da se izvuče, da napravi završni pritisak, ali sastav Barcelone na kraju je ipak slavio i mora se reći zasluženo.

Iako je imao 13 poena u prvoj četvrtini, Džanan Musa je na kraju sakupio 19 poena, imao je tri skoka i dvije asistencije. Mario Hezonja je ubacio 16 poena, dok su svi drugi u Realu bili jednocifreni. U pobjedničkom timu Jan Vesely je bio nevjerovatan sa 27 poena, Nicolas Laprovittola 14, dok je Nikola Kalinić ubacio 13 poena.

Potražite više informacija na temu Euroleague:

Reala već za dva dana očekuje okršaj sa Anadolu Efesom u Euroligi, a potom derbi s Baskonijom 7. januara u ACB ligi. Baskonia će prije dolaska Reala, imati gostovanje u Barceloni u Euroligi.

U ranijim danas odigranim mečevima Eurolige Valencia je pobijedila Anadolu Efes sa 93:88, Baskonia je u drami bila bolja od Panathinaikosa (75:73), dok je u još jednoj neizvjesnoj utakmici Virtus Bologna sa 85:83 slavila protiv Bayerna.

Zaprati BC Real Madrid, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
BC Real Madrid Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

NodzeRM
Ja naslova i k.u.r.c.a od novinara . Barsca srusila Real u jos jednom el clasicu. Zadnje tri utakmice Real k.a.r.a.o Barsu!.
1 3
Drakula
Ja eto nije mogao sam,a ne bi ni ovo zabio da mu nije neko dodao to jest pomogao. Smijesno
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi