Boris Džidić: Ovo je prilika za resetiranje domaće lige, smanjenje broja stranaca i zatvaranje lige

Trener HKK Čapljina o budućnosti košarke u BiH

Boris Džidić: Ovo je prilika za resetiranje domaće lige, smanjenje broja stranaca i zatvaranje lige · Intervju

Na današnji datum 25.04. planirano je da se odigra posljednje kolo regularnog dijela košarkaške Premijer Lige Bosne i Hercegovine. 

Trebala su biti odigrane posljednje utakmice u Ligi za prvaka te Ligi za ostanak, no pandemija koronavirusa učinila je svoje i domaće prvenstvo je prekinuto i prilično brzo donesena je odluka da će prvakom postati u tom trenutku prvoplasirana Igokea, dok je u niži rang otišla Vogošća.

Poput svih sportova i u košarci, posebno domaćoj, mnogo je pitanja, mnogo nedoumica a najviše je dilema oko toga što i kako sutra. Tim povodom za SportSport.ba govorio je Boris Džidić trener košarkaša Čapljine te bivši izbornik mlađih selekcija reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Boris, kakva je situacija trenutno u klupskoj košarci u BiH?

"Što se tiče mog HKK Čapljina, klub prati situaciju i čeka da opet bude izdata dozvola za mogućnost treniranja u svim kategorijama" - otpočeo je Džidić i nastavio:

"Poznato je da smo pred prekid lige imali odličan period igara i da smo u drugom dijelu imali omjer 7-2 gdje je od nas jedino bolja bila Igokea ( 8-1) koja nam se provukla u Čapljini (80:85) a gdje smo dobijali ABA timove Slobode i Sparsa u Sarajevu i bili na korak od Lige za prvaka"..

"Što se tiče nastavka igranja košarke u BiH mišljenja sam da nas čeka zahtjevna sezona, prije svega  financijski. Mjere pomoći koje će doći od Vlade ( a nadam se da će doći), ne vjerujem da će biti dostatne za većinu klubova i njihove osnovne potrebe. Tako da očekujem da će naše tržište kao i većina drugih ići prema dole u financijskom smislu, kako za klubove, tako i za nas trenere i igrače" - govori trener Čapljine i dodaje:
"Ipak sad u Savezu, kao nikad prije, imamo ljude koji su imali vrhunske karijere poput Mirze Teletovića, Samira Avdića i Raze Mujanović i uvjeren sam da će uz pomoć svih košarkaških radnika Savez povući dobre poteze i svojim odlukama pomoći da se prevaziđe naredna sezona i da se klubovi stabiliziraju bez velikog stresa".

Što činiti dalje, obzirom da je donesena odluka da nijedan klub nije ispao. Što misliš hoće li svi klubovi moći financijski podnijeti sudjelovanje u Premijer ligi?

"Osobno, moj prijedlog bi bio da se naredne godine Premijer liga (14 klubova) zatvori na godinu dana i da nema ispadanja. Klubovi ne bi strahovali da moraju praviti nerealne budžete i brinuli oko ispadanja ali uz tu odluku bi svakako smanjio broj stranaca u domaćoj ligi sa 8 ukupno na 4 stranca koje se mogu mijenjati tijekom sezone. Time bi dali mnogo veću priliku domaćim igračima da se podignu i mišljenja sam da bi se pojavilo mnogo zanimljivih igrača, koji bi u budućnosti nosili našu ligu. Na žalost, statistike kažu da smo po tom pitanju u opadanju zadnjih godina".

Bi li to pravilo smetalo ABA ligašima radi konkurentnosti u regionalnoj ligi?

"Dobro pitanje. ABA ligašima ne bih ograničio broj stranaca radi konkuretnosti u ABA ligi ali bi i oni u domaćem prvenstvu morali igrati sa samo 4 stranca koja odrede za svaku utakmicu.
Godinu kasnije, pod uvjetom da se tržište stabilizira, vratio bih pravilo na 6 stranih igrača i to zadržao do daljnjeg jer 8 stranaca je ipak previše i definitivno guši sve domaće igrače, ne samo mlade".

Sreća u nesreći je da će sada klubovi imati vremena za reorganizaciju?

"Da, mislim također da je ovo prilika da klubovi koji su imali dugova ili su spajali kraj sa krajem što se tiče budžeta, da bi u naredne dvije godine sa ovim mjerama stigli zakrpati rupe ali da se do početka sezone 2022/2023 moraju zatvoriti sva dugovanja i da klubovi ne mogu dobiti licencu za takmičenje ako imaju i najmanji dug i tako i u svim budućim sezonama. Mora se uvesti red u tom pravcu jer osobno znam veliki broj igrača i kolega trenera koji ostanu neisplaćeni za ono što rade".

"Svakako se trebaju formirati i udruge trenera i igrača na razini države koje bi štitile njihova prava. Takve primjere imamo već u svim jačim košarkaškim zemljama a i u susjedstvu".

Potražite više informacija na temu Košarkaško prvenstvo BiH (M):

U svakom slučaju, dosta toga će biti drukčije?

"Prava je prilika da se od ove nevolje koja nas je pogodila i odvojila od terena napravi win-win situacija i resetiranje,  te postave pravi temelji na kojima će liga a kasnije i reprezentacija ubirati plodove. Istini za volju, ekipe koje su više radile i davale šansu mladim igračima poput Širokog, Sparsa, Slobode pa i donekle Zrinjskog će biti u prednosti na početku ali to je proces koji čeka sve klubove i baš zbog toga jedna sezona zatvorene lige bi pomogla da svaki klub krene u tom pravcu" - iznio je Boris Džidić svoje mišljenje o budućem ustroju košarkaškog prvenstva BiH za SportSport.ba?

Top Komentari

Realist
Sve je u pravu
0 0
Prazina
Čekaj.........i kk odron vogošća bez i jedne pobjede ostaje u ligi?
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi