Košarkaška reprezentacija BiH saznala rivale u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

Grupa sa četiri ekipe

Košarkaška reprezentacija BiH saznala rivale u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo

A. Čaušević

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine saznala je protivnike u prvom krugu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023. godine. 

Prije žrijeba košarkaški Zmajevi su se našli u šestom šeširu što znači da nisu mogli igrati sa reprezentacijama Izraela, Velike Britanije i Nizozemske.

Obzirom da se nalazila u šeširu broj 6 ranije je određeno da Bosna i Hercegovina završi u jednoj od sljedećih grupa: B, D, F i H.

Voljom žrijeba je odlučeno da košarkaška reprezentacija BiH u prvom krugu kvalifikacija igra protiv sljedećih reprezetnacija: Litvanije, Češke republike i Bugarske.

Kompletan žrijeb iz eurozone izgleda ovako:

Grupa A: Srbija, Latvija, Belgija, Slovačka.
Grupa B: Grčka, Turska, Velika Britanija, Bjelorusija.
Grupa C: Slovenija, Hrvatska, Finska, Švedska.
Grupa D: Njemačka, Poljska, Izrael, Estonija.
Grupa E: Francuska, Crna Gora, Mađarska, Portugal.
Grupa F: Litvanija, Češka Republika, Bosna i Hercegovina, Bugarska.
Grupa G: Španija, Ukrajina, Gruzija, Sjeverna Makedonija.
Grupa H: Italija, Rusija, Nizozemska, Island.

Prvi kvalifikacijski ciklus u kojem će svaka reprezentacija odigrati dvije utakmice je od 22. do 30. novembra ove godine. Od 21. februara do 1. marta 2022. bit će odigrane još dvije utakmice, a prvi krug kvalifikacija će završiti u terminu od 27. juna do 5. jula sljedeće godine.

U drugi krug kvalifikacija će se plasirati po tri prvoplasirane selekcije. Prenosit će se bodovi osvojeni protiv timova koji su prošli dalje.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Posljednji krug kvalifikacija iz Eurozone donosi četiri grupe od po šest reprezentacija. Na završni turnir će se plasirati po tri selekcije iz svake grupe što znači da će Evropa imati 12 predstavnika.

Domaćin Svjetskog prvenstva od 25. augusta do 4. septembra bit će Japan, Filipini i Indonezija.

Top Komentari

Jadnimi
Ako Jones bude zaigrala za nas prolazimo i drugi krug.
14 1
Hordas_Aristotel
Sretno ZMAJEVI !!
9 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi