Jakosne grupe kvalifikacija za Mundobasket: Bosna i Hercegovina tek u šestom šeširu

Žrijeb je 31. augusuta

Jakosne grupe kvalifikacija za Mundobasket: Bosna i Hercegovina tek u šestom šeširu

A. Čaušević

Žrijeb kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u košarci održat će se 31. augusta u švicarskom Miesu s početkom u 12 sati. 

Bosna i Hercegovina se našla u šestom šeširu za Mundobasket koji će se održati od 25. augusta do 10. septembra 2023. godine. Domaćni su Filipini, Japan i Indonezija.

Osim košarkaših Zmajeva u petom šeširu nalaze se još Velika Britanija, Izrael i Nizozemska te protiv tih selekcija naš nacionalni tim ne može igrati.

Na žrijebu će biti sastavljeno osam grupa od po četiri reprezentacije. Prve tri odlaze u drugi krug kvalifikacija, s tim da će se prenositi bodovi.

Drugi krug kvalifikacija donosi spajanje po tri reprezentacije te tako nastaju četiri nove grupe od po šest ekipa od kojih će po tri prvoplasirane izboriti prolazak dalje.

Ovo znači da Bosnu i Hercegovinu tokom dva kruga kvalifikacija očekuje ukupno 12 utakmica, po šest na domaćem te šest na gostujućem parketu.

Prvi šešir: Španija, Francuska, Slovenija, Srbija.
Drugi šešir: Italija, Litvanija, Grčka, Njemačka.
Treći šešir: Češka, Poljska, Rusija, Turska
Četvrti šešir: Crna Gora, Latvija, Ukrajina.
Peti šešir: Finska, Gruzija, Belgija i Mađarska.
Šesti šešir: Bosna i Hercegovina, Velika Britanija, Izrael i Nizozemska.
Sedmi šešir: Island, Estonija, Bugarska, Bjelorusija.
Osmi šešir: Sjeverna Makedonija, Švedska, Portugal i Slovačka.

Prvi kvalifikacijski ciklus u kojem će svaka reprezentacija odigrati dvije utakmice je od 22. do 30. novembra ove godine. Od 21. februara do 1. marta 2022. bit će odigrane još dvije utakmice, a prvi krug kvalifikacija će završiti u terminu od 27. juna do 5. jula sljedeće godine.

Potražite više informacija na temu FIBA Svjetsko prvenstvo:

Drugi dio kvalifikacija će započeti s dvije utakmice u razdoblju od 22. do 30. augusta 2022., nastaviti se s drugim ciklusom od 7. do 15. novembra, a završiti 2023. s posljednje dvije utakmice u terminu od 20. do 28. februara.

Podsjećanja radi, Bosnu i Hercegovinu u septembru 2022. godine čeka nastup na Eurobasketu. Naša selekcija je u grupi sa Francuskom, Litvanijom, Slovenijom, Njemačkom koja je domaćin grupe te Mađarskom.

Top Komentari

dinass
Ova Fiba je mafijaska organizacija,staviti u ovaj sesir ekipu koja je bila prva.u kvalifikacijama.za Evropsko prvenstvo je sramota cak i za njih. Zivim za dan kad Euroliga preuzme i takmicenja nacionalnih timova i unisti ovu parazitsku organizaciju od koje vise niko nema koristi.
14 0
Sole
Nista ovo ne znaci ako ne budu mogli za reprezentacije igrati Nba i euroligaski igraci svak svakog moze dobiti
9 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi