Čeka li raspad ABA ligu? KK Partizan zaprijetio istupanjem

Klub iz Begrada izdao saopštenje

Čeka li raspad ABA ligu? KK Partizan zaprijetio istupanjem

A. Čaušević

Rukovodstvo KK Partizan neće učestovati na sastanku predstavnika klubova ABA lige koji će se tokom dana održati u Zagrebu. 

Sastanak je organizovan na incijativu predsjednika KK Budućnosti, Dragana Bokana, a iz beogradskog kluba su se odlučili zahvaliti na pozivu.

KK Partizan je izdao saopštenje u kojem je zaprijetio istupanjem iz ABA lige ukoliko se ne obezbijedi regularnost takmičenja.

"KK Partizan NIS, kao najtrofejniji klub u ABA ligi i kao klub koji je ubedljivo najgledaniji u regionu, ima dužnost da javnosti predstavi probleme u kojima se ova liga i klubovi, kao njeni vlasnici, nalaze. Nakon pojave raznih medijskih natpisa o tome koji klub koga podržava u sukobu nastalom na osnovama nekažnjenih prestupa u finalnim serijama u sezonama 2017/18 i 2018/19, KK Partizan NIS je obavezan da košarkaškoj javnosti u regionu predstavi sljedeće:

Zbog incidenata koji su nakon sezone 2017/18 prošli nekažnjeno, KK Partizan je na Skupštini ABA lige, prije početka sezone 2018/19 jasno tražio da se usvoje mehanizmi koji će spriječiti da se slične stvari ponavaljaju i koji će dovesti do toga da vinovnici takvih incidenata budu adekvatno kažnjeni, čime bi sačuvali integritet lige. O ovom zahtjevu, svjedoče i zapisnici sa Skupštine regionalnog takmičenja.

Nakon ponovljenih incidenata, ugled lige je toliko srozan, da klubovima, kao njenim vlasnicima, prijeti čak i tužba od strane kompanije Myd Sports, čime bi se finansiranje lige ozbiljno dovelo u pitanje a samim tim i njen opstanak.

KK Partizan NIS nikada neće biti sredstvo za potkusurivanje u sukobima zaraćenih strana, naročito ne u sukobima vinovnika incidenata koji su svojim ponašanjem doveli u opasnost opstanak same lige. Mi ćemo biti klub koji će konstruktivnim prijedlozima upućenim Skupštini ABA lige i njenim izvršnim organima, dati svoj maksimalan doprinos u očuvanju takmičenja koje čitavom regionu, u ovom trenutku, obezbjeđuje učešće u Euroligi i Eurokupu.

Kao odgovoran klub, Partizan NIS poziva sve klubove koji će na sednici Skupštine, 24. maja, odlučivati o daljoj sudbini regionalnog takmičenja, da svojim glasovima obezbjedimo regularno takmičenje, a vinovnike pomenutih incidenata adekvatno, u skladu sa propozicijama sankcionšemo.

Također, Partizan NIS od klubova traži da se polazne osnove sa sve učesnike u regionalnom takmičenju ponovo jednako postave, jer u ovom trenutku to prosto nije tako.

Ukoliko menadžment lige i klubovi kao njeni vlasnici, uključujući i Partizan NIS, nisu u stanju da obezbjede regularne uslove za takmičenje i sprovedu sopstvene propise, KK Partizan NIS više neće biti dio ABA lige i okrenuće se drugim ligama i drugim rešenjima.

I ovom prilikom, KK Partizan NIS napominje da je štiteći interese srpske košarke, prve dvije godine od osnivanja prve ABA lige odbijao da u njoj učestvuje, a da je na učešće u ligi praktično natjeran, nakon lobiranja pojedinih srpskih klubova u sprezi sa klubovima iz regiona.

Kao i tada, Partizan će interese srpske košarke staviti iznad interesa pojedinaca i boriti se za dobro klubova i takmičenja, sa ciljem da se obezbijede fer uslovi, a ne da se očuvaju povlašćene pozicije do kojih su pojedinci došli na volšeban način.

Potražite više informacija na temu ABA liga:

Sa željom i uvjerenjem da će interesi košarke i želja da se ova igra zaštiti od neželjenih dešavanja preovladati, KK Partizan NIS upućuje sportski pozdrav svim klubovima u ABA j.t.d. ligi i čitavoj sportskoj javnosti u regionu.

Vidimo se u Banjaluci, 24. maja", navodi se u saopštenju KK Partizan.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi